Drumsticks marineren – Drumsticks, de kleine kippenpootjes (het bovenste deel is er afgehaald) die zo lekker weg kluiven bij de borrel, de warme maaltijd, een buffet of van de barbecue. Je kunt ze natuurlijk heel basis op smaak brengen met wat peper, zout en olie. Maar eigenlijk is drumsticks marineren veel leuker en zeker veel lekkerder. Juist omdat kip van zichzelf een neutrale smaak heeft, is drumsticks marineren een goed idee. Nu kun je natuurlijk allerlei kant-en-klare marinades kopen in de supermarkt. Helaas bestaan veel van die producten uit vage smaakstoffen en veel zout. Dus wees creatief, en stel zelf de marinade samen, je weet dan wat er in zit. Het is niet moeilijk, het kost maar een beetje extra tijd en het resultaat is zeker de moeite waard! Zo ga je straks drumsticks met een fantastische smaak op tafel zetten.
Wees creatief, en stel zelf de marinade samen, je weet dan wat er in zit
Iets over drumsticks marineren
Wat je doet als je een product, in dit geval dus de drumsticks, gaat marineren, is het product aanpassen aan je eigen smaak. Als je een aantal basisregels hanteert, dan is drumsticks marineren een fluitje van een cent.
Een marinade bestaat meestal uit een mengsel van vloeistoffen en kruiden en/of specerijen. Ook verse knoflook is een fantastische smaakmaker in veel marinades. De marinade bestaat meestal voor een deel uit olie, dit zorgt ervoor dat de andere ingrediënten beter hechten aan het product dat je wilt marineren. In het geval van vlees en kip zal er ook vaak een zuur bestanddeel in de marinade zitten. Dit breekt bepaalde enzymen in het vlees af, waardoor het malser wordt. En zeker bij vlees of kip die niet heel mals is, kan dit veel verschil maken. Als zuur ingrediënt wordt vaak wijn of azijn gebruikt, maar ook vruchtensap als citroen- en sinaasappelsap wordt veel gebruikt. Ook kiwisap en ananassap kun je heel goed gebruiken om vlees te marineren. Een ander zuur ingrediënt dat je heel goed in een marinade kunt gebruiken is karnemelk of yoghurt.
Als je een aantal basisregels hanteert, dan is drumsticks marineren een fluitje van een cent
Wat doe je in de marinade
Zoals al eerder aangegeven bestaat een marinade bijna altijd voor een deel uit olie. De olie die je kiest kan de smaak van de marinade beïnvloeden. Houd daar dus ook rekening mee bij het marineren van drumsticks. Een neutrale olie als zonnebloem- of rijstolie kun je natuurlijk altijd gebruiken, die geef je dan een smaak mee door er kruiden, specerijen, knoflook, mosterd of een zure vloeistof met een bepaalde smaak aan toe te voegen. Denk hierbij aan een bepaalde vruchtensappen, of azijn met een smaakje. Je kunt ook kiezen voor een olie met een uitgesprokener smaak, als truffelolie, notenolie of iets dergelijks. Of je voegt een beetje sesamolie toe aan een neutrale olie. Wil je een pittige marinade, voeg dan wat fijngehakte chilipeper, sambal of chilivlokken toe.
Uiteraard kun je je creativiteit loslaten op een marinade, en de ingrediënten gebruiken die jij lekker vindt en die passen bij de drumsticks en de rest van je maaltijd. Wil je een Arabisch aandoende marinade, dan kun je bijvoorbeeld ras el hanout aan de marinade toevoegen. Maak je drumsticks bij een oosterse maaltijd of een rijsttafel? Ga dan eens voor een marinade met ketjap. Voor een genuanceerdere smaak is drumsticks marineren in olijfolie met citroensap en knoflook een goed idee!
Hoelang ga je de drumsticks marineren?
Voor kip geldt dat je een minimum tijd van 3 uur aanhoudt. De maximale tijd om drumsticks of andere kipdelen te marineren is een beetje afhankelijk van de hoeveelheid zuur dat in de marinade zit. Als er veel zuur in zit, dan is een uur of 4 meer dan genoeg. Als je bijvoorbeeld een oosterse marinade op basis van ketjap gebruikt, dan kun je de drumsticks rustig de hele nacht laten marineren. Houd voor kippenvlees een maximum van 24 uur aan. Van te lang marineren wordt het niet lekkerder.
Een paar dingen om rekening mee te houden bij het drumsticks marineren
Let er op dat de schaal waarin je drumsticks marineert niet te groot is. Je zou dan onnodig veel marinade gebruiken. Daarnaast, gebruik bij voorkeur een schaal van glas of aardewerk of porselein. Metalen schalen kunnen worden aangetast door het zuur in de marinade en dat kan een nadelige invloed hebben op de smaak van de drumsticks.
Je wilt dat de smaak van de marinade goed in het vlees trekt. Je kunt dit beïnvloeden door te zorgen dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Op die manier neemt het vlees de smaken beter op. Wrijf de drumsticks, op kamertemperatuur dus, in met de marinade. Daarna zet je de schaal, afgedekt, in de koelkast. Kip te lang bewaren buiten de koelkast is vragen om problemen.
Als je de drumsticks gaat klaarmaken zul je marinade overhouden. In principe kun je die het beste weggooien. Wil je dat niet, gebruik het dan alleen eventueel in het gerecht dat je met de kip gaat maken en zorg ervoor dat de marinade ook heel goed verhit wordt. Gebruik de marinade nooit koud en in andere gerechten. De kans op een salmonellavergiftiging ligt op de loer en daar kun je heel erg ziek van worden.
Bewaren van gemarineerde drumsticks
Een ander belangrijk ding om rekening mee te houden bij het drumsticks marineren; rauwe, gemarineerde drumsticks kun je maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Rauwe kip kun je sowieso beter niet langer dan maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. De temperatuur van de koelkast moet wel 4 graden of lager zijn.
Drumsticks, de lekkerste kipkluifjes
Drumsticks, de lekkerste kipkluifjes! Ze zijn het populairste stukje kip. Heerlijk bij de warme maaltijd, als borrelhapje of bij een buffet.