De perfecte ovenschotel; zo bouw je die op – Wanneer je een ovenschotel hebt zal deze in de meeste gevallen uit meerdere laagjes bestaan. Hoe bouw je deze het beste op en waarom?
Begin met het einde
De laag die je bovenop gebruikt kun je het beste ook als eerste gebruiken. Vaak zijn dit aardappelen in verschillende variaties. Aardappelen nemen smaak op, dus de sappen van het vlees, vis en/of de groenten trekken mooi in de aardappel. Doe je bijvoorbeeld het vlees onderin dan blijft het een beetje een nat geheel wat je niet makkelijk opschept. Heb je er een laagje aardappel onder dan schep je dit veel makkelijker op en de onderste aardappelen zullen een heerlijke smaak hebben door het opnemen van de jus. Uitzondering op deze regel is een laag bechamel, deze gebruik je alleen in of op de schotel en niet op de bodem.
Laagjes
Bedenk bij de lagen in een ovenschotel dat de smaak van het onderste ingrediënt de smaak van de bovenste zal opnemen. Bijvoorbeeld een zuurkool ovenschotel. Daarbij leg je het gehakt op of tussen de zuurkool zodat de smaak van het gehakt in de zuurkool trekt. Leg je het gehakt onder de zuurkool dan zal de smaak veel minder in de zuurkool trekken. Dus door ergens iets op te leggen wordt de smaak beïnvloed.
Bedenk bij de lagen in een ovenschotel dat de smaak van het onderste ingrediënt de smaak van de bovenste zal opnemen.
Ingrediënten voor de perfecte ovenschotel
Een ovenschotel is vaak makkelijk om restjes in te verwerken of om een dag vooraf te maken. Wat je in je ovenschotel doet kan van alles zijn en is altijd persoonlijk. Bedenk bij het opbouwen van de perfecte ovenschotel dus hoe je deze lagen gaat maken.
Zorg er voor dat je groenten al gaar zijn, maar zeker niet te gaar. Een ovenschotel met overgare broccoli is echt niet lekker meer. Het moet wel een bite hebben. Je kunt ook prima een stamppot opwarmen door deze in een ovenschaal te doen.
Het vlees moet kort zijn zoals ze dat noemen. Dus geen plakken of lapjes, maar kleine stukjes, zoals gehakt, draadjesvlees, of blokjes. Je moet het makkelijk op kunnen scheppen zonder dat je de hele ovenschotel uit elkaar trekt.
De bovenste laag is het aanzicht van een ovenschotel en bepaald voor een groot deel de structuur
Variaties in bovenlagen voor een perfecte ovenschotel
Aardappelpuree of stamppot
Erg lekker in een puree voor een perfecte ovenschotel is om er één of twee eitjes aan toe te voegen. Hier wordt de puree extra luchtig van en na het bakken is deze dan vrij stevig. Zorg er bij het toevoegen van de eieren voor dat de puree niet al te heet meer is en dat de eieren er snel doorheen geroerd worden anders krijg je stukjes omelet. Wil je een smeuïge puree dan voeg je er wat extra melk room of boter aan toe. Je kunt ervoor kiezen om de puree netjes recht te strijken of er met een vork figuren in te tekenen, maar je kunt hem ook met pieken verdelen. Het voordeel van die pieken is dat je meer korst hebt en dat deze ook krokanter wordt. De simpelste afwerking is dan om een beetje boter over de puree te verdelen voordat deze in de oven gaat. Leuker en veel afwisselender is om te spelen met diverse toppings, daarover dadelijk meer.
Schijfjes voorgekookte aardappel
Schijfjes aardappel simpel zou je denken, maar ook hiermee kun je veel meer dan je zou denken.
Kruidenolie
Je kunt ze kruiden met diverse specerijen zoals kerrie paprika of bijvoorbeeld Mexicaanse kruiden. Dit doe je dan het beste door de kruiden in een beetje olie los te roeren en de schijfjes er even doorheen te scheppen of ze te besprenkelen met de olie. Door met kruidenolie te werken krijgen de schijfjes veel meer smaak.
Een bechamelsaus
Vaak wordt er een bechamelsaus gebruikt, deze vrij dikke saus blijft op de aardappels liggen en loopt dan een beetje tussen de schijfjes door. Dit zorgt ervoor dat de schijfjes zacht blijven.
Room met ei
Hier wordt gebruikgemaakt van een mengsel van room of melk met losgeklopt ei. Dit geeft weer een heel ander effect al naar gelang de verhouding ei/room is. Veel ei wordt stevig om echt stukken te snijden na het bakken. Veel room zorgt voor, hoe kan het ook anders, een romig geheel.
Een pastasoort
Krokante afwerking
Wanneer je een ovenschotel met pasta hebt zit er al vaak een saus om de pasta. Zo’n schotel vraagt dan om een krokante afwerking.
Tomaten of bechamelsaus
Over de pasta zou je ook een tomatensaus, bechamelsaus, kaassaus of bijvoorbeeld een kerriesaus kunnen gebruiken. Denk hierbij aan de lasagne. Vaak maar lang niet altijd wordt deze saus nog afgewerkt met een topping.
Een laag gesmolten kaas
Bij pasta wordt er vaak kaas gebruikt. Dit kan variëren van een superzachte mozzarella tot een krachtige Parmezaan, maar ook alles wat ertussen zit van Goudse kaas tot blauwe kaas of cheddar.
Een groente zoals bloemkool, prei, broccoli of courgette
Saus
Denk aan bechamel, tomaat, kaas, kerrie of pesto
Kaas
Allerlei soorten kaas die wat smaak betreft passen bij de gebruikte groente.
Krokante topping
Stukjes oud brood met een beetje olie en kruiden op smaak gebracht zijn erg lekker op een groenteschotel.
Wat is jouw perfecte ovenschotel?
We zijn natuurlijk superbenieuwd hoe voor jou de perfecte ovenschotel er uitziet. Is dat er één met veel groenten, vlees, aardappelen, of pasta? Wat is jouw favoriete smaak? We vinden het echt leuk als je je ideeën met ons en onze lezers deelt via het reactieformulier onder deze pagina.