Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Cupcake vs muffin inclusief basisrecepten

Weet ji het verschil tussen de cupcake en de muffin? Lees het hier. En we doen er natuurlijk ook een recept voor cupcake en een recept voor muffins bij.

0 6.496

Cupcake vs muffin

De cupcake en de muffin, ze lijken veel op elkaar en  de benamingen worden nogal eens door elkaar gebruikt. Toch zijn het twee verschillende lekkernijen, maar wat is dan het verschil tussen een cupcake en een muffin?

Het uiterlijk

Een cupcake is mooi recht van boven en hoort niet boven het papiertje uit te komen. De cupcake kun je decoreren met fondant of met een heerlijke toef crème. Soms worden ze zelfs gevuld met een crème of jam. Ik vind het eigenlijk net kleine dametjes die zich graag laten optutten.

De muffin is meestal ongelijk en wild gebakken, komt over de rand van het papiertje en lijkt zo wel een beetje op een champignon. Hij is een muffe man die niet van regeltjes houdt maar lekker doet wat hij zelf wil.

De structuur

Een cupcake is een soort cakebeslag en fijn van structuur. De boter wordt met de suiker luchtig geklopt en daarna worden de eitjes er één voor één doorheen geklopt. Als laatste wordt de bloem toegevoegd. Zo krijg je een zachte sponzige structuur. De afbaktemperatuur is vrij laag zodat ze rustig en gelijkmatig kunnen bakken.

De muffin heeft een onregelmatige structuur met grote gaten erin. Je roert in de ene kom de droge ingrediënten door elkaar en in een andere de natte ingrediënten. Dan roer je ze kort door elkaar tot een rommelig en klonterig geheel ongeveer 10 keer omroeren is voldoende. Dit deeg hoort dus niet netjes en glad te zijn. Vaak zitten er lekkere stukken fruit of chocolade in. De afbaktemperatuur is vrij hoog om een wild uiterlijk te krijgen.

De smaak

Een cupcake is als een toetje lekker zoet en bevat eigenlijk altijd boter, suiker, ei en bloem. Vaak wordt er een smaak aan toegevoegd , vanille en chocolade zijn het meest populair.

De muffin is minder zoet en wordt meestal met olie of gesmolten boter gemaakt. Vaak wordt er melk of een andere vloeistof aan toegevoegd.

Voor beide wordt bij het bakken gebruik gemaakt van een cupcakevorm en papieren cupcake bakvormpjes.


Basisrecept cupcake

 • 100 gram roomboter
 • 100 gram fijne kristalsuiker
 • 2 eieren
 • 100 gram bloem

Verwarm de oven voor op 170 graden. Zet een cupcake bakblik met daarin papieren cupcake bakvormpjes klaar.

Haal de boter en de eieren op tijd uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen. Doe de boter in een kom en voeg de suiker  beetje bij beetje toe. Mix het mengsel met de mixer op middelhoge snelheid. Hierdoor kan de suiker beter worden opgenomen door de boter en wordt je beslag luchtiger. Mix de boter en de suiker goed door elkaar, totdat er een lichte en luchtige massa ontstaat.

Voeg nu één voor één de eieren toe. Mix het beslag goed door met de mixer op middelhoge snelheid.

Voeg nu beetje bij beetje de bloem toe. Mix telkens de massa met de mixer op middelhoge snelheid als je een hoeveelheid meel hebt toegevoegd.

Als alles goed vermengd is schep je met een lepel of een ijsschep het beslag in de vormpjes. Vul de vormpjes voor 2/3 vol en bak ze in 20 minuten af in de voorverwarmde oven.

Basisrecept muffin

 • 6 eetlepels (zonnebloem) olie
 • 200 ml melk
 • 2 eieren
 • 250 gram bloem
 • 10 gram bakpoeder
 • snuf zout
 • 80 gram suiker

Verwarm de oven voor op 200 graden. Strijk met een stukje keukenpapier met een paar druppels olie over de bovenkant van de cupcakevorm en vul deze met cupcakepapiertjes. Let op; alleen de bovenkant niet waar de papiertjes komen, dit is om de muffins er makkelijker uit te kunnen halen als ze over de rand gaan.

Weeg de droge ingrediënten (bloem, zout, suiker, bakpoeder) bij elkaar af en roer deze goed door elkaar, dit om klontjes eruit te halen en er een beetje lucht in te krijgen. Klop de eieren los in een kom en doe er de overige natte ingrediënten (melk, olie) bij roer dit goed door. Doe nu de natte bij de droge ingrediënten en roer in ongeveer 10 slagen door elkaar, het ziet er rommelig uit maar dat is de bedoeling.

Schep met een lepel of een ijsschep het beslag in de vormpjes. Het beslag mag tot ongeveer een halve centimeter onder de rand komen. Bak de muffins in een hete oven in ongeveer 20 minuten gaar. Laat ze 5 minuten afkoelen en haal ze uit de vorm.

De in de basisrecepten genoemde hoeveelheden is voldoende voor 10 cupcakes of muffins.

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More