• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, februari 5, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Eieren in beslag; wat doen ze daar eigenlijk in?

door Connie Derks
in Kookschool
0
0
eieren in beslag

Eieren in beslag; wat doen ze daar eigenlijk in? – Eieren zijn bijna onmisbaar als je gaat bakken. De reden dat we eieren gebruiken bij het bakken is niet alleen voor de smaak, maar waarvoor dan nog meer? Beslag en eieren wat moet je erover weten?

De perfecte kleur creëer je met een ei

De opvallendste eigenschap is dat ei en dan vooral het eigeel een mooie rijke kleur geeft aan het deeg. Vergelijk een brioche brood met een gewoon wit brood. Het kleurverschil is duidelijk. Maar ook als je bijvoorbeeld een cake bakt dan is die mooie gele kleur van de eieren. Als je broodjes of bladerdeeg flappen bestrijkt met ei zullen deze een mooie goudgele kleur krijgen. Als je scharreleieren gebruikt zal je gebak vaak ook veel geler van kleur zijn dan met gewone eieren. Dit komt door het voer wat de kippen krijgen. Als je een kip voert met bijvoorbeeld tarwe zal je een minder gele dooier krijgen dan dat je ze voert met mais. Dit heeft verder niets met de kwaliteit van een ei te maken. Wel kan het zijn dat het ei anders smaakt, wat vrij logisch is.

Eieren in beslag maken luchtig

Eieren kunnen verbazend veel lucht opnemen. Een dooier kan twee keer zijn volume aan lucht dragen en een eiwit zelfs drie keer. Als de eieren op kamertemperatuur zijn zullen ze makkelijker luchtig geklopt kunnen worden dan dat ze rechtstreeks uit de koelkast komen. En als je er suiker aan toevoegt, zal de massa elastischer worden wat de luchtigheid positief beïnvloed. Gebruik je alleen eiwit? Dan moet je met vetvrije materialen werken. Met een heel ei is dit niet van toepassing omdat de dooier ook vet bevat.

Bijvoorbeeld: een biscuit om een taart te bakken. Hiervoor gebruik je eieren en suiker die je zeer luchtig klopt. Daarna spatel je er voorzichtig luchtig gezeefde bloem of maïzena doorheen al naar gelang het recept. Dit bak je af in een oven waarin door de temperatuur de lucht uit zal gaan zetten. De eieren houden deze lucht vast en zullen bij een bepaalde temperatuur gaan stollen. Doordat de eieren stollen wordt de lucht er als het ware in gebakken en zakt het biscuit niet meer in. Dit is te zien als je het biscuit doorsnijdt, je ziet dan heel veel minuscuul kleine gaatjes. Dit zijn de luchtbelletjes die je erin hebt geklopt.

Eieren in beslag voor de stevigheid

Als je eieren verwarmd zullen deze stollen. Het eiwit zal altijd eerder gaar zijn dan de dooier.

  • Eiwit stolt bij 60 graden.
  • Eidooier stolt bij 80 graden.

Dit is duidelijk te zien als je een eitje bakt. Als ei in een deeg zit zal dit dus ook gaan stollen en daardoor stevigheid aan het deeg geven. Voeg je te veel ei toe dan zal het deeg er niet beter op worden, wat vaak wel gedacht wordt. Daarom is het volgen van een recept erg belangrijk. De hoeveelheid van een ingrediënt heeft een duidelijke rol in het bakproces.

Voor de malsheid

Eidooiers bevatten voor 32 % vet en zullen daardoor gebak malser maken. Neem brioche brood. Hier zitten meestal alleen de dooiers in omdat de bloem en de gist wel voor de luchtigheid en de stevigheid zorgen. Voeg je echter ook eiwit toe dan moet je opletten dat het gebak niet te droog gaat worden. Eiwitten worden erg stevig en bevatten geen vet, wat een droog effect kan geven. Als er in het recept voor een cake staat: “de eieren een voor een toevoegen” heeft dit als reden dat de emulgatoren uit de dooier tijd nodig hebben om het vet uit het beslag op te nemen. Doe je dit te snel dan zal het beslag gaan schiften. Op zich is dat niet heel erg, maar dan heb je een minder luchtig beslag. Je moet dan voorzichtig zijn met de bloem toevoegen, zeef deze altijd en meng deze kort door. Als je bij geschift beslag de bloem er te lang door mengt, zal de bloem gluten gaan vormen met het vocht waardoor je cake taai gaat worden.

Conclusie:

  • Eidooier maakt mals
  • Eiwit maakt droog

Belangrijk: volg altijd het recept en voeg niet zomaar een extra ei toe.

Leuk weetje. Vroeger toen er armoede was deed de bakker bewust een klein beetje eierschaal in zijn beslag zodat de mensen wisten dat de bakker er ook echt ei in had gedaan.

Tags: Eieren
DeelPin5Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen
Kookschool

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Kippenbouillon
Kookschool

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

soepballetjes maken
Kookschool

Soepballetjes maken

basisdeeg voor quiche of hartige taart
Kookschool

Basisdeeg voor quiche; ook te gebruiken voor hartige taart

hele kip delen
Kookschool

Een hele kip snijden in acht delen

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Knolgroenten
Specials

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben vaak een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!

Check het recept of lees de info
tortilla van aardappel

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Recept in de picture

Ham-kaasrolletjes
Hapjes

Ham-kaasrolletjes; gemaakt met bladerdeeg

Iets lekkers voor bij de borrel? Of in de lunchtrommel? Je maakt in een handomdraai deze ham-kaasrolletjes van bladerdeeg.

Check het recept of lees de info
chocolademousse taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Geroosterde knoflook

Geroosterde knoflook

Handige kooktips

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

Een spiegelei of liever doorbakken? Met deze tips maak jij heerlijke gebakken eieren helemaal naar jou smaak.

Check het recept of lees de info
mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Mireille Meems op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Cecile Geurts-Huijbers op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos Melief op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • E.Kuiper op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen