Cake lossen; zo komt je cake altijd uit de vorm – Voor je begint met cake bakken beslis je eerst welke bakvorm je wilt gaan gebruiken. Daar is tegenwoordig zoveel keus in dat we het één en ander over de verschillende bakvormen voor je op een rijtje hebben gezet. Lees dat artikel eerst, maak je keus en ga dan hier verder. Want na de keuze van een goede bakvorm gaat het natuurlijk over het invetten van de vorm en het garen van de cake. En… niet te vergeten… het cake lossen of het uit de vorm halen van de cake is nogal eens een struikelblok.
Het insmeren van de verschillende vormen
Siliconen vormen hebben alleen een klein beetje vetstof nodig, deze lossen meestal vrij goed. De metalen en gietijzeren vormen moeten nauwkeurig ingevet worden.
Invetten doe je met;
- Roomboter: Smeer met een fijn kwastje de vorm goed, maar niet te dik in met gesmolten of zeer zachte roomboter. Bestuif de vorm eventueel met bloem of cacaopoeder. Klop de overige bloem er goed uit. Plaats de vorm nu op een koele plaats tot verder gebruik.
- Bakspray: Spray gelijkmatig, maar niet te dik, ga daarna nog alle hoekjes even na met een kwastje. Zet de vorm op de kop weg om eventueel teveel aan spray eruit te laten lopen.
- Magisch mengsel: Maak een mengsel van gelijke delen zonnebloemolie, bloem en crisco. Dit mengsel is tot 2 maanden te bewaren. Bestrijk de vormen nauwkeurig met dit mengsel. Bloem is niet nodig deze zit hier namelijk al in.
Goed gaar bakken
Om de cake goed te kunnen lossen moet deze echt goed gaar zijn. Dit kun je testen door met een satéprikker erin te steken en wanneer deze er schoon uitkomt is de cake gaar. De meer gevorderde bakker kan met voorzichtig drukken op de cake voelen of de cake goed gaar is. Ook kun je vaak aan de randjes zien of de cake helemaal gaar is. De cake komt dan los van de rand. Je kunt de cake beter 5 minuten te lang bakken dan 1 minuut te kort dus bij twijfel nog even laten bakken.
De cake lossen
Wanneer de cake eenmaal gaar is haal je hem uit de oven en zet hem voorzichtig op een rooster. Laat hem zo 10 minuten staan, echt geduld loont. Maak nu de eventuele vastzittende randjes los met je vingers. Neem een doek of ovenwanten en schud een beetje met de vorm zodat de cake loskomt. Leg het rooster op de cake en draai alles in een keer om. Haal nu de bakvorm voorzichtig van de cake en laat verder afkoelen.
Eventuele problemen
De cake lossen lukt niet goed
Laat de cake totaal afkoelen en zet deze met bakvorm en al in de vriezer. Eenmaal bevroren maak je de vorm warm door deze in warm water te zetten. Doordat de cake bevroren is zal deze iets gekrompen zijn en door de warmte zal het vet weer zacht worden. Schud stevig met de vorm voor je deze omdraait.
De cake is beschadigd
Wanneer de cake er niet helemaal goed uit is gekomen kun je deze weer zo goed mogelijk in elkaar zetten en afwerken met een glazuur, karamel of chocolade. Strooi er wat noten of geraspte chocolade over en de kapotte cake is mooi gecamoufleerd.
Ik heb hem gemaakt, kreeg hem helaas bijna niet uit de vorm. Volgende keer wel meer suiker toevoegen omdat de cake echt niet zoet was. Komt zeer waarschijnlijk door 100 g toegevoegde 90%chocola. Maar de cake is wel lekker verder, maak ik vaker hoor.