- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Daslook, de wilde knoflook

Daslook, de wilde knoflook – Net als de knoflook, bieslook, prei, ui en sjalot, is daslook een plant uit de lookfamilie. Het verhaal gaat dat dassen vroeger hun holen onder deze planten hadden en dat de plant zijn naam daaraan te danken heeft. Daslook is gewoon wilde knoflook.

“Behalve lekker, ook heel gezond”

Daslook vertelt het best wat je qua smaak ervan kunt verwachten, als je er mee kookt. Het aroma komt nog meer vrij als je de daslook verwerkt door het bijvoorbeeld te stoven of simpelweg rauw in stukjes te snijden. Het geeft een heerlijke knoflookgeur en dat is ook de reden dat daslook een fijne toevoeging is aan soepen, salades, sauzen en pesto’s. Je kunt hiervoor zowel het blad als de bolletjes gebruiken.

Hoewel wordt geadviseerd de bladeren voor de bloei te plukken in verband met smaakverlies, vind ik het juist leuk om de kleine witte bloemetjes als garnering in bijvoorbeeld soepen te gebruiken.

Daslook heeft een positief effect op de spijsvertering, is een plantaardig medicijn tegen hart- en vaatziekten, gaat voorjaarsmoeheid tegen en heeft een positieve werking op het immuunsysteem. Niet alleen lekker, maar dus ook nog eens heel gezond!

Zelf daslook kweken

Daslook is een beschermde plant.  Je kunt de plant vinden in schaduwrijke bossen. Let wel goed op als je gaat proeven dat je inderdaad daslook te pakken hebt en niet het lelietje-van-dalen. Deze is erg giftig en eist door het gebruik ervan jaarlijks slachtoffers. Wanneer de planten niet in bloei staan is het verschil niet te zien. Qua bloem verschillen zij wel van elkaar. Wanneer je een daslookblad scheurt en er komt een ui/knoflookachtige geur vrij, weet je dat je met daslook te maken hebt.

Doordat daslook op de lijst met beschermde planten staat is het verboden om pollen uit te steken. Plantjes zijn verkrijgbaar via een goede zaadhandel. Daslook gedijt goed op schaduwrijke, kalkrijke grond. Heb je hem eenmaal in je tuin staan dan vermeerdert hij zich redelijk snel. Heerlijk toch om zelf de wilde knoflook in de tuin te hebben?

Soms is daslook vers verkrijgbaar bij een goed gesorteerde groenteboer.

Daslook zelf eens uitproberen?

Heb je een polletje daslook kunnen bemachtigen en wil je de smaak van daslook ervaren? Kijk dan hier voor meerdere recepten met daslook[1].

 

Links in dit artikel
  1. recepten met daslook: https://lekkertafelen.nl/specials/daslook-5-recepten-met-onkruid/