Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Do’s en don’ts van barbecueen

Barbecueën is een echt zomerfeest. Nu het ook binnen kan zal het ‘s winters misschien ook een optie zijn. Maar bij elke barbecue blijven deze tips handig. Van vlees bewaren tot vlees bereiden, houd het volgende in de gaten….

Vlees (bewaar)tips

 • Zet het vlees direct na thuiskomst in de koelkast of diepvriezer. Wanneer het vlees dezelfde of de volgende dag wordt genuttigd kan het in de koelkast worden bewaard.
 • Haal ingevroren vlees de avond tevoren uit de diepvries en laat het in de koelkast ontdooien.
 • Houd het vlees zo lang mogelijk in de koelkast. Zo voorkomt u dat vlees, dat uiteindelijk niet opgaat, onnodig lang in de (warme) buitenlucht ligt.
 • Leg het vlees nooit in de zon.

Succesvolle barbecue tips & trucs

Een goede voorbereiding is het halve werk!

Steek de barbecue tijdig aan, tenminste 1 uur van tevoren.

 1. Leg een bergje houtskool in de barbecue. Daartussen plaatst u aanmaakblokjes, die u vervolgens aansteekt. Volg de aanwijzingen op de verpakking van de barbecue/houtskool/aanmaakblokjes. Wanneer de houtskool goed gloeit kan het over de barbecue verspreid worden.
 2. Wanneer de vlammen zijn gedoofd en de houtskool of briketten bijna grijs kleuren, heeft de barbecue de juiste hitte bereikt om het vlees mooi te grillen.
 3. Voeg tijdig nieuwe kolen toe, dan hoeft u de barbecue niet opnieuw aan te steken.
 4. Geef het vlees de tijd om bruin te worden; teveel om en om draaien is niet goed.
 5. Door het vlees op het rooster regelmatig met olie te bestrijken blijft het vlees sappiger.
 6. Gebruik een tang (dus geen vork) om het vlees op het rooster te leggen en om te keren. Hierdoor blijven de vleessappen in het vlees bewaard.
 7. Dep gemarineerd vlees goed droog met keukenpapier voordat je het roostert.
 8. Strooi van tevoren nooit zout op het vlees; er verschijnt vocht, dat het bruin worden bemoeilijkt.
 9. Trek vlees, dat aan het rooster kleeft, niet los. Laat het even liggen, later gaat het vanzelf los.
 10. Op een houtskoolbarbecue moet vlees, dat de meeste hitte nodig heeft, als eerste geroosterd worden. Ga uit van onderstaande volgorde en let goed op de kleur:

1e rundvlees (biefstuk) rood/rosé

2e kalfs- en lamsvlees, spiesen rosé/gaar

3e varkensvlees en papilottes helemaal gaar

4e voorgegaarde producten zoals: worstjes, spareribs, kipproducten, kebabs.

Hoeveel heb ik nodig?
Natuurlijk wil je niet het risico lopen dat er niet genoeg is voor iedereen. Reken per persoon (volwassene) 4 à 5 stukjes vlees en/of vis, 200 gram salade en ¼ (stok)brood. Vul deze basis aan met bijgerechten naar keuze en serveer diverse sausjes. Combineer de traditionele saté-, knoflook- en barbecuesaus met verrassende minder bekende sausjes of tapenades. Vergeet de kruidenboter niet! Ook het dessert kunt op de barbecue bereiden, zoals een warm fruitpakketje met ijs.

Grote groepen
Iets te vieren? Wilt je graag een barbecue organiseren? Dan is het wel zo prettig dat alles goed geregeld is en je niet de hele avond met de barbecue bezigt bent. Wij verzorgen ook een compleet barbecuefeest voor grote groepen, zoals verenigingen, bedrijven en grote partijen. Van eenvoudig tot exclusief. Vraag gerust eens naar de mogelijkheden.

Kinderen en barbecueën
Kinderen vinden het heerlijk om buiten te eten. En barbecueën is natuurlijk helemaal een feest!

LET OP: plaats de barbecue altijd buiten het bereik van kinderen. Laat kinderen nooit alleen bij een brandende barbecue!

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More