De optimale portiegrootte van een voorgerecht – Het serveren van een voorgerecht is altijd een goed idee. Het is tenslotte de opening van de maaltijd, en het doel van het voorgerecht is het opwekken van de eetlust. Een goed gekozen voorgerecht kan ervoor zorgen dat je meer geniet van het hoofdgerecht. Maar die eerste gang moet natuurlijk niet te groot of te zwaar zijn, om te voorkomen dat je geen ruimte meer hebt voor het hoofdgerecht en de eventuele volgende gangen. De vraag is dus wat is dan de optimale portiegrootte van een voorgerecht? Je vindt in dit artikel een aantal suggesties over hoe groot zo’n portie dan kan zijn.
Wat is de grootte van een complete maaltijd?
Je kunt er vanuit gaan dat het uitgangsgewicht van een gemiddelde maaltijd ongeveer 500 gram per persoon is. Van die 500 gram kun je voor een warm of koud voorgerecht een gewicht aanhouden van ongeveer 100 -125 gram per persoon.
De optimale portiegrootte van een voorgerecht
Wil je een voorgerecht met vis of vlees serveren? Ga dan uit van ongeveer 100 gram vis of 75 gram vlees per persoon. Het ligt er ook een beetje aan hoeveel andere ingrediënten je verwerkt in het voorgerecht. Als er ook nog behoorlijk wat groenten, saus, pasta of iets dergelijks aan te pas komt, verminder dan de hoeveelheid vlees of vis. Let er op dat de optimale portiegrootte van een voorgerecht in principe niet boven de 125 gram uitkomt. Het zou jammer zijn als je gasten geen trek meer in de volgende gang hebben, omdat het voorgerecht veel te veel was. Als je soep gaat serveren als voorgerecht, kies dan voor een niet te zware soep. Ga uit van ongeveer 250 ml per persoon. Serveer je meer dan drie gangen, verminder de hoeveelheid soep per persoon dan naar 150 tot 200 ml per persoon, om te voorkomen dat het te veel wordt.
Wat is de optimale portiegrootte van een voorgerecht voor jonge kinderen?
Natuurlijk kan het maar zo gebeuren dat er ook kinderen mee-eten. Wat is dan de optimale portiegrootte van een voorgerecht om aan (jongere) kinderen te serveren? Voor jonge kinderen houd je de helft van de portie aan die je aan een volwassene zou serveren. Kinderen van af een jaar of twaalf geef je dezelfde portie als de volwassenen. Dit geldt overigens niet alleen voor voorgerechten, maar je kunt dit in principe aanhouden voor elke gang in de maaltijd. Maar misschien moet je dat, om problemen aan tafel te voorkomen, voor het toetje maar niet doen. Want kinderen hebben tenslotte altijd wel ruimte voor een lekker toetje!
Het gaat om de balans
Je kunt best een beetje spelen met de genoemde hoeveelheden. De optimale portiegrootte van een voorgerecht dat je serveert voor een licht hoofdgerecht, is misschien best een beetje groter. Serveer je een groot of zwaar hoofdgerecht, maak het voorgerecht dan gerust wat kleiner. Krijg je een tafel vol hongerige mannen? Maak de porties dan rustig een beetje groter. Balans is het keyword in je keuze van de portiegroottes in de maaltijd.