Een hele kip snijden in acht delen – Heerlijk zo’n vers kippetje van de poelier, maar hoe snijd ik die in stukken? Dit wordt maar al te vaak als lastig gezien, maar dat valt echt wel mee. Een voorwaarde is dat je een goed scherp mes hebt. Het snijden heeft een bepaalde logica, want als je voelt op de te snijden plekken, kun je voelen waar je het beste kunt snijden. Dit klinkt natuurlijk een beetje als abacadabra, maar als je de stappen volgt snap je wat we bedoelen.
Een hele kip snijden in acht delen
Een kip snijd je meestal in 8 stukken:
- 2 kipfilets
- 2 drumsticks
- 2 dijen
- 2 vleugels
Vlinderen
Eerst vlinder je de kip. Dit betekent dat je de kip openklapt. Die heeft dan een beetje weg van een vlinder. Deze techniek om een hele kip te snijden wordt vaak gebruikt om kip te garen in de oven. Door de kip op die manier te vormen liggen de filets in het midden en drogen ze minder snel uit. Leg hiervoor de kip met de borst of filet kant naar onderen. Voel waar de ruggengraat zit en snijd hier met een scherp mes doorheen. Je zou hiervoor ook een goede schaar kunnen gebruiken als je dit makkelijker vindt. Draai nu de kip en duw ze met lichte kracht plat. Je zult een knak horen. Draai de bouten zo dat de dikke kant naar buiten zit.
In stukken snijden
Vanuit de vlinder positie is het vrij makkelijk om de kip verder in stukken te snijden.
Snijd de kip eerst doormidden door midden tussen de kipfilets te snijden. Tussen de kipfilet zit een scherp stukje kraakbeen dat je voorzichtig weg mag snijden.
Daarna snijden we de vleugel eraf. Dit doe je door die op te tillen en goed te kijken waar het vel het meest op spanning komt te staan. Zet daar het mes tegenaan en snijd door.
Bij de poten gaat het bijna hetzelfde. Til de poot op en zet het mes tegen het vel, snijd zo ver mogelijk door tot je weerstand voelt. Knik de poot daarna om en snijd door het kraakbeen heen.
Neem nu de kippenpoot en beweeg de beide delen. Waar de beweging zit zit het kraakbeen, hier moet je snijden.
Dan de kipfilet: snijd die voorzichtig langs de botjes af tot je een mooie filet hebt. Haal het vel ervanaf.
De resten die je over hebt na het snijden van een hele kip zijn ideaal om een lekkere soep of saus mee te maken, dus gooi ze niet weg.
Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten
Er wordt ontzettend veel kip gegeten. We willen je daar graag wat meer over vertellen. En we delen natuurlijk de lekkerste recepten met je!