De perfecte omelet bakken doe je zo (omelet naturel) – Niets lekkerder dan een verse gebakken omelet die nog heerlijk zacht van binnen is. Zowel als ontbijt én lunch is omelet altijd een goed idee.
De basis van een goede omelet
De basis voor alle omeletten is een mengsel van meerdere eieren en room. Het bakken van een omelet lijkt heel eenvoudig, maar dit valt in de praktijk best tegen. De perfecte omelet is goudgeel van buiten, heeft de vorm van een halve maand en is zacht (baveux) van binnen. Ook is een goede omelet niet heel dun, maar vrij dik. Hierdoor kan de binnenkant ook lekker zacht zijn. Het bakken van een goede omelet is iets wat je goed onder de knie krijgt als je onderstaande stappen goed volgt en het vaak oefent. Maak dus regelmatig een uitgebreid ontbijt voor je geliefde waarbij je een lekkere omelet bakt. Varieer met allerlei soorten omelet zodat je elke keer een goede reden hebt om een omelet te bakken (en dus te oefenen) en te eten.
Omelet bakken? Ook de pan is van belang!
Voor het maken van een goede omelet is het belangrijk dat je een hele schone pan gebruikt. Anders gaat de omelet snel vastplakken aan je pan. Ook is het belangrijk dat de bodem van de pan helemaal glad is en geen vormpjes of bobbels heeft. Er zijn speciale pannen te koop voor het bakken van omeletten. Dit is echter alleen nodig of leuk om aan te schaffen als je vaker dan één keer per week een omelet bakt.
Soorten omeletten:
Er bestaan heel veel verschillende variaties op de basis omelet. Leef je uit en varieer er op los. Soorten omeletten zijn:
- Omelet met asperges. Een omelet met kervel en aspergepunten.
- Omelet met champignons. Dit is een omelet waarbij 4 of 5 champignons in dunne plakjes zijn gesneden en vooraf licht zijn aangebakken in wat boter. Vervolgens giet je hier het omeletmengsel overheen en bak je de omelet af.
- Omelet met garnalen. Hierbij bak je eerst een basis omelet die je vervolgens na het bakken insnijd en vult met garnalen.
- Omelet met fijne kruiden. Voeg voor het bakken aan het omeletmengsel fijngesneden verse kruiden toe zoals peterselie, dragon, kervel en bieslook.
- Omelet met kaas. Dit is een omelet waarbij je fijn geraspte kaas toevoegt aan het omeletmengsel. Lekkere kaassoorten hiervoor zijn Parmezaan of gruyère. Maar uiteraard kan gewone belegen kaas ook.
- Omelet met ham. Snijd de ham in dunne reepjes en bak deze eerst kort aan in de pan. Giet hier vervolgens het omeletmengsel overheen en bak de omelet af.
Omelet recepten; van basis tot luxe varianten
Een omelet bakken is niet zo ingewikkeld als het lijkt. Laat de perfectie een beetje vieren en bak met deze recepten een heerlijke omelet.
De perfecte omelet bakken doe je zo ( omelette naturel )
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 3 eieren
- 50 ml. room
- klontje boter
- peper en zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een omelet:
Breek de eieren in een kom of maatbeker en voeg het room toe.
Voeg wat peper en zout toe en klop met een garde goed door elkaar.
Verhit in een koekenpan het klontje boter. Wanneer de boter gesmolten is voeg je het eimengsel toe.
Blijf nu voortdurende met de pan schudden zodat het ei niet aan de pan kan gaan vast plakken. Help hierbij door met een spatel het eimengsel heen en weer te bewegen.
Wanneer de omelet een beetje begint te garen probeer je het eimengsel naar één kant van de pan te verplaatsen, zodat een half ronde maan vorm ontstaat. De omelet is gaar als de buitenzijde mooi goudbruin is en hij aan de binnenzijde nog lekker zacht is.
Tafel lekker !!