• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 14 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Kookschool

Brunost, een bijzondere Noorse kaas

Redactie door Redactie
in Kookschool
0

Brunost, een bijzondere Noorse kaas

Brunost is een bijzondere, Noorse kaas. Nog nooit van gehoord?  Ik ook niet. Bij mijn kaasboer zag ik regelmatig een intrigerende bruine kaas liggen. Nou ja, bruin: eerder caramelkleur. Wat is dat, vroeg ik benieuwd. Het bleek Brunost te zijn. een Noorse kaas die gemaakt is van de wei, in plaats van de wrongel. Ik leg het even uit. Om kaas te maken, moet je melk stremmen. Dat doe je met stremsel, een zuur uit de (leb)maag van het kalf. Tegenwoordig overigens ook met kunstmatig stremsel. Zodra je de melk verwarmt en er stremsel aan toevoegt, gaat zich een dikke brij afscheiden, die zachte klontjes vormt. Dat is de basis van de kaas. Het vocht dat over blijft, is de wei. Die wordt meestal of weggegooid, of te drinken gegeven aan het vee.

Brunost, kaas van wei gemaakt

Maar in Noorwegen maken ze er kaas mee. De wei wordt met melk en room enkele uren gekookt, waardoor er een Maillardreactie optreedt. Dat betekent dat de melksuikers vrijkomen en de kaas als het ware karameliseert. Waardoor de kaas ook weer bruin wordt. Brunost betekent overigens ook gewoon ‘Bruine kaas’ in het Noors.Het mengsel wordt net zolang gekookt, totdat al het vocht er uit is geraakt en dan wordt de kaas in blokken geperst en is hij klaar voor consumptie.

Zo smaakt Brunost

brunost - gudbrandsdalen

Ik proefde Brunost van het merk Gudbrandsdalen.  Deze kaas is gemaakt van wei, geitenmelk, koemelk en (koe)room. Over smaak valt natuurlijk niet te twisten, maar ik vond een een bijzonder kaasje waaraan mijn smaakpapillen wat moesten wennen. Hij smaakt enerzijds zurig, zoals je bij een pittige geitenkaas proeft, maar ook inderdaad wat naar caramel. Een beetje alsof je caramelfudge en geitenkaas tegelijk in je mond hebt. Maar ik weet ook dat sommige mensen er werkelijk mee weglopen. Over smaak valt niet te twisten.

Benieuwd geworden? Vraag er eens naar bij je kaasspecialist!

Tags: Kaas
DeelPin10VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Watermeloen snijden
Kookschool

Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt

Vlees invriezen
Kookschool

Vlees invriezen? Slim! Zo doe je het goed

Kalfsbouillon
Kookschool

Maak krachtige kalfsbouillon zonder pakjes of potjes

Kippenvleugeltjes bereiden
Kookschool

Zo maak je kippenvleugeltjes klaar: 6 manieren

Stap voor stap schnitzels paneren
Kookschool

Stap voor stap schnitzels paneren; het geheim van een knapperige korst

liaison
Kookschool

Liaison; voor een fluweelzachte soep of saus

Reacties 5

  1. Nils says:
    6 jaar geleden

    Gadver. Maar in lapland doen ze kaas in de koffie. En dat vond ik wel lekker.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      6 jaar geleden

      Kaas in de koffie klinkt wel bizar! Nils

      Beantwoorden
  2. G. de Vos van steenwijk says:
    7 jaar geleden

    Waar kan ik Gulbrandsdalen Brunost kopen/bestellen?

    Beantwoorden
    • Nils says:
      6 jaar geleden

      Internet.

      Beantwoorden
    • Koen Palstermans says:
      3 jaar geleden

      Hallo,
      Mijn vriendin en ik hebben gisteren zelf brunost gemaakt.
      Als je geïnteresseerd bent om te kopen, laat dan maar iets weten.
      m.v.g.
      Koen en Olena

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Kaas

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar
  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief