Camembert: de bekende witte korstkaas uit Frankrijk met zijn robuuste karakter en geheel eigen smaak die niet op je kaasplank mag ontbreken.
Waar kleintjes groot in zijn
Le Rustique wordt gemaakt volgens de Franse tradities in Normandië een streek die bekend staat om de hoge kwaliteit van de melk. Een stuk van een grote Camembert mag eigenlijk de naam Camembert niet dragen. Dit omdat Camembert officieel kleiner moet zijn. Dezelfde kaas uit het kleine doosje met zijn rood geblokte verpakking mag dus wel Camembert heten. Kenmerkend voor deze kaas is het houten doosje en het rood-wit geblokte “doekje”. De smaak van deze kaas is robuust, maar ook romig met een intens en geheel eigen karakter.
Een houten doosje en een geblokt doekje als kenmerk
Rauw, maar zonder schadelijke enzymen
Camembert Rustique wordt gemaakt van ongepasteuriseerde melk die 15 minuten op 32 graden verwarmd is. Deze bewerking doodt alle schadelijke enzymen en laat de kaas zijn rauwmelkse smaak behouden. Zwangeren mogen, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, door deze behandeling deze kaas wel eten.
De wrongel van deze Franse kaas wordt handmatig in vormen gegoten waarna de korsten van deze kaas worden bekleed met de witte kaas schimmel Penicicilium Camemberti. De kaas rijpt onder bepaalde klimaatomstandigheden waardoor de schimmel de kans krijgt zicht te ontwikkelen. Zo ontstaan er eerst kleine rode en bruine puntjes die zich later pas ontwikkelen tot een witschimmel. Een camembert is dan ook minimaal 6 weken oud voordat hij dit proces heeft doorlopen.
Kaas stinkt niet maar heeft een aroma
Waarom stinkt deze kaas zo
Camembert heb je in vele soorten van goedkoop tot echte kwaliteit. De prijs zegt vaak al genoeg. Een echt goede Camembert ruikt behoorlijk en wanneer je deze aansnijdt, loopt de vulling enigszins uit de kaas. Dit alles heeft met het rijpingsproces te maken. Een camembert die je niet ruikt, is waarschijnlijk op een andere manier dan de traditionele geproduceerd. Ruikt een kaas echter naar ammoniak dan heeft deze zijn beste tijd gehad en kun je hem beter wegdoen.
Geen gedoe
Vraag het een Fransman en hij zal je zeggen dat Camembert zo gegeten moet worden zonder poespas. Het is bijna heiligschennis om dit kaasje te gebruiken om mee te koken. En ze hebben gelijk dit kaasje heeft niet veel meer nodig dan een lekker stuk brood. Wij kunnen het echter ook niet laten en ook op Lekker Tafelen staan dus wel een aantal recepten waarin Camembert gebruikt wordt.
Het is bijna heiligschennis om dit kaasje te gebruiken om mee te koken.
Franse kaas; De populairste soorten inclusief recepten
Ben je een kaasliefhebber? Dan ben je ongetwijfeld ook gek op Franse kaas! We hebben de populairste soorten op een rijtje gezet. Lees je mee?