• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, oktober 3, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Cheddar; maar dan de echte

Ken jij de verschillende varianten van de echte cheddar al? Het is de moeite van het ontdekken meer dan waard!

door Elise de Haan
in Kookschool
0
0
Cheddar

Cheddar – Kaasliefhebbers over de hele wereld zullen het erover eens zijn dat cheddar kaas een geliefde en veelzijdige kaassoort is. Met zijn rijke smaak en smeltende textuur heeft cheddar de harten van fijnproevers veroverd. En dan hebben we het natuurlijk wel over echte cheddar. Want die ‘plasticachtige’, smakeloze, gele plakjes (zie de foto hieronder) in het koelschap van de supermarkt, ook bekend als ‘cheddar style’ daar wordt toch niemand gelukkig van! In dit artikel nemen we je mee op een reis door de fascinerende wereld van cheddarkaas, waar je gaat ontdekken waar het vandaan komt, hoe het wordt gemaakt en waarom het zo populair is.

Namaak cheddar

De oorsprong

Cheddar komt uit Somerset, Engeland. De kaas is vernoemd naar de Cheddar Gorge, een kloof waar ooit de oude kaasrijpingsgrotten te vinden waren. Hoewel de precieze oorsprong van cheddar moeilijk te achterhalen is, wordt aangenomen dat de kaas al meer dan 800 jaar wordt gemaakt.

Hoe wordt de kaas gemaakt?

Wat cheddarkaas zo uniek maakt, is het traditionele productieproces dat nog steeds wordt toegepast. Het begint allemaal met verse melk, meestal afkomstig van lokale boerderijen. De melk wordt verwarmd en geënt met speciale bacteriën, waardoor de zuurgraad toeneemt en de kaas zijn karakteristieke smaak ontwikkelt. Vervolgens wordt er stremsel toegevoegd om de melk te laten stremmen. De dikke massa die ontstaat, wordt gesneden en geroerd om het vocht af te voeren. Dit proces wordt ook wel ‘cheddaring’ genoemd. De wrongel wordt daarna in vormen geperst om het overtollige vocht te verwijderen. Na het persen wordt de kaas gezouten en in een koele rijpingsruimte geplaatst. Gedurende enkele maanden tot jaren wordt de kaas regelmatig gekeerd en verzorgd, zodat de smaak zich kan ontwikkelen en intensiveren. De langere rijpingstijd zorgt voor een scherpere, robuustere smaak, terwijl jonge cheddar een mildere smaak heeft.

De verschillende varianten

Cheddar kaas wordt geproduceerd in verschillende varianten, afhankelijk van de rijpingstijd en de eventueel toegevoegde ingrediënten.

  • Jonge cheddar, ook wel mild cheddar genoemd, heeft een licht romige smaak en een zachte textuur. Het is prima geschikt voor het maken van smeuïge mac&cheese of als ‘cheese’ op een cheeseburger.
  • Voor degenen die van een wat sterkere smaak houden, biedt scherpe cheddar de juiste balans tussen pittigheid en romigheid. Die kaas is ideaal om te raspen over pasta’s, of om zo van te genieten, met een lekker glas rode wijn.
  • De extra scherpe variant, ook wel vintage cheddar genoemd, is de meest pittige. Met zijn intense smaak en kruimelige textuur is dit type kaas perfect om te serveren op een (Engels) kaasplateau of om te verwerken in hartige gerechten waarbij de kaas best duidelijk geproefd mag worden.

Cheddar in de keuken

Cheddar is een veelzijdige kaas die in talloze gerechten kan worden gebruikt. Het smelt gemakkelijk, waardoor het ideaal is voor het maken van romige sauzen, zoals kaasfondue of de bekende kaassaus voor bij nacho’s. Het is ook een klassieke keuze voor gegrilde kaas sandwiches en tosti’s, waarvan de knapperige buitenkant en smeltende kaas binnenin een erg lekkere combinatie vormen. Wist je dat cheddar, behalve in hartige gerechten, ook heel goed gebruikt kan worden in zoete gerechten? Probeer eens een plakje op een stuk appeltaart. We hebben het nooit geprobeerd, maar het zou een fantastische smaakcombinatie moeten zijn…

De leukste recepten met Cheddar

Uiteraard hebben we ook enkele lekkere recepten met cheddar voor je. De klassieke kaassaus bij nacho’s ontbreekt natuurlijk niet. Daarnaast hebben we twee heerlijke nachoschotels voor je waarin de kaas is verwerkt. Maar ook in een hartige taart met een zeer Hollands tintje, namelijk een andijvietaart, komt de kaas prima tot zijn recht. Kijk er eens tussen, en zie wat voor leuks je met cheddar kunt doen!

