• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, maart 22, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

Ken jij de "sunny side up" of het paardenoog al?

door Connie Derks
in Kookschool
1
2
ei bakken

Een lekker ei bakken – hoe bak je een voor jou perfect ei

Eieren bakken kan iedereen

Bij veel mensen is een van de eerste kookervaringen het bakken van een ei, want een ei bakken gaat niet gauw mis. Het perfecte ei bakken is weer een ander verhaal. Wil je een knapperig en donker randje of juist niet, een hele dooier die loopt als je het ei aansnijdt of liever dat die eidooier kapot is en helemaal gaar, iedereen eet een gebakken ei op zijn manier. Om tot het gewenste eindresultaat te komen is het handig om te weten waar je op moet letten.

Een ei bakken begint met een lekker vers ei

Zorg ervoor dat je verse eieren gebruikt. De Europese richtlijn voor eieren is een houdbaarheid van 28 dagen. Daarna kun je ze vaak nog een paar dagen gebruiken, maar doe dit dan liever in een cake of in gerechten waarin de eieren volledig gegaard worden. Als je een ei in de pan tikt dan zie je een eidooier, stevig eiwit en een beetje vloeibaar eiwit. Als het ei ouder wordt zal er steeds meer vloeibaar eiwit zijn. Dus heb je een ei dat erg veel uitloopt, dan wil dit niet zeggen dat dit niet meer goed is, maar wel dat het al ouder is. Je kunt de houdbaarheidsdatum altijd controleren op de verpakking.

Loopt het wit erg uit, dan zijn de eieren minder vers

eieren 14 dagen t.h.t. verschil

Het linker ei op de foto hierboven is 14 dagen ouder dan het rechter ei.

Gebruik een pan met de juiste maat

Als je een ei gaat bakken is het belangrijk dat de pan niet te groot is. Door de eieren in een juiste maat pan te bakken zullen ze mooier egaal bakken. In een te grote pan zal de boter of olie te heet worden waar geen ei ligt en hierdoor zullen de randen van het ei gaan verkleuren.

Het is het fijnste om een ei in een pan met antiaanbaklaag te bakken. Hierdoor hoef je niet veel boter of olie te gebruiken en het ei blijft niet aan de bodem kleven.

Gebruik je boter of olie om een ei te bakken?

Een ei bakken in boter of olie kan allebei, boter is smaakvoller, maar verkleurd meer waardoor het ei soms meer verkleurd is. Olie is neutraal, maar hierbij is het vrij lastig te zien hoe heet deze is. Het is een kwestie van smaak welke keuze je maakt.

Ga je een ei bakken? Dan is het belangrijk dat je begint met een hete pan waarin je de boter of olie verwarmt, de boter mag dus niet bruin worden. Direct nadat je het ei in de boter of olie laat glijden zet je het vuur laag en laat je het ei rustig 3-6 minuten bakken, afhankelijk van de gewenste gaarheid. Het is de bedoeling dat het ei stolt, maar niet verkleurd. Wil je liever een bruin randje? Bak dan op hoog vuur verder tot de gewenste gaarheid.

Het spiegelei

Een spiegelei is een gebakken ei dat aan één kant gebakken is, waarvan het wit gaar is en de dooier nog lopend. De Engelse benaming hiervoor is “sunny side up” en de Belgen hebben het over een paardenoog. Een ei bakken is niet moeilijk, maar die dooier heel houden is vaak iets lastiger. Door het ei eerst boven een kommetje te breken en van daaruit in de pan te doen wordt het al een stuk minder riskant. Een spiegelei met een lopende dooier bak je 3-4 minuten. Wil je de dooier een beetje gaar dan kun je tijdens het bakken een passende deksel op de pan plaatsen en deze er 2-3 minuten op laten liggen. Zo blijft de warmte in de pan en zal het ei ook aan de bovenkant garen.

Het dubbel gebakken ei

Een dubbel gebakken ei is een ei waarvan de dooier gaar is. Na de 3-4 minuten bakken draai je het ei met hele dooier voorzichtig om en bak je deze nog 2-3 minuten tot de dooier gaar is. Er zijn ook nogal wat liefhebbers voor een gebakken ei waarvan de dooier kapot geprikt is. Zo’n ei wordt ook meestal aan twee kanten gebakken.

Een uitsmijter

Een uitsmijter bestaat uit 2 of 3 sneetjes brood met ham en/of kaas met op iedere snee brood een spiegelei. Meestal eet je een uitsmijter met mosterd en augurken. In de meeste gevallen wordt de kaas onder het ei gelegd, soms wordt de kaas over het ei gelegd zodat die mee verwarmt.

Uitsmijter

Uitsmijter, verwen jezelf met een smakelijke lunch

Waarom eten we de uitsmijter wel in een lunchroom en maken we deze niet thuis? Verwen jezelf tijdens de lunch met brood, ham, kaas en eieren.

Eieren met spek

Om eieren met spek te maken bak je ontbijtspek uit in een droge pan. Als het spek krokant begint te worden en begint te krimpen draai je dit om. Hierop doe je dan het gewenste aantal eieren en dit bak je op een rustig vuur nog 3-4 minuten. Als je er graag kaas over wil wacht je tot het eiwit bijna gaar is voordat je de kaas er op legt. Leg dan een deksel op de pan zodat de kaas kan smelten, dit duurt een paar minuten.

eieren met spek

Eieren uit de airfryer

Je kunt eieren ook garen (want bakken kun je het niet echt noemen) in een airfryer. Gebruik hiervoor siliconen cupcakevormpjes of ovenbestendige schaaltjes en doe daar het ei in. Verwarm de airfryer voor op 180 graden en zet de vormpjes met ei in de airfryer, ongeveer 6 minuten voor een zachte dooier en 8 minuten voor een gestolde dooier.

Zout en peper tijdens of na het bakken

Op een gebakken ei hoort een beetje peper en zout. Meestal wordt dit er tijdens het bakken over gestrooid. Zout kan witte plekjes op de dooier veroorzaken die er best een beetje raar uitzien. Dit kan geen kwaad het zie er alleen iets minder mooi uit. Dit kan een reden zijn om er pas aan tafel ieder naar eigen wens zout en/of peper op het ei te laten strooien.

Tafel lekker !!

Tags: Eieren
DeelPin2Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken
Kookschool

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas
Kookschool

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen
Kookschool

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Kippenbouillon
Kookschool

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

soepballetjes maken
Kookschool

Soepballetjes maken

Reacties 2

  1. Linda says:
    1 maand geleden

    Welke bloem wordt er gebruik is dat vloiende bloem

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      1 maand geleden

      Bedoel je boter Linda? Wanneer we het over boter hebben bedoelen we altijd roomboter.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

ananas
Specials

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

Heerlijk fris zo uit het vuistje, maar ook erg lekker in zowel hartige als zoete gerechten, verse ananas is een topper in de keuken.

Check het recept of lees de info
salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Rode kool met appel

Rode kool met appel; een fantastische combi

Recept in de picture

gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten
Pastagerechten

Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Toe aan een dagje zonder vlees of een makkelijke maaltijd? Dan is deze gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten een perfecte keuze.

Check het recept of lees de info
Risotto met drie kazen

Risotto met drie kazen

ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin

Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin

Handige kooktips

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Waar gebruik je al die onderdelen van de keukenmachine voor? Hier vind je een uitgebreide uitleg over het hoe en waarom van deze onderdelen.

Check het recept of lees de info
Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • Peggy Lieuwsjong-Schultz op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • O. Sandu op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Gegratineerde aardappels met kwark
  • Gerard van der Leeuw op Gegratineerde aardappels met kwark
  • Redactie op Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin
  • lea devriese op Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..
  • Willem TenWolde op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen