Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Cajun kruiden mix maak je lekker zelf

Cajun kruiden zijn heerlijk aromatisch en licht pittig. Gebruik ze in de Cajun keuken, in sauzen of om vlees in te marineren. Nu lekker zelf gemixt!

0 2.122

Cajun kruiden mix maak je lekker zelf – Cajun kruiden mix is een pittig-aromatisch kruidenmengsel waarin knoflook en gemalen pepers (zoals chilipeper en/of paprikapoeder) niet mogen ontbreken.


Waar komen de Cajun kruiden vandaan?

De cajun kruiden komen uit Louisiana en wel uit de keuken van Frans-Canadese afstammelingen die halverwege de 18e van uit Acadië in Canada neerstreken in Louisiana. Sinds begin 17e eeuw was Acadië (in het huidige Canada) een Franse kolonie, waar veel Fransen kwamen wonen. Halverwege de 18e eeuw werd Acadië Brits en toen moest de Frans-sprekende bevolking wijken. Ze streken uiteindelijk neer in Louisiana. Met de producten die ze daar aantroffen ontwikkelden zij een unieke kookstijl in de Zuidelijke Staten van Amerika. Ze werden ‘acadians’ genoemd en dat werd uiteindelijk verbasterd tot ‘cajuns’(spreek uit: kee-djuns).

Niet te verwarren dus met de Creoolse keuken, die ook in Louisiana en omstreken ontstond, maar die is gecreëerd door de afstammelingen van slaven in de Zuidelijke Staten van Amerika.

Wat is Cajun kruiden mix?

Een Cajun kruiden mix is een beetje pittig, maar niet té dominante smaakmakers zijn knoflook en gemalen paprika en chilipeper. Het is niet alleen lekker in de cajun keuken, maar je kunt er bijvoorbeeld ook lekkere dipsauzen mee maken of het als rub gebruiken voor op vlees (op de BBQ bijvoorbeeld).

Kruidenmixen kun je overal kopen maar hoe leuk is het om deze zelf te maken. Je kan dan de mix naar smaak aanpassen, beetje pittiger, beetje meer tijm, net wat je zelf lekker vindt.

Cajun kruiden mix

Nodig voor een klein potje:

  • 3 theelepels zout
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 2 theelepels paprikapoeder Edelsus
  • 1 theelepel zwarte peper korrels
  • 1 theelepel uienpoeder
  • ½ theelepel oregano
  • ½ theelepel tijm
  • ½ theelepel chili
  • ½ theelepel gerookt paprikapoeder

Doe alle kruiden en specerijen in een vijzel en maal het fijn. Wanneer je een koffiemolentje hebt kun je het ook hierin fijnmalen. Bewaar de cajun kruiden mix in een goed afgesloten potje.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer