Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Chocola

0 1.347

Godenspijs of wel chocola!

Bijna iedereen lust wel chocola. Sommige mensen zijn er zelfs verslaafd aan. In deze column vertel ik meer over chocola en hoe het komt dat we er misschien wel verslaafd aan kunnen raken.

 

Waar komt chocola vandaan?

Chocola komt oorspronkelijk uit Zuid Amerika. De Maya’s en Azteken kenden chocola als drank maar omdat cacaobonen kostbaar waren werd het ook gebruikt als betaalmiddel. In de 16e eeuw kwam chocola naar Europa (Spanje) en pas halverwege de 17e eeuw naar Nederland. Cacao was nog steeds erg kostbaar en alleen maar voor de rijken.  Pa s rond 1900 werd cacao betaalbaar zodat het een volksdrank werd.

 

Van boon naar chocola

Nadat de cacaobonen uit de cacaoplanten zijn gehaald ondergaan ze een gistingsproces van wel 5 dagen (fermentatie).  Daarna worden de cacao bonen in de zon gedroogd. De cacaobonen worden in de fabriek eerst gereinigd. De gave cacaobonen worden vervolgens voorgebrand en ontdopt.  Hierna volgt het echte branden van de cacaobonen. Elke fabrikant heeft hiervoor zijn eigen recept.  Na het branden worden de cacaostukjes gemalen. Nu ontstaat de cacaomassa die  55% vet (de cacaoboter) bevat. De cacaoboter wordt  uit de massa verwijderd en er  blijft een droge cacaokoek over die wordt vermalen tot cacaopoeder. Cacaopoeder, cacaoboter, suiker en eventueel melk zijn de ingrediënten voor het maken van chocolade.

 

Hoe wordt chocola gemaakt?

Allereerst worden ingrediënten als cacaoboter, melkpoeder, cacaomassa, suiker en eventuele smaakstoffen zoals vanille gemengd.  De hoeveelheid van de stoffen die gebruikt worden hangt af van de soort chocola die men wil verkrijgen.  In witte chocola wordt bijvoorbeeld geen cacaomassa gebruikt en in donkere chocola geen melkpoeder.  Na het mengen van de ingrediënten wordt de brij door een serie walsen geleid. Na het walsen moet de massa eerst rijpen op een temperatuur van 45° tot 50° C, gedurende ongeveer 24 uur. Vervolgens wordt de massa ongeveer 6-12 uur verwarmd op 80° C om vervolgens een dun laagje vet te krijgen. Vervolgens word het restant van de cacaoboter en lecithine toegevoegd zodat de chocolademassa beter vloeibaar wordt.  Als laatste stap wordt de chocola in tien minuten afgekoeld van 50°C naar 18°C en daarna weer verhoogd naar 30°C. De chocola wordt op temperatuur gehouden en vervolgens in verwarmde vormen gegoten. Vervolgens worden ze geschut (om lucht te verwijderen) en gekoeld om de uiteindelijke vorm te verkrijgen.

 

Soorten Chocola

WITTE CHOCOLA

Eigenlijk is witte chocola  helemaal geen chocola omdat er bijna geen cacaobestanddelen in zitten.

Het wordt gemaakt van: cacaoboter, suiker, melk en smaakstoffen zoals vanille.

MELK CHOCOLA

Melk chocola wordt gemaakt van cacaopoeder, cacaoboter, suiker, melk en smaakstoffen. Melk chocola moet in Europa tenminste 25% cacaobestanddelen bevatten.

PURE CHOCOLA

Pure chocola wordt gemaakt van cacaopoeder, cacaoboter, suiker en smaakstoffen. Pure chocola moet in Europa tenminste 35% cacaobestanddelen bevatten.

Chocolade producten

CHOCOLADE PASTA

Chocoladepasta bestaat uit suiker en plantaardige olie en cacaopoeder.  Vaak zit er ook nog vanille bij. Er zijn verschillende soorten chocoladepasta: Wit, melk, puur en duo ( dat is een combinatie van wit en melk ).

HAGELSLAG

Hagelslag kennen we alleen in België en Nederland. In België noemen ze het ook wel Muizestrontjes, je kunt wel raden waarom. Je mag het alleen chocoladehagelslag noemen als er tenminste 35% cacao in zit.

CHOCOLADEFONDU

Chocoladefondu is een zoet nagerecht. Het is een variant van fondue, waarbij stukjes fruit of marshmallows in chocolade worden gedoopt, die in de fonduepan langzaam is gesmolten.

DESSERTS

Chocolade ijs of chocolade vla zijn bekende desserts waar chocola in verwerkt is.

 

Verslavend effect

Uit onderzoek blijkt dat chocolade stoffen bevat die verwant zijn aan cannabis. Maar je moet dan wel  11 kilo chocola per dag eten om hetzelfde effect als bij cannabis te krijgen. Chocola verhoogt het serotonine en endorfine gehalte in de hersenen en dit geeft een oppeppend effect. Dit is voor een groot deel te danken aan de stof fenylethylamine, welke van nature in de hersenen voorkomt en bij emotionele opwinding vrij komt.
Chocolade bevat ook stimulerende stoffen als theobromine en cafeïne, deze verhogen de alertheid.

Gezondheid

Chocola is goed voor de bloeddruk en bloedvaten dankzij de flavonoïden in de cacao. Daartegen over staat dat chocola veel verzadigd vet bevat wat weer ongezond is.  Echter hoe hoger het cacao gehalte hoe gunstiger de verhouding tussen het gunstige en ongunstige effect van chocola. Kies dus voor pure chocola met een hoog cacao gehalte.

Ook heeft chocola een ongunstige werking op het gebit als er niet goed gepoest wordt. Het kan de gaatjes in de kiezen en tanden verergeren.

 

Leuke weetjes over chocola

CHOCOLA IS GIFTIG VOOR HUISDIEREN

In chocola komt de stof theobromine voor en deze stof is voor huisdieren erg giftig. Kleine hoeveelheden van deze stof kunnen huisdieren al niet verdragen. Het veroorzaakt hartritmestoornissen, diarree en braken bij ze. Het kan zelfs zijn dat je hond of kat overlijd door het eten van chocola.

ZWITSERSE CHOCOLA
In Zwitserland schijnt er het meeste chocolade gegeten te worden.
Gemiddeld eet een Zwitser iets meer dan 11 kilo per persoon per jaar.
Nederlanders doen het dan toch best goed met 4,68 kilo per persoon per jaar.

BEWAREN

De beste plek om chocola te bewaren is buiten de koelkast op een temperatuur van ongeveer 18°C. Chocola kan zo’n twee jaar goed blijven als je het op deze temperatuur bewaard.

UITTIP

Meer willen weten over chocola ga dan eens naar:

Amsterdam  http://www.dechocoladefabriek.nl/

Brugge http://www.choco-story.be/NL/

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer