Broccoli is een bijzonder smakelijke groente die niet direct aan kool doet denken. Niet alleen de zachte groene roosjes kunnen gegeten worden, maar ook de vlezige stronken die naar asperges smaken. Broccoli bevat dezelfde stoffen als bloemkool, maar bevat meer vitaminen en het percentage caroteen ligt boven het gemiddelde.
Broccoli kopen & bewaren
Van april tot november is er Hollandse broccoli verkrijgbaar. In de overige maanden is er wel broccoli verkrijgbaar, maar deze wordt geïmporteerd uit landen als Italië, Israël en Spanje.
Broccoli is in feite een bloem. Let er bij het kopen dan ook op dat de broccoli niet “bloeit”. Dit herken je aan de gele kleur. “Bloeiende” broccoli is enigszins bitter van smaak. Broccoli moet dus vast van structuur zijn en een diepgroene kleur hebben.
Broccoli kan in de koelkast, verpakt in plastic folie, 1-3 dagen bewaard worden. Zodra de bloemknopjes van de broccoli opengaan is deze niet meer bruikbaar.
Broccoli schoonmaken
Was de broccoli door de blaadjes en roosjes goed af te spoelen onder koud stromend water. Schil de ondereinden van de steel dun en snijdt dikke stelen in stukjes. Verdeel de kroon in roosjes.
Hoeveel heb je nodig
Serveer je broccoli als groente, dan moet je rekenen op ca. 250 gram per persoon. Als broccoli geserveerd wordt als salade is 125 gram per persoon voldoende.
Broccoli invriezen
Voor het invriezen van broccoli verdeel je eerst de kroon in roosjes. Snij vervolgens de stelen in stukjes en blancheer de broccoli ca. 3 minuten. De broccoli is nu klaar om ingevroren te worden.
Broccoli koken (de basis)
Breng een pan water met wat zout aan de kook. Voeg de broccoli stelen toe. Na ca. drie minuten kun je de broccoliroosjes hieraan toevoegen. Kook het geheel vervolgens op half hoog vuur in ca. 5 minuten beetgaar.
Variëren met broccoli
Broccoli kun je op zeer veel manieren gebruiken. Broccoli smaakt erg goed bij ei en eiergerechten, bij vlees, vis en kip en bij de meeste andere groentesoorten. Broccoli is geschikt om te koken als groente, in soep, in een hartige taart of in een stoofschotel. Ook smaakt geblancheerde broccoli erg goed in salades. Net als bloemkool kun je broccoli ook rauw als borrelhapje serveren met een dipsaus of je verwerkt deze groente in een rauwkost. Je ziet, mogelijkheden te over.
Voedingswaarde
Broccoli is licht verteerbaar en heeft waardevolle voedingsstoffen. Broccoli is namelijk rijk aan vitamine C en ijzer.
Verse broccoli; Gezond, maar vooral lekker eten
Heel veel recepten met verse broccoli (gemaakt in eigen keuken), aangevuld met handige tips en weetjes. Ontdek verse broccoli opnieuw!