• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
zondag 16 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

Ken jij de "sunny side up" of het paardenoog al?

1
ei bakken

Een lekker ei bakken – Hoe bak je een voor jou perfect ei?

Eieren bakken kan iedereen!

Bij veel mensen is een van de eerste kookervaringen het bakken van een ei, want een ei bakken gaat niet gauw mis. Het perfecte ei bakken is weer een ander verhaal. Wil je een knapperig en donker randje of juist niet, een hele dooier die loopt als je het ei aansnijdt of liever dat die eidooier kapot is en helemaal gaar? Iedereen eet een gebakken ei op zijn manier. Om tot het gewenste eindresultaat te komen is het handig om te weten waar je op moet letten.

Een ei bakken begint met een lekker vers ei

Zorg ervoor dat je verse eieren gebruikt. De Europese richtlijn voor eieren is een houdbaarheid van 28 dagen. Daarna kun je ze vaak nog een paar dagen gebruiken, maar doe dit dan liever in een cake of in gerechten waarin de eieren volledig gegaard worden. Als je een ei in de pan tikt, dan zie je een eidooier, stevig eiwit en een beetje vloeibaar eiwit. Als het ei ouder wordt zal er steeds meer vloeibaar eiwit zijn. Dus heb je een ei dat erg veel uitloopt, dan wil dit niet zeggen dat dit niet meer goed is, maar wel dat het al ouder is. Je kunt de houdbaarheidsdatum altijd controleren op de verpakking.

Loopt het wit erg uit, dan zijn de eieren minder vers

eieren 14 dagen t.h.t. verschil

Het linker ei op de foto hierboven is 14 dagen ouder dan het rechter ei.

Gebruik een pan met de juiste maat

Als je een ei gaat bakken is het belangrijk dat de pan niet te groot is. Door de eieren in een juiste maat pan te bakken zullen ze mooier egaal bakken. In een te grote pan zal de boter of olie te heet worden. Waar geen ei ligt en hierdoor zullen de randen van het ei gaan verkleuren.

Het is het fijnste om in een pan met antiaanbaklaag te bakken. Hierdoor hoef je niet veel boter of olie te gebruiken en het ei blijft niet aan de bodem kleven.

Gebruik je boter of olie om een ei te bakken?

Een ei bakken in boter of olie kan allebei. Boter is smaakvoller, maar verkleurt meer, waardoor het ei soms meer verkleurd is. Olie is neutraal, maar hierbij is het vrij lastig te zien hoe heet het is. Het is een kwestie van smaak welke keuze je maakt.

Ga je een ei bakken? Dan is het belangrijk dat je begint met een hete pan waarin je de boter of olie verwarmt, de boter mag dus niet bruin worden. Direct nadat je het ei in de boter of olie laat glijden zet je het vuur laag en laat je het ei rustig 3-6 minuten bakken, afhankelijk van de gewenste gaarheid. Het is de bedoeling dat het ei stolt, maar niet verkleurt. Wil je liever een bruin randje? Bak dan op hoog vuur verder tot de gewenste gaarheid.

Het spiegelei

Een spiegelei is een gebakken ei dat aan één kant gebakken is, waarvan het wit gaar is en de dooier nog lopend. De Engelse benaming hiervoor is “sunny side up” en de Belgen hebben het over een paardenoog. Een ei bakken is niet moeilijk, maar die dooier heel houden is vaak iets lastiger. Door het ei eerst boven een kommetje te breken en van daaruit in de pan te doen, wordt het al een stuk minder riskant. Een spiegelei met een lopende dooier bak je 3-4 minuten. Wil je de dooier een beetje gaar dan kun je tijdens het bakken een passende deksel op de pan plaatsen en die er 2-3 minuten op laten liggen. Zo blijft de warmte in de pan en zal het ei ook aan de bovenkant garen.

Het dubbel gebakken ei

Een dubbel gebakken ei is een ei waarvan de dooier gaar is. Na de 3-4 minuten bakken draai je het ei met hele dooier voorzichtig om en bak je het nog 2-3 minuten tot de dooier gaar is. Er zijn ook nogal wat liefhebbers voor een gebakken ei waarvan de dooier kapot geprikt is. Die eieren worden ook meestal aan twee kanten gebakken.

Een uitsmijter

Een uitsmijter bestaat uit 2 of 3 sneetjes brood met ham en/of kaas, en met op iedere snee brood een spiegelei. Meestal eet je een uitsmijter met mosterd en augurken. In de meeste gevallen wordt de kaas onder het ei gelegd, soms wordt de kaas over het ei gelegd zodat die mee verwarmt.

Uitsmijter

Uitsmijter, verwen jezelf met een smakelijke lunch

Bij een lunch buiten de deur wordt vaak gekozen voor een uitsmijter. Maar brood, eieren, ham en kaas? Dat kun je thuis ook!

Eieren met spek

Om eieren met spek te maken bak je ontbijtspek uit in een droge pan. Als het spek krokant begint te worden en begint te krimpen draai je dit om. Hierop doe je dan het gewenste aantal eieren en dit bak je op een rustig vuur nog 3-4 minuten. Als je er graag kaas over wilt, wacht je tot het eiwit bijna gaar is voordat je de kaas er op legt. Leg dan een deksel op de pan zodat de kaas kan smelten, dit duurt een paar minuten.

eieren met spek

Eieren uit de airfryer

Je kunt eieren ook garen (want bakken kun je het niet echt noemen) in een airfryer. Gebruik hiervoor siliconen cupcakevormpjes of ovenbestendige schaaltjes en doe daar het ei in. Verwarm de airfryer voor op 180 graden en zet de vormpjes met ei in de airfryer, ongeveer 6 minuten voor een zachte dooier en 8 minuten voor een gestolde dooier.

Zout en peper; tijdens of na het bakken toevoegen?

Op een gebakken ei, bij het ontbijt of bij de lunch, hoort een beetje zout en peper. Meestal wordt dit er tijdens het bakken over gestrooid. Zout kan witte plekjes op de dooier veroorzaken die er best een beetje raar uitzien. Dit kan geen kwaad, het ziet er alleen iets minder mooi uit. Dit kan een reden zijn om pas aan tafel ieder naar eigen wens zout en/of peper op het ei te laten strooien.

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • gevuld broodje ei

    Gevuld broodje ei; lekker voor ontbijt of lunch

  • truffelmayonaise

    Truffelmayonaise (een snelle en écht lekkere versie)

  • Heerlijke uitsmijter met champignons

    Uitsmijter met champignons en spek

  • roerei met verse spinazie

    Echt lekker lunchen: Maak roerei met verse spinazie

  • Flatbread met ei

    Flatbread met ei met ham, kaas en tomaat

  • Zelf ouderwets lekkere poffertjes bakken

    Zelf ouderwets lekkere poffertjes bakken: klassiek recept met boekweitbloem

  • aardappelverrassing met kaas uit de oven

    Aardappelverrassing met kaas – restjes kaas opmaken doe je met dit recept

  • Geroosterd brood met eieren

    Geroosterd brood met eieren en Limburgse cervelaat

  • eiwit opkloppen

    Eiwit opkloppen: tips en tricks voor stevig schuim

  • Dutch baby met bieslook en jonge Goudse kaas

    Dutch baby met bieslook en jonge Goudse kaas voor ontbijt of lunch

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
  • Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden
  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone
  • Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken
  • Versterkte wijnen: sherry, port en madeira in de spotlight
  • Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten uit de oven

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.