Curry maken – Het eten, en zelf maken van curry wordt steeds populairder. Je ziet het ene na het andere kookboek over curry verschijnen en zelfs de doosjes met de ‘wereldgerechten’ ontkomen er niet aan. Nu heb je helemaal geen doosjes nodig om zelf curry te maken. Het is helemaal niet moeilijk, en jij kunt het ook. Maar wat is nu het verschil tussen al die recepten? En in welk geval is het nu een curry. In de Westerse wereld wordt de naam gebruikt voor bijna elk Aziatisch gerecht dat in een saus wordt gekookt. Maar klopt dat ook? In dit artikel lees je wat meer over de herkomst, de geschiedenis en de drie basisprincipes die je zou moeten hanteren als je zelf curry gaat maken. En natuurlijk vind je hier ook de lekkerste recepten.
Een stukje culinaire geschiedenis
Volgens de geschiedenisboeken is India het land waar de curry zijn oorsprong vindt. Door het drijven van handel verspreidde het gerecht zich verder over Azië. Denk hierbij aan landen als Thailand, Maleisië en Sri Lanka. Maar de liefde voor curry bleef niet beperkt tot Azië. Ook in Engeland is curry een bijzonder populair gerecht. De Britten koloniseerden aan het eind van de 19e eeuw India en leerden daar curry eten. De kolonisatie duurde tot het midden van de 20e eeuw, maar er wonen nog steeds veel Indiërs in het Verenigd Koninkrijk. Zij en de uit India teruggekeerde Engelsen brachten de curry naar Europa. Ook de Nederlandse VOC had nog een blauwe maandag een handelspost in India voor de specerijenhandel.
Het verschil tussen een Indiase en een Thaise curry
Je zult als West-Europeaan misschien snel geneigd zijn te denken dat een curry een curry is. Maar roep dat maar niet hardop. Want een Indiase curry is zeker niet hetzelfde als een Thaise. In India worden in de recepten namelijk nooit currypasta’s gebruikt, maar er worden altijd hele of gemalen specerijen toegevoegd. In Thailand worden currypasta’s gebruikt. Die currypasta kun je natuurlijk in een toko of bij de supermarkt kopen. Zeker voor mensen die net beginnen met het maken van curry kan het best handig zijn. Let wel op de kwaliteit. Een goede currypasta bestaat uit specerijen en olie. Zout, suiker en allerlei conserveringsmiddelen horen er niet in thuis. Etiketten lezen dus! Je kunt overigens best makkelijk je eigen, verse, currypasta maken. Zonder onnodige toevoegingen en zo scherp of mild als jij het lekker vindt. Doordat je dan met verse ingrediënten werkt, krijgt de curry die je maakt een veel krachtiger smaak. Homemade currypasta laat zich heel goed invriezen, dus maak gewoon een voorraadje.
De drie basisprincipes voor het maken van een Indiase Curry
Het maken van een curry is eigenlijk een creatief proces. Er zijn geen strikte recepten die je moet volgen, dus de hoofdingrediënten kun je zelf kiezen. Er zijn echter wel drie basisprincipes voor het maken van een echte Indiase curry. Wat zijn die principes dan? Dat lees je hieronder.
Uien, knoflook en verse gember
Elke Indiase curry begint met uien, knoflook en verse gember. Dit zijn smaakmakers die er echt in horen. Iets over het gebruik van die ingrediënten: hak uien, knoflook en gember niet tot een onherkenbare puree. In veel Indiase recepten worden uien in dunnen partjes gesneden, gember in julienne of schuine plakjes en knoflook ook in julienne. Door de ingrediënten niet te fijn te snijden zullen ze ook minder snel verbranden bij hogere temperaturen.
Als je de uien, de knoflook en de gember in olie aanbakt zonder dat ze kleuren, krijg je een curry die licht van kleur blijft. Bak je ze bruin, dan wordt de curry donker van kleur door het karamelliseren van de ingrediënten.