Nacho's met gehakt
Hoofdgerecht

Nacho’s met gehakt; uit de oven

Nacho's met gehakt uit de oven zijn een feestje! Als smaakvolle snack, maar zeker ook als maaltijd, nacho's zijn altijd heerlijk.

Nacho´s uit de oven
Hapjes

Nacho’s uit de oven

De lekkerste snack? Dat zijn beslist deze nacho's uit de oven. Je maakt ze met verse ingrediënten en een heerlijke zelfgemaakte kaassaus!

Kaassaus voor bij nacho's
Saus

Kaassaus voor bij Nacho’s, maar dan wel die lekkere zelfgemaakte

Het recept voor een heerlijke Cheddarsaus. Een kaassaus voor bij de nacho's (niet uit een potje!). Én het kan ook gewoon over de bloemkool.

Quiche met andijvie
Quiche

Quiche met andijvie

Andijvie is heerlijk, en niet alleen rauw in de stamppot, of gekookt. Deze quiche met andijvie bewijst dat het een veelzijdige groente is!

Vorige Volgende
DeelPin3Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Risotto met Provolone en broccoli
Risotto

Risotto met provolone en broccoli

Varkenshaas met Cabralessaus
Vleesgerechten

Varkenshaas met Cabralessaus

Cabrales crème met PX-stroop
Hapjes

Cabrales crème met PX-stroop

Cabrales
Specials

Cabrales; niet voor watjes!

Gevulde paddenstoelensoep met Cabrales
Maaltijdsoep

Gevulde paddenstoelensoep met Cabrales

Halloumi salade met vijgen
Salade

Halloumi salade met vijgen

Zwitserse aardappelschotel
Ovenschotel

Zwitserse aardappelschotel; met gevulde tomaten en Emmentaler

Vegetarische spiezen met halloumi en groenten
Recepten

Vegetarische spiezen met halloumi en groenten

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Cabrales
Specials

Cabrales; niet voor watjes!

Ben je een liefhebber van blauwe kaas? Dan hebben we voor jou een artikel over Cabrales. Blauw, Spaans en lekker pittig. Wat wil je nog meer?

Check het recept of lees de info
Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën

Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

gerookte vis

Gerookte vis

Recept in de picture

Risotto met Provolone en broccoli
Risotto

Risotto met provolone en broccoli

Een favoriet uit de Italiaanse keuken is risotto, in ontelbare variaties. Deze risotto met provolone en broccoli moet je dan ook proberen!

Check het recept of lees de info
Spruitjes met appel spek en mosterd

Spruitjes met appel, spek en mosterd

Broodje gekookt ei

Een broodje gekookt ei; zo maak je er een feestje van

Handige kooktips

Groene currypasta
Kookschool

Groene currypasta; vers gemaakt het lekkerst!

Eet je graag curry? Maak hem dan eens helemaal vers, dus ook de currypasta. We hebben het recept van een heerlijke groene currypasta voor je!

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Eigengemaakte appelchutney, leuk om cadeau te geven
  • Redactie op Hazelnootpasta; de homemade Nutella
  • Connie Derks op Kipgehaktballetjes in sinaasappelsaus
  • Herma op Hazelnootpasta; de homemade Nutella
  • Albert Valee op Kipgehaktballetjes in sinaasappelsaus
  • Connie Derks op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Cecile Geurts-Huijbers op Eigengemaakte appelchutney, leuk om cadeau te geven
  • Amande Groeneveld-Hordijk op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Connie Derks op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Coby op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen