Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Burrata moet je geproefd hebben

Burrata is een kaasje dat steeds meer aangeprezen wordt. Niet zo gek, want Burrata is gewoon hartstikke lekker. Noem het mozzarella met room.

0 3.409

Burrata moet je geproefd hebben – Opeens zie je deze bijzondere mozzarella op steeds meer plekken in Nederland in de winkel te koop en wordt het kaasje enorm aangeprezen. Tóch is het kaasje niet nieuw en eigenlijk is het gewoon een soort restverwerking.


Burrata moet je geproefd hebben

Burrata – wat boterig betekent – is een kaasje dat bestaat uit een zakje van mozzarella, gevuld met restjes mozzarella en room. Meestal is het een mozzarella van koemelk, maar als je geluk hebt, vind je er eentje van buffelmelk.

Het kaasje bestond lokaal al ongeveer honderd jaar in Italië (al zijn de meningen daarover verdeeld) en pas eind jaren ’50 werd het kaasje gecommercialiseerd omdat het zo vreselijk lekker is. En nu heeft het dan ook zijn weg gevonden naar Nederland. En dat is mooi, want het is een kaasje dat zo spoedig mogelijk nadat het is gemaakt moet worden geconsumeerd: hooguit binnen 3 à 4 dagen. Het kaasje is niet goedkoop (ik betaalde € 4,50 op de markt en prijzen van € 7 of meer schijnen ook gangbaar te zijn…), maar het is zijn geld meer dan waard.

Burrata: Friszuur en romig tegelijk

Het kaasje werd traditioneel verpakt in een blad van een plant (een soort Narcis), om zo zijn versheid te garanderen. Als het blad verlept was, kon je het kaasje weggooien. Helaas wordt tegenwoordig geen ambachtelijk blaadje, maar een plastic groen blaadje er omheen gebruikt. Niet getreurd: het kaasje smaakt nog steeds verrukkelijk. Hoe het precies komt weet ik niet, maar het heeft veel meer smaak dan je gewone mozzarella. Niet alleen geeft het romige, boterige gedeelte een ‘prettig mondgevoel’ zoals dat heet, maar je proeft tevens een friszure hint tussen al dat romige door.

Hoe eet je Burrata?

Burrata kun je dus ook maar het beste zo puur mogelijk eten. Een druppeltje – goede – olijfolie en een beetje peper zijn al voldoende om het kaasje tot een hemelse verlokking te maken. Je hoeft er – in tegenstelling tot de gewone mozzarella – ook eigenlijk nauwelijks of geen zout aan toe te voegen. Gebruik in elk geval lekker (zee)zout, als je er toch nog wat zout aan wilt toevoegen.

Haal het kaasje uit de verpakking, dep het voorzichtig af met keukenrol en snijd het kaasje pas op het allerlaatste aan. Mooi wordt het niet, de room druipt er meteen uit. Laat je er niet door afschrikken: lekker hoeft niet altijd mooi te zijn! Meteen opeten en genieten! Gebruik lepeltjes en serveer er eventueel nog wat lekker Italiaans) brood bij, zoals bijvoorbeeld een focaccia. Zowel witte als rode wijn passen er prima bij.

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer