We willen allemaal graag gezond oud worden. De bijnaam van kefir is “drank der honderd jarigen”. Een goede reden om eens te lezen wat dit voedingsmiddel voor u zou kunnen betekenen.
In de 19e eeuw deden er in het westen steeds meer verhalen de ronde. De verhalen gingen over zeer oude en ook nog eens vitale mensen (leeftijd boven de 100) die woonden in het Kaukasus gebergte. Het geheim bleek kefir te zijn. Kefir schijnt door de werking van gisten en goede bacteriën te gaan werken als een natuurlijk antibioticum. Kefir is echter geen wondermiddel maar een traditioneel voedingsproduct dat al honderden jaren zijn nut bewezen heeft. Kefir zit boordevol waardevolle vitamines en mineralen en bevat licht verteerbare eiwitten. Een deel van de melksuikers is afgebroken, waardoor melkkefir ook verdragen wordt door mensen die gevoelig zijn voor lactose.
De kracht die aan kefir toegeschreven worden zijn o.a.:
- kefir heeft een helende of herstellende invloed bij overmatige en vette voeding en bevordert de vertering van zware spijzen
- kefir neutraliseert het gebruik van vette voeding en overmatig suiker gebruik
- kefir zorgt ervoor dat het voedsel beter verteerd wordt, dat de voedselopname verbeterd en dat de darmen schoon en gezond worden. Zijn de darmen schoon en gezond dat zal namelijk de gehele stofwisseling verbeteren
- kefir bevat volop mineralen en essentiële aminozuren zoals tryptofaan, calcium en magnesium, die in combinatie een rustgevende werking op het zenuwstelsel hebben (betere nachtrust)
- kefir levert fosfor en heeft een hoog gehalte aan vitamine B1 en B12, dit helpt weer bij problemen met de huid, stress en depressie
- kefir verstevigt het immuunsysteem en ouderen worden er vitaler door
- kefir wordt als ondersteunend therapeutisch middel gebruikt bij candidiasis, het chronisch vermoeidheidssyndroom, ADHD en bij de ziekte van Crohn
- kefir is ook een prima voedingsmiddel om de darmflora te laten herstellen na gebruik van antibiotica
Al met al een voedingsmiddel waarvan u profijt zou kunnen hebben en het proberen waard is.
Volgende week vertel ik over welke soorten kefir er zijn en hoe je thuis (heel makkelijk) zelf kefir kan bereiden.
Ben opgegroeid in een gezin waar gezonde voeding altijd belangrijk was.
Mijn ouders 93 en 94 jaar oud, hadden voor Corona geen enkel medicijn en hebben 40 jaar Kefir gebruikt, zelf gefermenteerd, want daar zitten de meeste goede stoffen in!
Je moet wel altijd voorzichtig beginnen en het gebruik “opbouwen” anders schrikken je darmen zich gek!
Het smaakt een beetje als karnemelk, maar door de fermentatie zit er een beetje “prik” in.
Verse korrels van iemand kopen, en na een maand heb je 2x zoveel en kan je een portie invriezen of weggeven aan vrienden!
Vooral na Antibiotica kuur of chemo komen de darmen snel weer in goede conditie.
Mijn vriend had Difertiekels (uitstulpingen in de darmen, waar bacteriën achterblijven die ontstekingen veroorzaken. Na een half jaar Kefir was hij er vanaf! Hij eet het elke ochtend met Müsli en ik als drank bij mijn boterham. Veel succes!
Na een week op goed geluk gebruik van kefir ben ik nu zo ziek dat ik 2 kg ben afgevallen. ’n Crohnopvlamming waar je U tegen zegt. WAT ’n buikpijn, nonstop diaree en verhoging.
Beste Kimberley, het is verstandig om contact op te nemen met Kefir zelf. Dat kan eenvoudig via deze link. Ik hoop dat je met kefir uit komt!
Het is me hier niet duidelijk. Bevat Kefir goede bacteriestammen , en dan de vraag; welke?
Bevat Kefir geen enkele stam goede bacteriën ?