Je kunt royaal zijn met specerijen
Indiase curry’s worden gedragen door de specerijen die je gebruikt. Zonder die specerijen is het geen Indiase maaltijd. Ze geven smaak en textuur aan het gerecht. En ook hier geldt, verse ingrediënten maken het gerecht. Hoe verser de specerijen, hoe meer smaak ze afgeven. Vaak worden er hele specerijen gebruikt, die voor ze in de pan verdwijnen, even worden geroosterd in een droge koekenpan. Laat ze niet verbranden, want dat maakt ze bitter, wat uiteraard de smaak niet beter maakt. De geroosterde specerijen worden vervolgens gemalen in een specerijenmolen of in een vijzel fijn gemaakt. Je hoeft niet heel voorzichtig te zijn met het gebruik van specerijen, een curry mag best spicy zijn tenslotte.
Een aantal specerijen die veel gebruikt worden in de Indiase keuken en die je eigenlijk in je basisvoorraad zou moeten hebben als vaak curry maakt:
- Komijn
- Korianderzaad
- Peperkorrels
- Kruidnagels
- Mosterdzaad
- Fenegriek
- Garam Masala
- Kurkuma
- Kardemom
- Kaneel
Andere specerijen die worden gebruikt zijn nootmuskaat, cassiaschors, foelie, nigellazaad, Indiase laurier, curryblad, gedroogde chilipepers en steranijs.
De saus die alles samen brengt
Het laatste essentiële onderdeel van een curry is natuurlijk de saus. De saus brengt alle ingrediënten samen tot een gerecht. Die saus krijgt de juiste dikte door hem in te laten koken. Je gebruikt voor een curry dan ook nooit een bindmiddel als maïzena of bloem. Het gebruik van dat soort bindmiddelen is een typisch Westerse gewoonte. De currysaus bestaat uit ingrediënten als bouillon, gepureerde uien, tomaten, chilipepers of paprika’s, kokosmelk, verse spinazie, of yoghurt of room. Je kunt er voor kiezen om een van die ingrediënten te gebruiken, of je maakt een combinatie. Tenslotte bestaat er geen exact recept voor een curry en kun je altijd creatief zijn, zolang je je aan de basisprincipes houdt.
Waarom Indiase curry’s vaak vegetarisch zijn
Veel Indiase curry recepten worden bereid zonder vlees of vis. De reden hier achter is dat veel Indiërs vegetariër zijn. Dat heeft voor een groot deel te maken met religieuze overtuigingen. Hindoes kennen bepaalde dagen dat ze geen dierlijke producten zoals vlees, vis of eieren mogen eten. Daarnaast zijn er stromingen binnen het Hindoeïsme waarbij helemaal geen dierlijke producten worden gegeten. Ook eten de meeste Boeddhisten vegetarisch. Moslims eten geen varkensvlees, Hindoes geen rundvlees. De niet-vegetarische Indiase gerechten worden dan ook vaak met lamsvlees of kip gemaakt, in de kustgebieden wordt er ook veel vis in de gerechten gebruikt. Je kunt dus heel goed een curry maken zonder vlees, je zult het waarschijnlijk niet eens missen.
Zo kun je een maaltijd van een curry maken
Een Indiase curry is altijd een onderdeel van een maaltijd die uit meerdere gerechten bestaat en geen hoofdmaaltijd op zich. Het eerste waar je aan denkt om bij een curry te serveren is waarschijnlijk rijst. En dat past natuurlijk uitstekend. In plaats van gewone witte rijst kun je ook als je een curry gaat maken eens kiezen voor een geurige Indiase rijst, waarbij je verschillende specerijen meekookt. Wat ook heel goed in een currymaaltijd past zijn de broodsoorten als naan, chapati en papadums. Omdat Indiase maaltijden best spicy kunnen zijn is het altijd een goed idee om er raïta bij te serveren. Raïta is een verkoelende, verfrissende saus van yoghurt, verse munt en komkommer. En niet te vergeten, chutney. Mangochutney, pruimenchutney of een pittige tomatenchutney, kies maar wat jij lekker vindt.
Je ziet, het zelf maken van een verse curry, zonder doosjes, is helemaal niet moeilijk. En met wat passende bijgerechten zet je zo een complete Indiase maaltijd op tafel!
Met deze curry recepten steel jij de show aan tafel
Curry eten is hot. En hoe leuk is het om die curry zelf te maken? Moeilijk? Nee, hoor! Lekker Tafelen geeft je de lekkerste curry recepten!