Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

De lekkere sfeer van November

0 438

Kijk, voel en proef de sfeer van de herfst in November. Wat een mooie tijd kan de herfst toch zijn. Het is weer vroeg donker, alle reden om wat kaarsjes aan te steken, de gordijnen dicht te trekken en je terug te trekken in de knusse sfeer van de avond. Overdag ga je naar buiten om heerlijk uit te waaien en ‘s avonds geniet je van de warmte en de sfeer binnen.

Lekker leven, daar hoort lekker eten onlosmakelijk bij. Geniet van een goede maaltijd, lekkere hapjes en verse seizoensproducten.

Volop vers groenten
Nieuwkomers en populaire producten van het seizoen in November zijn de boerenkool (stamppot groente bij uitstek) koolraap, pastinaak, pompoen, prei, rode- of witte kool, savooiekool, schorseneren, spruitjes en natuurlijk horen daar ook de uien, bieten, venkel, witlof en winterpeen bij. Verder zijn andijvie, bloemkool en broccoli nog volop beschikbaar. Combineer met aardappelen van de late oogst

Vers fruit in November
Ook fruit is volop verkrijgbaar. Natuurlijk zijn er de appelen, peren en stoofpeertjes, die net vers van de boom komen. Het mandarijnen en sinaasappel seizoen gaat van start. De eerste nieuwe oogst mandarijnen heb je vast al gegeten, en de eerste nieuwe oogst Spaanse sinaasappelen komt weer beschikbaar. Daarnaast kun je natuurlijk volop genieten van bananen, druiven en kiwi.

Ook leuk in de categorie fruit zijn de nieuwe oogst noten. Kies voor verse walnoten van de nieuwste oogst en ook hazelnoten, tamme kastanjes en pecannoten zijn weer volop beschikbaar. Kijk ook eens in de categorie zuidvruchten rond. Abrikozen, Pruimen, Tutti Frutti, maar ook gedroogde appeltjes worden nu volop aangeboden. Bij je herfst gebak en je herfst desserts passen uiteraard ook rozijnen en krenten. Neem ook weer eens wat verse olijven mee. Gewoon in een schaaltje op tafel komen ze altijd op. Daarnaast kun je ze vaak gebruiken om te decoreren of om ze in pasta’s en salades te verwerken. Ze passen uiteraard prima in de keukens van Italië en Griekenland.

In je voorraadkast
Appel of Peer met kaneel, een smaakvolle combinatieOok je voorraadkast verdiend weer een echte update. Denk aan ingrediënten als kaneel, rookworst, droge worsten, kaas (voor kaasplankjes en ovenschotels) en diverse bak producten. Bladerdeeg mag natuurlijk altijd in je vriezer liggen, maar ook bloem, zelfrijzend bakmeel en zaken als gist en vanillesuiker zul je de komende tijd vaker gebruiken. Denk even aan chocolade, cacao en anijs. Voor warme dranken, maar ook voor je desserts en je taarten kun je deze ingrediënten regelmatig gebruiken.

Wat vaker langs de kaasboer
Kazen mag je wat meer in huis nemen tijdens de herfst. Voor een kaasplankje, gewoon op je boterham of op een stukje roggebrood, maar ook geraspte kazen, je maakt misschien weer wat vaker een ovenschotel, en diverse kazen zijn een ware toevoeging aan aardappelpuree. Ook in stamppot of in een balletje gehakt kun je perfect wat kaas verwerken.

Van de slager
Wij zijn voorstander van vers vlees in je koelkast. Koop dit wat vaker in de week want een verse steak of ander vlees verwerkt veel beter als vlees dat ingevroren geweest is. Als je echter besluit om (vanwege aanbiedingen) toch wat extra vlees in te vriezen, zorg dan voor extra voorraad in slagers rookworst, stoof- en suddervlees en ander rundvlees. Ook hamlappen of een rollade mogen in deze tijd niet ontbreken. Voor de stamppot en als je gaat stoven, maar ook in bonenschotels, is het handig om wat verse bacon, of spek in huis te hebben. Rauwe hammen zijn zeker ook een toevoeging aan de typische herfstschotels.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer