• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zondag, mei 29, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Drumsticks marineren, zo geef je ze meer smaak!

Elise de Haan door Elise de Haan
in Kookschool
0
0
Drumsticks marineren

Drumsticks marineren – Drumsticks, de kleine kippenpootjes (het bovenste deel is er afgehaald) die zo lekker wegkluiven bij de borrel, de warme maaltijd, een buffet of van de barbecue. Je kunt ze natuurlijk heel basis op smaak brengen met wat peper, zout en olie. Maar eigenlijk is drumsticks marineren veel leuker en zéker veel lekkerder. Juist omdat kip van zich zelf een neutrale smaak heeft, is drumsticks marineren een goed idee. Nu kun je natuurlijk allerlei kant-en-klare marinades kopen in de supermarkt. Helaas bestaan veel van deze producten uit vage smaakstoffen en veel zout. Dus wees creatief, en stel zelf de marinade samen, je weet dan wat er in zit. Het is niet moeilijk, het kost maar een beetje extra tijd en het resultaat is beslist de moeite waard! Zo ga jij straks drumsticks met een fantastische smaak op tafel zetten.

Wees creatief, en stel zelf de marinade samen, je weet dan wat er in zit

Iets over drumsticks marineren

Wat je doet als je een product, in dit geval dus de drumsticks, gaat marineren, is het product aanpassen aan je eigen smaak. Als je een aantal basisregels hanteert, dan is drumsticks marineren een fluitje van een cent.

Een marinade bestaat meestal uit een mengsel van vloeistoffen en kruiden en/of specerijen. Ook verse knoflook is een fantastische smaakmaker in veel marinades. De marinade bestaat meestal voor een deel uit olie, dit zorgt ervoor dat de andere ingrediënten beter hechten aan het product dat je wilt marineren. In het geval van vlees en kip zal er ook vaak een zuur bestanddeel in de marinade zitten. Dit breekt bepaalde enzymen in het vlees af, waardoor het malser wordt. En zeker bij vlees of kip die niet heel mals is, kan dit veel verschil maken. Als zuur ingrediënt wordt vaak wijn of azijn gebruikt, maar ook vruchtensap als citroen- en sinaasappelsap wordt veel gebruikt. Ook kiwisap en ananassap kun je heel goed gebruiken om vlees te marineren. Een ander zuur ingrediënt dat je heel goed in een marinade kunt gebruiken is karnemelk of yoghurt.

Als je een aantal basisregels hanteert, dan is drumsticks marineren een fluitje van een cent

Wat doe je in de marinade

Zoals al eerder aangegeven bestaat een marinade bijna altijd voor een deel uit olie. De olie die je kiest kan de smaak van de marinade beïnvloeden. Houd daar dus ook rekening mee bij het marineren van drumsticks. Een neutrale olie als zonnebloem- of rijstolie kun je natuurlijk altijd gebruiken, deze geef je dan een smaak mee door er kruiden, specerijen, knoflook, mosterd of een zure vloeistof met een bepaalde smaak aan toe te voegen. Denk hierbij aan een bepaalde vruchtensappen, of azijn met een smaakje.  Je kunt ook kiezen voor een olie met een uitgesprokener smaak, als truffelolie, notenolie of iets dergelijks. Of je voegt een beetje sesamolie toe aan een neutrale olie. Wil je een pittige marinade, voeg dan wat fijngehakte chilipeper, sambal of chilivlokken toe.

Uiteraard kun je je creativiteit loslaten op een marinade, en de ingrediënten gebruiken die jij lekker vindt en die passen bij de drumsticks en de rest van je maaltijd. Voor een Arabisch aandoende marinade kun je bijvoorbeeld ras el hanout aan de marinade toevoegen. Voor drumsticks bij een Oosterse maaltijd of een rijsttafel maak je een marinade met ketjap. Voor een genuanceerdere smaak is drumsticks marineren in olijfolie met citroensap en knoflook een goed idee!

Drumsticks

Drumsticks, de lekkerste kipkluifjes

Drumsticks, de lekkerste kipkluifjes! Ze zijn het populairste stukje kip. Heerlijk bij de warme maaltijd, als borrelhapje of bij een buffet.

Hoe lang ga je de drumsticks marineren?

Voor kip geldt dat je een minimum tijd van 3 uur aanhoudt. De maximale tijd om drumsticks of andere kipdelen te marineren is een beetje afhankelijk van de hoeveelheid zuur die de marinade bevat. Als er veel zuur in zit, dan is een uur of 4 meer dan genoeg. Als je bijvoorbeeld een Oosterse marinade op basis van ketjap gebruikt, dan kun je de drumsticks rustig de hele nacht laten marineren. Houdt voor kippenvlees een maximum van 24 uur aan. Van te lang marineren wordt het niet lekkerder.

Een paar dingen om rekening mee te houden bij het drumsticks marineren

Let er op dat de schaal waarin je drumsticks marineert niet te groot is. Je zou dan onnodig veel marinade gebruiken. Daarnaast, gebruik bij voorkeur een schaal van glas of aardewerk of porselein. Metalen schalen kunnen worden aangetast door het zuur in de marinade en dat kan een  nadelige invloed hebben op de smaak van de drumsticks.

Je wilt dat de smaak van de marinade goed in het vlees trekt. Je kunt dit beïnvloeden door te zorgen dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Op deze manier neemt het vlees de smaken beter op. Wrijf de drumsticks, op kamertemperatuur dus,  in met de marinade. Daarna zet je de schaal, afgedekt, in de koelkast. Kip te lang bewaren buiten de koelkast is vragen om problemen.

Als je de drumsticks gaat bereiden zul je marinade overhouden. In principe kun je deze het beste weggooien. Wil je dat niet, gebruik het dan alleen eventueel in het gerecht dat je met de kip gaat bereiden en zorg ervoor dat de marinade ook heel goed verhit wordt. Gebruik de marinade nooit koud en in andere gerechten. De kans op een salmonellavergiftiging ligt op de loer en daar kun je heel erg ziek van worden.

Bewaren van gemarineerde drumsticks

Een ander belangrijk ding om rekening mee te houden bij het drumsticks marineren; rauwe, gemarineerde drumsticks kun je maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Rauwe kip kun je sowieso beter niet langer dan maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. De temperatuur van de koelkast moet wel 4 graden of lager zijn.

Tags: Vlees
DeelPin5Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

verse zalm bakken
Kookschool

Zalm bakken of grillen doe je zo

Morbier
Kookschool

Morbier; Het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje

Eieren koken
Kookschool

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

hollandaise saus
Kookschool

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

Zachte broodjes bakken
Brood

Zachte broodjes bakken

zelf hamburgers maken
Kookschool

Zelf hamburgers maken; Met tips voor de lekkerste kruiden

Aardappelsalade maken
Kookschool

Aardappelsalade maken; de handigste tips en ideeën!

Camembert; uit het houten doosje met geblokt doekje
Kookschool

Camembert; uit het houten doosje met geblokt doekje

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Recepten met langoustines
Specials

Recepten met Langoustines; een feestje op je bord!

Als je van langoustines houdt, en je hebt inspiratie nodig kijk dan eens bij onze recepten met langoustines en leef je uit!

Check het recept of lees de info
Dressings op basis van yoghurt

Dressings op basis van yoghurt

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Aardappels van de barbecue

Aardappels van de barbecue

Recept in de picture

Penne met verse zalm en verse spinazie
Pastagerechten

Penne met verse zalm en verse spinazie

Eenvoudige en pure smaken vormen de basis van deze penne met verse zalm en verse spinazie, natuurlijk mogen de verse tomaten niet ontbreken.

Check het recept of lees de info
Oosterse wokschotel met broccoli

Oosterse wokschotel met broccoli

Gevulde aubergine

Gevulde aubergines; met een vulling van groenten en kikkererwten

Handige kooktips

verse zalm bakken
Kookschool

Zalm bakken of grillen doe je zo

De perfect malse zalm bakken of grillen is best makkelijk! Volg de stap-voor-stapinstructies en eet nooit meer droge zalm.

Check het recept of lees de info
Morbier

Morbier; Het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Gerda op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Connie Derks op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Eliann Benneheij op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Peter op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Tineke Oud op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen