Over de hele wereld, inclusief de oorsprongsgebieden Midden- en Zuid-Amerika, wordt de avocado als groente beschouwd, maar botanisch gezien is het toch echt een vrucht. Een vrucht boordevol gezonde eigenschappen. Zo bevat de avocado vitamine B6, vitamine C , E en K. Vitamine E beschermt tegen vroegtijdige veroudering, aderverkalking en zelfs tegen sommige soorten kanker. De vrucht bevat daarnaast veel voedingsvezels (goed voor de werking van je darmen), foliumzuur, koper en diverse sporenelementen. Ook zit er een flinke hoeveelheid kalium in. Dit mineraal helpt de bloeddruk reguleren. Geen andere vrucht bevat bovendien zoveel goede(!) vetten, afhankelijk van de soort tot maar liefst 30%! Daarmee heeft de avocado een cholesterol verlagend effect. Vanwege al deze eigenschappen en de enorme voedingswaarde van de vrucht, past de avocado uitstekend in een vegetarisch dieet.
De avocado komt het best tot zijn recht in koude of lauwwarme gerechten. Wantrouw elk recept waarin de vrucht (sterk) moet worden verwarmd. Het kan wel, maar laat avocado’s voor een saus of soep nooit doorkoken, daar worden ze bitter van.
De naam avocado komt van het Spaanse woord Aquacate, wat een verbastering is van het woord āhuacatl in de taal Nahuatl van de oorspronkelijke bewoners van Mexico. Daar betekende het woord ook “testikel” en dat is niet zo moeilijk te begrijpen als je kijkt naar de vorm en de groeiwijze van de avocado’s. Andere benamingen zijn: Avocado peer, Palta (Zuid-Amerika) , Butter Pear (India) en Alligator Pear (China), verwijzend naar de ruwe schil van sommige soorten.
Tegenwoordig vindt de commerciële teelt van deze van oorsprong Mexicaanse vrucht plaats in veel gebieden met een geschikt, warm klimaat. Voorbeelden hiervan zijn Florida en Californië in de Verenigde Staten, Kenia, Zuid-Afrika, Israël, Nieuw Zeeland en Australië. De Nederlandse bezetters introduceerden de avocado in 1750 in Indonesië en sindsdien is de vrucht daar niet meer weg te denken uit allerlei ijssoorten, drankjes en desserts. De Fransen, op hun beurt, introduceerden de avocado in Vietnam. Inmiddels worden er zelfs (biologische) avocado’s geteeld in Italië en in Spanje.
Avocado Soorten:
Hoewel er wereldwijd circa 400 geteelde avocado soorten bestaan, zijn dit in Nederland de meest bekende soorten:
- De Hass avocado met zijn donkerbruin tot bijna zwarte en hobbelige huid. Deze avocado variëteit is ovaal en middelgroot en laat zich niet zo makkelijk schillen; je kunt hem het beste uitlepelen. Het vruchtvlees is lichtgroen en heeft een rijke, nootachtige smaak. Het is mijn favoriete soort.
- De Fuerte avocado heeft een gladde en heldergroene schil. Deze middelgrote tot grote avocado is peervormig. Het lichtgroene, romige vruchtvlees heeft een milde smaak. De leerachtige huid van de Fuerte avocado is gemakkelijk te pellen.
- De Pinkerton avocado heeft een donkergroene en licht hobbelige huid. Deze avocado is lang en peervormig. Het lichtgroene en romige vruchtvlees is rijk aan smaak. De huid van de Pinkerton avocado is uitstekend te schillen.
Twee andere soortnamen die ik tegenkwam zijn de Ettinger (peervormig met een dikke hals) en de Nabal (dik, bijna rond met een gladde groene schil).
Ik woon in Mexico en heb een avocadoboom, varieteit Hass, in mijn tuin. Hier worden ze aguacate (met een “g”, geen “q”) genoemd. Ze worden in vele gerechten zoals salades, soepen, tacos en, natuurlijk, guacamole gebruikt. Ook gewoon als snack. Een beetje zout erop en zo uit de schil lepelen. Of als een cocktail met cilantro, ketchup en misschien een beetje mayonaise. Mexico is trouwens de grootste exporteur van avocados.
Jammer genoeg is het transport naar Europa technisch moeilijk vanwege de rijping en daardoor duur. In de winkel hier kosten ze 2-3 euro per kilo (zo’n 4 avocados).
Grappig Quatra en hier worden ze per stuk verkocht (voor prijzen variërend van 1 tot 2 euro).