Cajun kruidenmix maak je lekker zelf – Er zijn talloze kruidenmixen te koop, maar met dit recept maak je zelf een cajun kruidenmix. Het is sowieso leuk om het recept voor verschillende specerijenmengsels te hebben. Want door middel van zo’n recept kun je ze naar naar je eigen smaak aanpassen.
Cajun kruidenmix is een pittig-aromatisch kruidenmengsel waarin knoflook en gemalen pepers (zoals chilipeper en/of paprikapoeder) niet mogen ontbreken.
Waar komen de Cajun kruiden vandaan?
De cajun kruiden komen uit Louisiana, en wel uit de keuken van Frans-Canadese afstammelingen die halverwege de 18e van uit Acadië in Canada neerstreken in Louisiana. Sinds begin 17e eeuw was Acadië (in het huidige Canada) een Franse kolonie, waar veel Fransen kwamen wonen. Halverwege de 18e eeuw werd Acadië Brits en toen moest de Franssprekende bevolking wijken. Ze streken uiteindelijk neer in Louisiana. Met de producten die ze daar aantroffen ontwikkelden zij een unieke kookstijl in de Zuidelijke Staten van Amerika. Ze werden ‘acadians’ genoemd en dat werd uiteindelijk verbasterd tot ‘cajuns’(spreek uit: kee-djuns).
Niet te verwarren dus met de Creoolse keuken, die ook in Louisiana en omstreken ontstond, maar die is gecreëerd door de afstammelingen van slaven in de Zuidelijke Staten van Amerika.
Wat is Cajun kruidenmix?
Een Cajun kruidenmix is een beetje pittig, maar niet té dominante smaakmakers zijn knoflook en gemalen paprika en chilipeper. Het is niet alleen lekker in de cajun keuken, maar je kunt er bijvoorbeeld ook lekkere dipsauzen mee maken of het als rub gebruiken voor op vlees (op de BBQ bijvoorbeeld).
Kruidenmixen kun je overal kopen, maar hoe leuk is het om het zelf te maken. Je kunt dan de mix naar smaak aanpassen, beetje pittiger, beetje meer tijm, net wat je zelf lekker vindt.
Hieronder een recept dat je dus echt moet bewaren, of dat je gewoon op Lekker Tafelen terug kunt vinden.
Cajun kruidenmix
Recept voor een klein potje:
- 3 theelepels zout
- 2 theelepels knoflookpoeder
- 2 theelepels paprikapoeder Edelsus
- 1 theelepel zwarte peperkorrels
- 1 theelepel uienpoeder
- ½ theelepel oregano
- ½ theelepel tijm
- ½ theelepel chili
- ½ theelepel gerookt paprikapoeder
Doe alle kruiden en specerijen in een vijzel en maal het fijn. Als je een koffiemolentje hebt kun je het ook hierin fijnmalen. Bewaar de cajun kruidenmix in een goed afgesloten potje.
Wow, hoe leerrijk is jullie site. Top!
Deze ga ik zeker opslaan.
Bedankt!
Dankjewel Nancy, geniet ervan!