• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, september 30, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Chocolade, het ultieme bewijs van liefde

door Redactie
in Kookschool
0
0
Chocolade, het ultieme bewijs van liefde

Chocolade, het ultieme bewijs van liefde

Binnenkort is het weer zover; Valentijnsdag. In veel winkels duiken de cadeauverpakkingen met hartjes al weer op en er is vooral veel chocolade te koop. Chocolade lijkt het ultieme bewijs van liefde te zijn. Daarnaast wordt het vooral cadeau gedaan aan vrouwen en hoor ik altijd verkondigen dat chocolade echt een vrouwen ding is. Maar hoe komt dit niet te versmaden bruine lekkers eigenlijk aan deze eervolle vermelding? Wat hebben chocolade liefde en vrouwen eigenlijk met elkaar te maken?

Hoe chocolade liefdesdrank werd

Chocolade als afrodisiacum, een idee dat de Azteken al hadden. Azteken koning Montezuma dronk dan ook speciaal een kop chocolade voordat hij een bezoek bracht aan zijn harem. Hieruit hebben de Spaanse ontdekkingsreizigers toen afgeleid, dat chocolade seksueel genot zou kunnen bevorderen. Deze associatie verspreide zich langzamerhand over heel Europa en heeft zelfs zo sterk post gevat, dat van Casanova, de veroveraar en minnaar bij uitstek, wordt gezegd, dat hij naar de chocolade greep om zijn veroveringen kracht bij te zetten. Hij moet wel erg overtuigd zijn geweest van de kracht van chocolade. Hij verkoos chocolade namelijk boven champagne, een drank met sterke amoureuze associaties.
Chocolade, het ulitieme bewijs van liefde

Marquis de Sade

Een naam die we ook vaak tegenkomen als het over de genot bevorderende kwaliteiten van chocolade gaat, is de naam van Marquis de Sade. Deze 18e-19e eeuwse aristocraat en revolutionair is vooral bekend geworden door zijn erotische geschriften en zijn fervente strijd voor vrijheid. Vrijheid, vrij van moraal en religieuze beperkingen. Aan hem herinnert nog steeds ons woord ‘sadisme’.

Naast met een vrije seksuele moraal wordt de Marquis ook sterk met chocolade geassocieerd. Zo zou hij zó erg van chocolade hebben gehouden, dat hij zijn vrouw ten tijde van zijn gevangenschap om chocolade in allerlei vorm vroeg. Ook gaat het verhaal, dat hij een aristocratisch feestje volledig uit de hand heeft laten lopen, door de gasten stiekem chocolade en andere lust bevorderende middelen voor te zetten. Volgens de verhalen vielen zelfs de meest nette dames ten prooi aan de chocolade. Of het echt allemaal zo gegaan is? Of chocolade de opzwepende rol heeft gespeeld die de verhalen ons willen doen geloven? Het is maar zeer de vraag. Waarschijnlijk zijn de verhalen zwaar aangezet door de tegenstanders van de Marquis. Deze verhalen maken echter wel heel duidelijk dat chocolade als afrodisiacum stevig verankerd was in de samenleving van die tijd.

Het verhaal leeft voort.

Hoewel chocolade in de 20ste eeuw algemeen geaccepteerd werd als voedzaam voedingsmiddel, verscheen in 1905 in een Brits tijdschrift toch nog een oprechte waarschuwing aan de lezers, om toch vooral op te passen met de lustopwekkende krachten van chocolade. En ook tegenwoordig wordt chocolade vaak met liefde geassocieerd. Met name reclame en film hebben hierin een belangrijke rol gespeeld. Zo wordt chocolade veelvuldig voorgesteld als een stiekem en misschien wel een klein beetje fout genoegen. En dan vooral van vrouwen. Chocolade is dé weg naar het hart van de vrouw, zo doet de reclame ons geloven. Ook namen voor bonbons zoals ‘kus’, moeten ons hiervan overtuigen. De ultieme verankering van de relatie tussen chocolade, vrouwen en liefde werd tot stand gebracht door de verbeelding van de femme fatale in de films uit de jaren 30 van de vorige eeuw. De femme fatale, een blonde vrouw, liggend op een divan en gekleed in satijnen lakens, terwijl ze zich op haar gemak tegoed doet aan een doos chocolaatjes.

Waar of niet waar?

Verhalen te over dus. Maar is er ook een wetenschappelijke basis voor het idee dat chocolade een afrodisiacum zou zijn? In chocolade komt inderdaad een stofje voor dat ook door het menselijk lichaam wordt aangemaakt als we emotioneel genot ervaren. Niet zo’n vreemd idee dus om chocolade als afrodisiacum aan te merken. Medisch gezien lijken er echter nauwelijks aanwijzingen dat dit genoeg is om van chocolade echt opgewonden te kunnen raken. Toch heeft het idee stevig postgevat in onze cultuur en onze gebruiken. Chocolade is nog steeds het ultieme bewijs van liefde. Zeker op Valentijnsdag!
Bronnen:

  • Sophie and Michael D. Coe, The true history of chocolate.
  • Catherine Atkinson, Mary Banks e.a. The chocolate and coffee bible.
  • Wikipedia: Chocolade: invloed op mens en dier
  • Wikipedia: Marquis de Sade
Deel2PinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Bananencake met kokos en chocolade
Cake

Bananencake met kokos en chocolade

chocolademousse taart
Taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Chocolade-schuimtaart
Taart

Chocolade-schuimtaart met limoen curd

Tulband met cranberry's
Cake

Tulband met cranberry’s, sinaasappel en witte chocolade

Biscotti
Koekjes

Biscotti met amandelen en witte chocolade

Aardbeientaart met witte chocolade 17.19.19
Taart

Aardbeientaart met een zachte mousse van witte chocolade

Bananenbrood met chocolade
Brood

Bananenbrood met chocolade – Verwerk ook de overrijpe bananen

Chocolademousse met gepocheerde peren
Nagerecht

Chocolademousse met gepocheerde peren ( in perenlikeur )

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee
Specials

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Met deze tips bak je thuis de mooiste en lekkerste soezen, eclairs en profiteroles. Pas op, het kiezen van een vulling kan lastiger zijn.

Check het recept of lees de info
gerookte vis

Gerookte vis

karnemelk

Karnemelk; ook dat is een musthave in je koelkast

Krieltjes

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Recept in de picture

Mosselen in gele curry
Visgerechten

Mosselen in gele curry

Mosselen worden vaak gekookt in wijn, bier of visbouillon. In een gele curry moet je zeker ook eens proberen. Zo pittig als je zelf wilt.

Check het recept of lees de info
quiche met paddenstoelen

Quiche met paddenstoelen; Zet de seizoenen op tafel!

Fruitige roombotercake met peer en gember

Fruitige roombotercake met peer en gember

Handige kooktips

Groene currypasta
Kookschool

Groene currypasta; vers gemaakt het lekkerst!

Eet je graag curry? Maak hem dan eens helemaal vers, dus ook de currypasta. We hebben het recept van een heerlijke groene currypasta voor je!

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Redactie op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Ria op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Redactie op Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
  • An Quaghebeur op Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Elise de Haan op Gehaktbrood met verse kruiden
  • Peter op Gehaktbrood met verse kruiden
  • Connie Derks op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Currysoep met courgette

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen