De perfecte ovenschotel; zo bouw je die op – Een ovenschotel zal in de meeste gevallen uit meerdere laagjes bestaan. Hoe bouw je die het beste op en waarom?
Begin met het einde
De laag die je bovenop gebruikt, kun je het beste ook als eerste gebruiken. Vaak zijn dat aardappelen in verschillende variaties. Aardappelen nemen smaak op, dus de sappen van het vlees, vis en/of de groenten trekken goed in de aardappel. Doe je bijvoorbeeld het vlees onderin, dan blijft het een beetje een nat geheel wat je niet makkelijk opschept. Voor de perfecte ovenschotel doe je er een laagje aardappel onder. Dan schep je dat veel makkelijker op en de onderste aardappelen zullen een heerlijke smaak hebben doordat ze de jus opnemen. Een uitzondering op die regel is een laag bechamel, die gebruik je alleen in of op de schotel en niet op de bodem.
Laagjes
Bedenk bij de lagen in een ovenschotel dat de smaak van het onderste ingrediënt de smaak van de bovenste zal opnemen. Bijvoorbeeld een zuurkool ovenschotel. Daar leg je het gehakt op, of tussen, de zuurkool zodat de smaak van het gehakt in de zuurkool trekt. Leg je het gehakt onder de zuurkool? Dan zal de smaak veel minder in de zuurkool trekken. Dus door ergens iets op te leggen wordt de smaak beïnvloed en zo ontstaat de perfecte ovenschotel.
Bedenk bij de lagen in een ovenschotel dat de smaak van het onderste ingrediënt de smaak van de bovenste zal opnemen
Ingrediënten voor de perfecte ovenschotel
Als je een ovenschotel gaat maken dan kun je daar uitstekend restjes in verwerken, en een ovenschotel is ook uitstekend geschikt om een dag van tevoren te maken. Wat je in die ovenschotel doet kan van alles zijn en is altijd persoonlijk. Bedenk bij het opbouwen van de perfecte ovenschotel dus hoe je die lagen gaat maken.
Zorg ervoor dat je groenten al gaar zijn, maar zeker niet te gaar. Een ovenschotel met overgare broccoli is echt niet lekker meer. Het moet wel een bite hebben. Je kunt ook prima een stamppot opwarmen door die in een ovenschaal te doen.
Het vlees moet kort zijn zoals ze dat noemen. Dus geen plakken of lapjes, maar kleine stukjes, zoals gehakt, draadjesvlees, of blokjes. Je moet het makkelijk op kunnen scheppen zonder dat je de hele ovenschotel uit elkaar trekt.
De bovenste laag is het aanzicht van een ovenschotel en bepaald voor een groot deel de structuur
Variaties in bovenlagen voor een perfecte ovenschotel
Aardappelpuree of stamppot
Het is er lekker om in een aardappelpuree voor een perfecte ovenschotel één of twee eieren toe te voegen. Hier wordt de puree extra luchtig van en na het bakken is die dan vrij stevig. Zorg er bij het toevoegen van de eieren voor dat de puree niet al te heet meer is en dat de eieren er snel doorheen geroerd worden, anders krijg je stukjes omelet. Wil je een smeuïge puree dan voeg je er wat extra melk room of boter aan toe. Je kunt ervoor kiezen om de puree netjes recht te strijken of er met een vork figuren in te tekenen, maar je kunt hem ook met pieken verdelen. Het voordeel van die pieken is dat je meer korst hebt en dat die korst ook krokanter wordt. De simpelste afwerking is dan om een beetje boter over de aardappelpuree te verdelen voordat die in de oven gaat. Als je de perfecte ovenschotel wilt maken is het nog leuker en veel afwisselender is om te spelen met diverse toppings voor ovenschotels.
Schijfjes voorgekookte aardappel
In een ovenschotel worden vaak aardappelschijfjes gebruikt. Als je dan die perfecte ovenschotel wil maken hou je het niet bij alleen die voorgekookte aardappelschijfjes. Juist hiermee kun je het verschil maken. Kijk maar eens naar de volgende opties.Â
Kruidenolie
Je kunt ze kruiden met verschillende specerijen zoals kerrie, paprika of bijvoorbeeld Mexicaanse kruiden. Je kunt die specerijen het beste toevoegen door ze eerst te mengen met een beetje olie. Dat geldt zowel voor verse kruiden als voor specerijen. Je schept dan de aardappelschijfjes door die gekruide olie. Zo voeg je smaak toe aan de aardappelschijfjes. Nog beter is om van tevoren al een kruidenolie te maken. Je kunt die in heel veel recepten verwerken, dus dat is handig om te hebben staan.
Een bechamelsaus
Een ovenschotel wordt smaakvoller door een bechamelsaus te gebruiken. Je kunt zo’n bechamelsaus heel makkelijk maken. De vrij dikke saus blijft op de aardappelschijfjes liggen en loopt dan een beetje tussen de aardappelschijfjes door. Zo blijven de aardappelschijfjes lekker zacht en iedereen aan tafel zal jouw ovenschotel de perfecte ovenschotel noemen.
Room met ei
De meeste ovenschotels worden gemaakt met een droge aardappelschijfjes. Dat smaakt wel, maar als je de perfecte ovenschotel wil presenteren voeg je room en eieren toe. Dat geeft een heel ander effect, zolang de verhouding ei en room klopt. Als je veel ei gebruikt wordt het geheel steviger en je kunt dan echt stukken uit een ovenschotel snijden na het bakken. Wie meer room gebruikt krijgt uiteraard een romiger geheel. De keuze is aan jou.
De perfecte ovenschotel met pasta
Krokante afwerking
Maak een pasta, met een heerlijke saus. Vandaag eet je die. Het restje zet je in de koelkast en overmorgen doe je die pasta in een ovenschaal. Zo’n snelle en makkelijke ovenschotel is natuurlijk ideaal, en je eet twee keer iets totaal anders. Maar… je wilde de perfecte ovenschotel? Dek de pasta met saus dan even af met een krokant laagje. Je gasten zullen smullen!
Tomaten of bechamelsaus
Je kunt ook beginnen met een pure pasta. Apart daarvan kun je dan een lekkere saus maken. Denk aan een tomatensaus, een bechamelsaus, een kaassaus of bijvoorbeeld een kerriesaus. Dat kun je in de oven zetten en je hebt een ovenpasta. Maar ook hier weer…. je wilde de perfecte ovenschotel? Dek de pasta met saus dan even af met een krokant laagje. Dan zet je het met nog meer trots op tafel.
Een laag gesmolten kaas
Vraag aan een Nederlander wat er op een ovenschotel hoort, en het antwoord is: kaas! Kaas met een uitroepteken, want iedereen is er dol op. Kijk maar eens als kinderen eten, ze eten eerst dat lekkere krokante kaaslaagje op. Als je dan in het boodschappenmandje van de gemiddelde Nederlander kijkt zul je vooral de geraspte Goudse kaas vinden. Jij kunt dus het verschil maken door eens wat anders te gebruiken. Ga voor een pittige kruidenkaas, of kies voor een superzachte (buffel)mozzarella. Maak een combinatie van oude en jonge kaas. Die jonge kaas smelt, die oude kaas geeft smaak. En je kunt natuurlijk voor karakter kiezen met blauwe kazen of een cheddar. Kortom, de perfecte ovenschotel heeft meer smaak door jouw creativiteit te laten zien.
Een groente zoals bloemkool, prei, broccoli of courgette
Een ovenschotel is de ideale oplossing om meer verse groenten te eten. Dat zouden we allemaal vaker moeten doen. En als je dan de perfecte ovenschotel met verse groenten wil maken moet je het net even anders doen dan anders. Kijk maar:
Verrijk met een saus
Verrijk de verse groenten met een saus. Denk aan een romige bechamelsaus, een frisse tomatensaus, een hartige kaassaus, een milde kerriesaus of een pesto met karakter. Er is nog veel meer mogelijk. Met een laag saus over de groente serveer je iets creatiefs en iets echt lekkers.
Geef smaak kaas
Dek de groenten af met een laagje kaas. Je kunt kiezen uit heel veel verschillende kazen, zolang ze passen bij de groente die je gebruikt. Door te kiezen voor een karakteristieke kaas die echt goed bij de groente past, zet je straks een perfecte ovenschotel op tafel. Het is natuurlijk heerlijk als die kaas zich in de oven door die verse groenten mengt.
Krokante topping
Een groenten ovenschotel kan heel goed een krokante topping gebruiken. Probeer eens stukjes oud brood die je met een beetje olie en kruiden op smaak brengt. Dat krokante laagje boost de verse groenten in de ovenschotel en geeft ook nog eens lekker veel smaak mee.Â
Wat is jouw perfecte ovenschotel?
Ovenschotels kun je heel goed vegetarisch houden. Door op de juiste manier met smaken om te gaan kun je echt iets lekkers serveren en niemand gaat het vlees missen. Wat is voor jou de perfecte ovenschotel?