Broccoli koken – Het klinkt als een simpel klusje, en dat is het in feite ook. Als je weet hoe het moet in ieder geval. Er zijn wat trucjes waarmee je voorkomt dat broccoli als een kleffe, legergroene massa op je bord beland. En die delen we graag met je. Dus koop een paar stronkjes, trek een pan uit de kast en zet vanavond eens een heerlijke beetgare, frisgroene broccoli op tafel!
Hoe houd je broccoli frisgroen?
Verdeel de broccoli in grote of kleine roosjes, wat jij het lekkerst of het handigst vindt. Als je de broccoli gaat koken, zet dan eerst een pan water op die je aan de kook laat komen. Neem hiervoor een ruime pan. Voeg eventueel wat zout aan het water toe. Als het water kookt, voeg dan de broccoli toe. En nu komt de grote truc; laat het deksel van de pan. Je zult zien dat als je geen deksel gebruikt, de broccoli een mooie, fris groene, kleur houdt. Laat de groente ook niet te lang koken, dan wordt het smurrie. Beetgaar is voldoende. Hoe lang dat duurt, is een beetje afhankelijk van de grootte van de roosjes. Je kunt het kookproces controleren door met een vork in de steel van de roosjes te prikken, maar nog beter is het om even een stukje te proeven.
Ga je de broccoli na het koken verder verwerken in een salade of een ander gerecht? Spoel de groente dan even in een zeef of vergiet onder de kraan tot die koud is. Zo blijft de mooie groene kleur. Ga je de groente bijvoorbeeld bij een AGV’tje eten? Breng de broccoli dan op smaak met een scheutje olijfolie en zout en peper.
Een handige tip bij het broccoli koken
Naast het koken van de broccoli zonder deksel is er nog iets wat je kunt doen om de groente mooi van kleur te houden. Als je een klein snufje baking soda toevoegt op het moment dat de broccoli kookt, dan zal dat ook helpen om de broccoli mooi te houden. Ook nu kook je de broccoli zonder deksel. Je kunt dit trucje overigens toepassen bij het koken van alle groenten die de neiging hebben te verkleuren tijden het koken. Let er wel op dat je baking soda gebruikt en geen gewone huishoudsoda. Die laatste kun je niet eten.
Verse broccoli; Gezond, maar vooral lekker eten
Heel veel recepten met verse broccoli (gemaakt in eigen keuken), aangevuld met handige tips en weetjes. Ontdek verse broccoli opnieuw!
Alles van de broccoli is eetbaar, dat heb ik van mijn Thaise vrouw geleerd.
Zelfs de stam al moet je die wel schillen en klein snijden.
Mijn vrouw laat de stam na het schillen heel en eet die als snack.
Het is inderdaad bekend dat je de stam van broccoli kunt eten, Jos. Als je (gepureerde) broccolisoep maakt, kun je de stam gewoon meekoken. Hij wordt ook wel gebruikt om ‘broccolirijst’ te maken.
Geweldig, ik zie weer nieuwe / andere recepten.
Goeie en duidelijke uitleg.
Ook restverwerking komt aan de orde!
Fijn dat je onze artikelen en recepten op prijs stelt, Francine. We blijven nieuwe recepten ontwikkelen! Wij vinden restverwerking ook een belangrijk iets, dus dat is een onderwerp dat zeker ook aan de orde blijft komen.
Bedankt voor jullie leuke tips en mooie simpele gerechten.
Ga vooral zo door (Super &Suc6)
Dankjewel voor het compliment Wubbe!