Cake lossen; zo komt je cake altijd uit de vorm – Voor je begint met cake bakken beslis je eerst welke bakvorm je wilt gaan gebruiken. Daar is tegenwoordig zoveel keus in, dat er in een ander artikel op de website het een en ander over de verschillende bakvormen voor je op een rijtje is gezet. Lees dat artikel eerst, maak je keus en ga dan hier verder. Want na de keuze van een goede bakvorm gaat het natuurlijk over het invetten van de vorm en het garen van de cake. En… niet te vergeten… het cake lossen of het uit de vorm halen van de cake is nogal eens een struikelblok.
Het insmeren van de verschillende vormen
Siliconen vormen hebben alleen een klein beetje vetstof nodig, die lossen de cake meestal vrij goed. De metalen en gietijzeren vormen moeten nauwkeurig ingevet worden om een cake goed te kunnen lossen. Invetten doe je met:
- Roomboter: Smeer, met een fijn kwastje, de vorm goed, maar niet te dik in met gesmolten of heel zachte roomboter. Bestuif de vorm eventueel met bloem of cacaopoeder. Klop de overige bloem er goed uit. Plaats de vorm nu op een koele plaats tot verder gebruik.
- Bakspray: Spray gelijkmatig, maar niet te dik, ga daarna nog alle hoekjes even na met een kwastje. Zet de vorm op de kop weg om eventueel teveel aan spray eruit te laten lopen.
- Magisch mengsel: Maak een mengsel van gelijke delen zonnebloemolie, bloem en crisco. Dit mengsel is tot 2 maanden te bewaren. Bestrijk de vormen nauwkeurig met dit mengsel. Bloem is niet nodig, die zit hier namelijk al in.
De cake goed gaar bakken
Om de cake goed te kunnen lossen moet die echt goed gaar zijn. Dit kun je testen door met een satƩprikker erin te steken en als die er schoon uitkomt, is de cake gaar. De meer gevorderde bakker kan met voorzichtig drukken op de cake voelen of de cake goed gaar is. Ook kun je vaak aan de randjes zien of de cake helemaal gaar is. De cake komt dan los van de rand. Je kunt de cake beter 5 minuten te lang bakken dan 1 minuut te kort dus bij twijfel nog even laten bakken.
De cake lossen
Als de cake eenmaal gaar is, haal je hem uit de oven en zet hem voorzichtig op een rooster. Laat hem zo 10 minuten staan, en wacht even met de cake lossen, echt geduld loont. Maak nu de eventuele vastzittende randjes los met je vingers. Neem een doek of ovenwanten en schud een beetje met de vorm zodat de cake loskomt. Leg het rooster op de cake en draai alles in een keer om. Haal nu de bakvorm voorzichtig van de cake en laat verder afkoelen.
Eventuele problemen bij het cake lossen
De cake lossen lukt niet goed
Laat de cake totaal afkoelen en zet hem met bakvorm en al in de vriezer. Eenmaal bevroren maak je de vorm warm door hem in warm water te zetten. Doordat de cake bevroren is zal die iets gekrompen zijn en door de warmte zal het vet weer zacht worden. Schud stevig met de vorm voor je hem omdraait om de cake te kunnen lossen.
De cake is beschadigd
Als het cake lossen er niet helemaal goed is gelukt, kun je hem weer zo goed mogelijk in elkaar zetten en afwerken met een glazuur, karamel of chocolade. Strooi er wat noten of geraspte chocolade over en de kapotte cake is mooi gecamoufleerd.
Ik heb hem gemaakt, kreeg hem helaas bijna niet uit de vorm. Volgende keer wel meer suiker toevoegen omdat de cake echt niet zoet was. Komt zeer waarschijnlijk door 100 g toegevoegde 90%chocola. Maar de cake is wel lekker verder, maak ik vaker hoor.