Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Een hele kip snijden in acht delen

Een hele kip snijden of delen vindt niet iedereen makkelijk. En toch is het echt niet zo moeilijk! Met een stappenplan en foto instructies leggen we het uit.

0 223

Een hele kip snijden in acht delen – Heerlijk zo’n vers kippetje van de poelier, maar hoe snij ik die in stukken. Dit wordt maar al te vaak als lastig gezien maar het valt echt wel mee. Een voorwaarde is dat je een goed scherp mes hebt. Het snijden heeft een bepaalde logica want wanneer je voelt op de te snijden plekken kun je voelen waar je het beste kunt snijden. Dit klinkt natuurlijk een beetje als abacadabra maar als je de stappen volgt snap je wat ik bedoel.


Een hele kip snijden in acht delen

Een kip snij je meestal in 8 stukken:

  • 2 kipfilets
  • 2 drumsticks
  • 2 dijen
  • 2 vleugels

Vlinderen

Eerst vlinder je de kip. Dit betekent dat je de kip openklapt . Deze heeft dan een beetje weg van een vlinder. Deze techniek wordt vaak gebruikt om kip te garen in de oven. Door de kip op deze manier te vormen liggen de filets in het midden en drogen deze minder snel uit. Leg hiervoor de kip met de borst / filet kant naar onderen. Voel waar de ruggengraat zit en snij hier met een scherp mes doorheen. Je zou hiervoor ook een goede schaar kunnen gebruiken als je dit makkelijker vindt. Draai nu de kip en duw deze met lichte kracht plat. Je zal een knak horen. Draai de bouten zo dat de dikke kant naar buiten zit.

In stukken snijden

Vanuit de vlinder positie is het vrij makkelijk om de kip verder in stukken te snijden.

Snij de kip eerst doormidden door midden tussen de kipfilets te snijden. Tussen de kipfilet zit een scherp stukje kraakbeen dit mag je voorzichtig wegsnijden.

Daarna snijden we de vleugel eraf. Dit doe je door deze op te tillen en goed te kijken waar het vel het meest op spanning komt te staan. Zet daar het mes tegenaan en snij door.

Bij de poten gaat het bijna hetzelfde. Til de poot op en zet het mes tegen het vel, snij zo ver mogelijk door tot je weerstand voelt. Knik de poot daarna om en snij door het kraakbeen heen.

Neem nu de kippenpoot en beweeg de beide delen. Waar de beweging zit zit het kraakbeen hier moet je snijden.

Dan de kipfilet, snij voorzichtig langs de botjes af tot je een mooie filet hebt. Haal het vel er van af.

De resten die je over hebt zijn ideaal om een lekkere soep of saus mee te maken dus gooi deze niet weg.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer