Cheddar – Kaasliefhebbers over de hele wereld zullen het erover eens zijn dat cheddar kaas een geliefde en veelzijdige kaassoort is. Met zijn rijke smaak en smeltende textuur heeft cheddar de harten van fijnproevers veroverd. En dan heb je het natuurlijk wel over echte cheddar. Want die ‘plasticachtige’, smakeloze, gele plakjes (zie de foto hieronder) in het koelschap van de supermarkt, ook bekend als ‘cheddar style’ daar wordt toch niemand gelukkig van! In dit artikel nemen we je mee op een reis door de fascinerende wereld van cheddarkaas, waar je gaat ontdekken waar het vandaan komt, hoe het wordt gemaakt en waarom het zo populair is.
De oorsprong
Cheddar komt uit Somerset, Engeland. De kaas is vernoemd naar de Cheddar Gorge, een kloof waar ooit de oude kaasrijpingsgrotten te vinden waren. Hoewel de precieze oorsprong van cheddar moeilijk te achterhalen is, wordt aangenomen dat de kaas al meer dan 800 jaar wordt gemaakt.
Hoe wordt de kaas gemaakt?
Wat cheddarkaas zo uniek maakt, is het traditionele productieproces dat nog steeds wordt toegepast. Het begint allemaal met verse melk, meestal afkomstig van lokale boerderijen. De melk wordt verwarmd en geënt met speciale bacteriën, waardoor de zuurgraad toeneemt en de kaas zijn karakteristieke smaak ontwikkelt. Vervolgens wordt er stremsel toegevoegd om de melk te laten stremmen. De dikke massa die ontstaat, wordt gesneden en geroerd om het vocht af te voeren. Dit proces wordt ook wel ‘cheddaring’ genoemd. De wrongel wordt daarna in vormen geperst om het overtollige vocht te verwijderen. Na het persen wordt de kaas gezouten en in een koele rijpingsruimte geplaatst. Gedurende enkele maanden tot jaren wordt de kaas regelmatig gekeerd en verzorgd, zodat de smaak zich kan ontwikkelen en intensiveren. De langere rijpingstijd zorgt voor een scherpere, robuustere smaak, terwijl jonge cheddar een mildere smaak heeft.
De verschillende varianten
De kaas wordt geproduceerd in verschillende varianten, afhankelijk van de rijpingstijd en de eventueel toegevoegde ingrediënten.
- Jonge cheddar, ook wel mild cheddar genoemd, heeft een licht romige smaak en een zachte textuur. Het is prima geschikt voor het maken van smeuïge mac&cheese of als ‘cheese’ op een cheeseburger.
- Voor degenen die van een wat sterkere smaak houden, biedt scherpe cheddar de juiste balans tussen pittigheid en romigheid. Die kaas is ideaal om te raspen over pasta’s, of om zo van te genieten, met een lekker glas rode wijn.
- De extra scherpe variant, ook wel vintage cheddar genoemd, is de pittigste. Met zijn intense smaak en kruimelige textuur is dit type kaas perfect om te serveren op een (Engels) kaasplateau of om te verwerken in hartige gerechten waarbij de kaas best duidelijk geproefd mag worden.
Cheddar in de keuken
Cheddar is een veelzijdige kaas die in talloze gerechten kan worden gebruikt. Het smelt gemakkelijk, waardoor het ideaal is voor het maken van romige sauzen, zoals kaasfondue of de bekende kaassaus voor bij nacho’s. Het is ook een klassieke keuze voor gegrilde kaas sandwiches en tosti’s, waarvan de knapperige buitenkant en smeltende kaas binnenin een erg lekkere combinatie vormen. Wist je dat cheddar, behalve in hartige gerechten, ook heel goed gebruikt kan worden in zoete gerechten? Probeer eens een plakje op een stuk appeltaart. We hebben het nooit geprobeerd, maar het zou een fantastische smaakcombinatie moeten zijn…
De leukste recepten met Cheddar
Uiteraard hebben we ook enkele lekkere recepten met cheddar voor je. De klassieke kaassaus bij nacho’s ontbreekt natuurlijk niet. Daarnaast hebben we twee heerlijke nachoschotels voor je waarin de kaas is verwerkt. Maar ook in een hartige taart met een heel Hollands tintje, namelijk een andijvietaart, komt de kaas prima tot zijn recht. Kijk er eens tussen, en zie wat voor leuks je met cheddar kunt doen!
Kaasspread met chips van pita
De tip voor een gezellig avondje met vrienden is de kaaspread met chips van pita. Een zalige spread van cheddar op smaak gebracht met bier.
Kaassaus voor bij nacho’s; maar dan wel die lekkere zelfgemaakte
Het recept voor een heerlijke Cheddarsaus. Een kaassaus voor bij de nacho's (niet uit een potje!). Én het kan ook gewoon over de bloemkool.
Nacho’s uit de oven
De lekkerste snack? Dat zijn beslist deze nacho's uit de oven. Je maakt ze met verse ingrediënten en een heerlijke zelfgemaakte kaassaus!
Nacho’s met gehakt; uit de oven
Nacho's met gehakt uit de oven zijn een feestje! Als smaakvolle snack, maar zeker ook als maaltijd, nacho's zijn altijd heerlijk.
Kaas
Kaas recepten, de handigste tips en de leukste verhalen over kaas vind je op Lekker Tafelen. Ontdek hoe kaas je leven mooier maakt!