• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zondag, januari 24, 2021

Geen producten in je winkelmand.

  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Dadels; een verantwoorde traktatie bij zoete trek

door Samantha
in Kookschool
Dadels
Deel op facebookPin op PinterestDeel op twitter

Dadels; een verantwoorde traktatie bij zoete trek – Als ik even terug ga in de tijd, zo’n jaar of twintig dan moet ik eerlijkheidshalve bekennen dat mijn culinaire kennis niet zo heel breed was, gelukkig is dat inmiddels veranderd maar het was wel in dié periode dat ik mijn eerste dadel voorgeschoteld kreeg. Een vrucht waar ik toen nog nooit van gehoord had, gezien had, laat staan geproefd had. Met enige tegenzin zette ik mijn tanden in die verschrompelde vrucht die er, naar mijn idee, alles behalve uitnodigend uitzag, toch wist ik al bij het eerste hapje dat ik deze vrucht zeker vaker zou gaan eten.

De dadelpalm

Dadels stammen al van rond 6000 v. Christus. Ze groeien aan de dadelpalm, deze verdragen grote droogte en hitte en dit zijn vereisten om dadels van goede kwaliteit te kunnen laten rijpen. Dadels worden dan ook voornamelijk uit het Midden-Oosten geïmporteerd. Aan het einde van de 18e eeuw werd de dadelpalm naar Amerika gebracht, hiermee is de populariteit van de vrucht enorm gegroeid. De meeste dadels die we in Nederland terug vinden komen van de dadelpalmen die langs de Nijl in Egypte groeien. De vruchten worden in november en december geoogst en kunnen vers of gedroogd gegeten worden.

De verse dadel

Wil je echt verse dadels dan zal je het meeste succes hebben als je in het late najaar bij een Turkse of Marokkaanse supermarkt kijkt. Daarnaast kunnen deze vruchten goed worden ingevroren, dus ook in de diepvries van diverse toko’s zal je succes hebben bij je zoektocht naar niet gedroogde dadels.
De verse vrucht is slechts beperkt houdbaar en zijn minder zoet en minder plakkerig als de gedroogde dadel. Ze zijn lekker sappig en hebben zacht vruchtvlees. Een verse dadel eet je lekker uit het vuistje of gebruik je in gerechten, de toepassing van een verse dadel is niet anders als die van een gedroogde dadel. Wacht wel met eten tot ze goed rijp zijn, de schil van een onrijpe dadel is vrij taai en een onrijpe dadel is ook niet zo lekker zoet.

De gedroogde dadel

In Nederland is het vooral de gedroogde dadel die we kennen en eten. De gedroogde dadel is het hele jaar door en veel makkelijker verkrijgbaar, bij o.a. de notenboer of groenteman. Geen zorgen ook een gedroogde dadel zit, hoewel minder als een verse dadel, bomvol gezonde voedingsstoffen. Een gedroogde dadel herken je aan zijn rimpelige, ietwat plakkerige, doffe, donkerbruine huidje. Naarmate een gedroogde dadel ouder wordt, wordt ook de schil harder en hierdoor minder lekker. Vind je de schil sowieso te hard laat de dadels dan even weken in water zo worden ze zachter.

De gesuikerde dadel

Dit is de dadel die je veelal in de supermarkt terug vindt, die lekker glimt en nog meer plakt. Dit is eigenlijk een dadel die je het best kunt mijden. Deze dadel wordt namelijk nog eens ondergedompeld in een suikersiroop, wat de hoeveelheid suiker in de dadel wel ontzettend hoog maakt.

De dadel en je gezondheid

De lijst van gezondheidsvoordelen van een dadel is best indrukwekkend toch geldt ook voor het nuttigen van dadels; doe het met mate want naast veel gezonde eigenschappen bevat een dadel ook veel suiker.

Doordat dadels rijk zijn aan magnesium en kalium zijn hebben ze een bloeddrukverlagende werking.  Tevens zorgt de magnesium voor een verlaagde kans op artritis en alzheimer.
Door de grote hoeveelheid aanwezige vezels in een dadel kan er een vermindering van het slechte cholesterol optreden. Ook passen dadels goed binnen een gezond eetpatroon van zwangere dames omdat er foliumzuur in zit. Daarnaast zijn dadels rijk aan vitamine B6 wat zorgt voor een betere hersenfunctie. Dadels zouden het triglyceridengehalte (vet in de bloedbaan) met 8 tot 15% kunnen verlagen. Door de daling van het triglyceridengehalte verlaag je de kans op hart- en vaatziekten.

Dadels zijn rijk aan voedingsvezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten.

Dadels; lekker zoet

De dadel wordt natuurlijk niet voor niets de meest zoete fruitsoort genoemd, wanneer je dadels gebruikt heb je echt geen suiker meer nodig en kunnen dus perfect fungeren als zoetmiddel in diverse lekkernijen zoals cake, taart of repen. Dadels zijn ideaal om gezond mee te bakken of te koken.

Tags: Fruit - DadelsFruit - Zuidvruchten

Gerelateerde Artikelen & Recepten

tutti frutti compote
Saus

Tutti Frutti Compote ( 2 varianten )

Volkoren koeken
Koekjes

Volkoren koeken met gedroogd fruit

dadelchutney
Saus

Dadelchutney; Heerlijk bij een blokje kaas

Chocoladecake met peren, dadels en pecannoten
Cake

Chocoladecake met peren, dadels en pecannoten

Couscous met pompoen en halloumi
Hoofdgerecht

Couscous met pompoen en halloumi | Lekker vegetarisch

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

zuivelspread
Specials

Zuivelspread; Maak het zelf dan weet je wat je eet!

Zuivelspread voor een toastje, voor de boterham of in een saus? Maak die zuivelspread eens zelf! Gebruik verse ingrediënten en...

Lees verder
Skrei recepten

Skrei recepten voor liefhebbers van kwaliteitsvis en pure smaken

wintersoepen

Wintersoepen; drie oer-Hollandse klassiekers

Nieuwe recepten

stoofpot recepten - rundvlees - varkensvlees - groenten
Stoofschotel

Stoofpot; Vandaag maken, morgen eten

Deze geurige stoofpot is rijk gevuld met rundvlees en varkensvlees, maar ook veel verse groenten en aardappels. Haal meer uit...

Lees verder
Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes

Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes

Fish & Chips

Fish & Chips, een echte Britse klassieker

Handige kooktips

Visbouillon maken
Kookschool

Visbouillon maken

Zelf visbouillon maken is zo gepiept. Vertel je visboer wat je gaat maken, en hij helpt je aan de lekkerste...

Lees verder
Botercrème

Botercrème – voor het vullen en afsmeren van uw taart

hele kip delen

Een hele kip snijden in acht delen

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie op Goulash op eigen wijze – Een verrukkelijk familiegerecht met rundvlees
  • Irma van Dijk op Goulash op eigen wijze – Een verrukkelijk familiegerecht met rundvlees
  • Redactie op Pannenkoeken met spek en ander beleg
  • Herbert op Pannenkoeken met spek en ander beleg
  • Redactie op Balsamico spruitjes met gebakken spekreepjes en een puree met feta en pijnboompitten
  • Cecile op Balsamico spruitjes met gebakken spekreepjes en een puree met feta en pijnboompitten
  • Redactie op Stamppot boerenkool; Het basisrecept!
  • Kleijn op Stamppot boerenkool; Het basisrecept!

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen