• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
vrijdag, augustus 19, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • IngrediĆ«nten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • IngrediĆ«nten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Dadels; een verantwoorde traktatie bij zoete trek

door Samantha
in Kookschool
0
0
Dadels

Dadels; een verantwoorde traktatie bij zoete trek – Als ik even terug ga in de tijd, zo’n jaar of vijfentwintig, dan moet ik eerlijkheidshalve bekennen dat mijn culinaire kennis niet zo heel breed was, gelukkig is dat inmiddels veranderd, maar het was wel in die periode dat ik mijn eerste dadel voorgeschoteld kreeg. Een vrucht waar ik toen nog nooit van gehoord had, gezien had, laat staan geproefd had. Met enige tegenzin zette ik mijn tanden in die verschrompelde vrucht die er, naar mijn idee, alles behalve uitnodigend uitzag, toch wist ik al bij het eerste hapje dat ik deze vruchtĀ zeker vaker zou gaan eten.

De dadelpalm

Dadels stammen al van rond 6000 voor Christus. Ze groeien aan de dadelpalm, deze verdragen grote droogte en hitte en dit zijn vereisten om dadels van goede kwaliteit te kunnen laten rijpen. Ze worden dan ook voornamelijk uit het Midden-Oosten geĆÆmporteerd. Aan het einde van de 18e eeuw werd de dadelpalm naar Amerika gebracht, hiermee is de populariteit van de vrucht enorm gegroeid. De meeste dadels die we in Nederland terug vinden komen van de dadelpalmen die langs de Nijl in Egypte groeien. De vruchten worden in november en december geoogst en kunnen vers of gedroogd gegeten worden.

De verse dadel

Wil je echt verse vruchten dan zul je het meeste succes hebben als je in het late najaar bij een Turkse of Marokkaanse supermarkt kijkt. Daarnaast kunnen deze vruchten goed worden ingevroren, dus ook in de diepvries van diverse toko’s zal je succes hebben bij je zoektocht naar niet gedroogde maar pure variant.
De verse vrucht is slechts beperkt houdbaar en is minder zoet en minder plakkerig als de gedroogde. Ze zijn lekker sappig en hebben zacht vruchtvlees. Een verse dadel eet je lekker uit het vuistje of gebruik je in gerechten, de toepassing is niet anders dan die van een gedroogde. Wacht wel met eten tot ze goed rijp zijn, de schil van een onrijpe dadel is vrij taai en een onrijpe dadel is ook niet zo lekker zoet.

De gedroogde dadel

In Nederland is het vooral de gedroogde dadel die we kennen en eten. De gedroogde variant is het hele jaar door en veel makkelijker verkrijgbaar, bij o.a. de notenboer of groenteman. Geen zorgen, ook een gedroogde dadel zit bomvol gezonde voedingsstoffen. Een gedroogde dadel herken je aan zijn rimpelige, ietwat plakkerige, doffe, donkerbruine huidje. Naarmate een gedroogde dadel ouder wordt, wordt ook de schil harder en hierdoor minder lekker. Vind je de schil sowieso te hard laat ze dan even weken in water zo worden ze zachter.

De gesuikerde dadel

Dit is de dadel die je vaak in de supermarkt terug vindt, die lekker glimt en nog meer plakt. Dit is eigenlijk een dadel die je het best kunt mijden. Deze dadel wordt namelijk nog eens ondergedompeld in een suikersiroop, wat de hoeveelheid suiker in de dadel wel ontzettend hoog maakt.

Het is gewoon gezond!

De lijst van gezondheidsvoordelen van een dadel is best indrukwekkend toch geldt ook voor het nuttigen van dadels; doe het met mate want naast veel gezonde eigenschappen bevat een dadel ook veel suiker.

Doordat deze vruchten rijk zijn aan magnesium en kalium zijn hebben ze een bloeddrukverlagende werking. Ook zorgt het magnesium voor een verlaagde kans op artritis en alzheimer.
Door de grote hoeveelheid aanwezige vezels in een dadel kan er een vermindering van het slechte cholesterol optreden. Ook passen ze goed binnen een gezond eetpatroon van zwangere dames omdat er foliumzuur in zit. Daarnaast zijn ze rijk aan vitamine B6 wat zorgt voor een betere hersenfunctie. Dadels zouden het triglyceridengehalte (vet in de bloedbaan) met 8 tot 15% kunnen verlagen. Door de daling van het triglyceridengehalte verlaag je de kans op hart- en vaatziekten.

Dadels zijn rijk aan voedingsvezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten.

Dadels; lekker zoet

De dadel wordt natuurlijk niet voor niets de meest zoete fruitsoort genoemd, als je dadels gebruikt heb je echt geen suiker meer nodig en kunnen dus perfect dienst doen als zoetmiddel in diverse lekkernijen zoals cake, taart of repen. Dadels zijn ideaal om gezond mee te bakken of te koken.

Tags: ZuidvruchtenZuidvruchten - Dadels
DeelPin3Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

vis pocheren
Kookschool

Vis pocheren; makkelijker dan je denkt

TĆŖte de Moine
Kookschool

TĆŖte de Moine; monnikshoofd met krullen

Saus voor over de bloemkool
Kookschool

Saus voor over de bloemkool; Welke kies jij?

Tong bakken doe je zo
Kookschool

Tong bakken doe je zo

GruyĆØre
Kookschool

GruyĆØre; die andere beroemde Zwitserse kaas

Kruidenolie zelf maken
Kookschool

Kruidenolie maken we zelf van verse kruiden

kokkels
Kookschool

Kokkels; Duurzame delicatesse uit de Waddenzee

Tomme de Savoie
Kookschool

Tomme de Savoie; uit de Franse Alpen

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Eiercurry met paksoi
Curry

Eiercurry met paksoi

Een lekker en makkelijke recept voor eiercurry met paksoi. Met rijst erbij heb je een complete maaltijd voor doordeweeks of in het weekend.

Check het recept of lees de info
Garnalen

Garnalen; de lekkerste tips & recepten

aardbei milkshake

Milkshake zelf maken in vier varianten

Kip

Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten

Recept in de picture

Lasagne met gegrilde groenten en tonijn
Ovenschotel

Lasagne met gegrilde groenten en tonijn

Lasagne met gegrilde groenten en tonijn is zo'n heerlijk familiegerecht of de schotel die je op tafel zet als je eters krijgt.

Check het recept of lees de info
Pittige aardappelsalade

Pittige aardappelsalade

Eenvoudige Griekse salade

Eenvoudige Griekse salade; De smaak van de zon

Handige kooktips

vis pocheren
Kookschool

Vis pocheren; makkelijker dan je denkt

Best vreemd dat we niet vaker vis pocheren, dit heeft namelijk veel voordelen! Het is smaakvol verantwoord en makkelijker dan je denkt.

Check het recept of lees de info
TĆŖte de Moine

TĆŖte de Moine; monnikshoofd met krullen

Saus voor over de bloemkool

Saus voor over de bloemkool; Welke kies jij?

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Cor Janssen op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Cor op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Tongrolletjes in kruidige kokossaus
  • Connie Derks op Limburgs zoervleisj of zuurvlees; Streekgerecht uit Limburg
  • Pieter Knap op Tongrolletjes in kruidige kokossaus
  • Redactie op Aardappel-bloemkoolgratin, eenvoudig en lekker

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediĆ«nten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

Ā© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • IngrediĆ«nten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

Ā© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen