• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 17 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Kookschool

Cheddar; maar dan de echte

Ken jij de verschillende varianten van de echte cheddar al? Het is de moeite van het ontdekken meer dan waard!

Redactie door Redactie
in Kookschool
0
Cheddar

Cheddar – Kaasliefhebbers over de hele wereld zullen het erover eens zijn dat cheddar kaas een geliefde en veelzijdige kaassoort is. Met zijn rijke smaak en smeltende textuur heeft cheddar de harten van fijnproevers veroverd. En dan heb je het natuurlijk wel over echte cheddar. Want die ‘plasticachtige’, smakeloze, gele plakjes (zie de foto hieronder) in het koelschap van de supermarkt, ook bekend als ‘cheddar style’ daar wordt toch niemand gelukkig van! In dit artikel nemen we je mee op een reis door de fascinerende wereld van cheddarkaas, waar je gaat ontdekken waar het vandaan komt, hoe het wordt gemaakt en waarom het zo populair is.

Namaak cheddar

De oorsprong

Cheddar komt uit Somerset, Engeland. De kaas is vernoemd naar de Cheddar Gorge, een kloof waar ooit de oude kaasrijpingsgrotten te vinden waren. Hoewel de precieze oorsprong van cheddar moeilijk te achterhalen is, wordt aangenomen dat de kaas al meer dan 800 jaar wordt gemaakt.

Hoe wordt de kaas gemaakt?

Wat cheddarkaas zo uniek maakt, is het traditionele productieproces dat nog steeds wordt toegepast. Het begint allemaal met verse melk, meestal afkomstig van lokale boerderijen. De melk wordt verwarmd en geënt met speciale bacteriën, waardoor de zuurgraad toeneemt en de kaas zijn karakteristieke smaak ontwikkelt. Vervolgens wordt er stremsel toegevoegd om de melk te laten stremmen. De dikke massa die ontstaat, wordt gesneden en geroerd om het vocht af te voeren. Dit proces wordt ook wel ‘cheddaring’ genoemd. De wrongel wordt daarna in vormen geperst om het overtollige vocht te verwijderen. Na het persen wordt de kaas gezouten en in een koele rijpingsruimte geplaatst. Gedurende enkele maanden tot jaren wordt de kaas regelmatig gekeerd en verzorgd, zodat de smaak zich kan ontwikkelen en intensiveren. De langere rijpingstijd zorgt voor een scherpere, robuustere smaak, terwijl jonge cheddar een mildere smaak heeft.

De verschillende varianten

De kaas wordt geproduceerd in verschillende varianten, afhankelijk van de rijpingstijd en de eventueel toegevoegde ingrediënten.

  • Jonge cheddar, ook wel mild cheddar genoemd, heeft een licht romige smaak en een zachte textuur. Het is prima geschikt voor het maken van smeuïge mac&cheese of als ‘cheese’ op een cheeseburger.
  • Voor degenen die van een wat sterkere smaak houden, biedt scherpe cheddar de juiste balans tussen pittigheid en romigheid. Die kaas is ideaal om te raspen over pasta’s, of om zo van te genieten, met een lekker glas rode wijn.
  • De extra scherpe variant, ook wel vintage cheddar genoemd, is de pittigste. Met zijn intense smaak en kruimelige textuur is dit type kaas perfect om te serveren op een (Engels) kaasplateau of om te verwerken in hartige gerechten waarbij de kaas best duidelijk geproefd mag worden.

Cheddar in de keuken

Cheddar is een veelzijdige kaas die in talloze gerechten kan worden gebruikt. Het smelt gemakkelijk, waardoor het ideaal is voor het maken van romige sauzen, zoals kaasfondue of de bekende kaassaus voor bij nacho’s. Het is ook een klassieke keuze voor gegrilde kaas sandwiches en tosti’s, waarvan de knapperige buitenkant en smeltende kaas binnenin een erg lekkere combinatie vormen. Wist je dat cheddar, behalve in hartige gerechten, ook heel goed gebruikt kan worden in zoete gerechten? Probeer eens een plakje op een stuk appeltaart. We hebben het nooit geprobeerd, maar het zou een fantastische smaakcombinatie moeten zijn…

De leukste recepten met Cheddar

Uiteraard vind je hier ook enkele lekkere recepten met cheddar. De klassieke kaassaus bij nacho’s ontbreekt natuurlijk niet. Daarnaast zijn er twee recepten voor heerlijke nachoschotels waarin de kaas is verwerkt. Maar ook in een hartige taart met een heel Hollands tintje, namelijk een andijvietaart, komt de kaas prima tot zijn recht. Kijk er eens tussen, en zie wat voor leuks je met cheddar kunt doen!

Nacho’s met gehakt uit de oven
Hoofdgerecht

Nacho’s met gehakt; uit de oven

Nacho's met gehakt uit de oven zijn een feestje! Als smaakvolle snack, maar zeker ook als maaltijd, nacho's zijn altijd heerlijk.

Nacho’s uit de oven
Hapjes

Nacho’s uit de oven met verse kaassaus

Warm uit de oven met kaassaus en verse jalapeño: nacho’s zoals ze horen. Snel gemaakt, veel smaak.

Kaasspread met zelfgemaakte chips van pita's
Hapjes

Kaasspread met chips van pita

De tip voor een gezellig avondje met vrienden is de kaaspread met chips van pita. Een zalige spread van cheddar op smaak gebracht met bier.

Kaassaus voor bij nacho's
Saus

Kaassaus voor bij nacho’s; maar dan wel die lekkere zelfgemaakte

Het recept voor een heerlijke Cheddarsaus. Een kaassaus voor bij de nacho's (niet uit een potje!). Én het kan ook gewoon over de bloemkool.

Vorige Volgende
kaas

Kaas

Kaasrecepten, de handigste tips en de leukste verhalen over kaas vind je op Lekker Tafelen. Ontdek hoe kaas je leven mooier maakt!

Tags: Kaas
DeelPin4VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Watermeloen snijden
Kookschool

Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt

Vlees invriezen
Kookschool

Vlees invriezen? Slim! Zo doe je het goed

Kalfsbouillon
Kookschool

Maak krachtige kalfsbouillon zonder pakjes of potjes

Kippenvleugeltjes bereiden
Kookschool

Zo maak je kippenvleugeltjes klaar: 6 manieren

Stap voor stap schnitzels paneren
Kookschool

Stap voor stap schnitzels paneren; het geheim van een knapperige korst

liaison
Kookschool

Liaison; voor een fluweelzachte soep of saus

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Kaas

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)
  • Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)
  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief