Dulce de leche – een zalig zoete karamel gemaakt van gecondenseerde melk
Wat is dulce de leche?
Verschillende namen voor een product
De blikjes gecondenseerde melk van Friesche vlag zijn wereldwijd bekend.
Hoe maak je karamel van gecondenseerde gezoete melk?
Dulche de leche kun je op meerdere manieren maken en het is persoonlijk welke je het prettigst vindt.
In een pannetje
Je kunt de gecondenseerde melk in een pannetje gieten en al roerende in laten koken tot een dikke karamel. Dit is de snelste maar ook de bewerkelijkste en riskantste methode. Door de hoeveelheid suiker brandt het nogal makkelijk aan, daarom moet je steeds goed blijven roeren. Door het koken kan de substantie gaan pruttelen als een vulkaan. Als je wat van die kokend hete massa op je huid krijgt, kan dat lelijke brandwonden veroorzaken.
In de oven
Giet de inhoud van een of twee blikjes in een ondiepe ovenschaal en dek goed af met aluminiumfolie. Zet die schaal in een andere schaal die je voor de helft vult met water. Zet dat, afhankelijk van de kleur en smaak die je wil, een tot anderhalf uur in een oven van 220 graden. Let op dat er steeds water in de onderste bak staat en dat er geen water bij de Dulce de leche kan komen.
In een pan met water
De meeste gebruikte en makkelijkste methode is om de blikjes in een pan onder water te zetten en 3 uur zachtjes te laten koken. Zorg ervoor dat de blikjes steeds helemaal onder water staan om ontploffen te voorkomen. Laat alles goed afkoelen voor je de blikjes openmaakt.
Dulce de leche maken van melk en suiker
Arequipe, de Colombiaanse dulce de leche, is gemaakt van verse melk met suiker dus zonder de blikjes gecondenseerde melk. De structuur van deze versie is ook iets minder zalvig dan de dulce de leche gemaakt met blikjes gecondenseerde melk. Het inkoken van de melk met suiker is erg bewerkelijk omdat je het steeds in de gaten moet houden. De gesuikerde melk moet namelijk anderhalf uur koken en je wil niet dat dit overkookt of aanbrandt.
Zo maak je dulce de leche van melk en suiker:
Meng 1 liter verse melk met 300 gram suiker. Kook dat op een zacht vuurtje in tot er een karamelachtige substantie ontstaat, dat duurt, afhankelijk van de pan en hoeveelheid, minimaal 1,5 uur. Gebruik een pan met grote bodem zodat er meer oppervlakte is om te verdampen. Roeren kun je in het begin beter niet doen want juist dan gaat het aanbranden, begint het te kleuren dan moet je juist wel blijven roeren, het is opletten geblazen dus. Voeg op het laatst 1 theelepel vanille-extract toe en laat een beetje afkoelen. Bewaar de arequipe in een glazen potje in de koelkast.
Tafel lekker !!