• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, juni 10, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Eieren in beslag; wat doen ze daar eigenlijk in?

door Connie Derks
in Kookschool
0
0
eieren in beslag

Eieren in beslag; wat doen ze daar eigenlijk in? – Eieren zijn bijna onmisbaar als je gaat bakken. De reden dat we eieren gebruiken bij het bakken is niet alleen voor de smaak, maar waarvoor dan nog meer? Beslag en eieren wat moet je erover weten?

De perfecte kleur creëer je met een ei

De opvallendste eigenschap is dat ei en dan vooral het eigeel een mooie rijke kleur geeft aan het deeg. Vergelijk een brioche brood met een gewoon wit brood. Het kleurverschil is duidelijk. Maar ook als je bijvoorbeeld een cake bakt dan is die mooie gele kleur van de eieren. Als je broodjes of bladerdeeg flappen bestrijkt met ei zullen deze een mooie goudgele kleur krijgen. Als je scharreleieren gebruikt zal je gebak vaak ook veel geler van kleur zijn dan met gewone eieren. Dit komt door het voer wat de kippen krijgen. Als je een kip voert met bijvoorbeeld tarwe zal je een minder gele dooier krijgen dan dat je ze voert met mais. Dit heeft verder niets met de kwaliteit van een ei te maken. Wel kan het zijn dat het ei anders smaakt, wat vrij logisch is.

Eieren in beslag maken luchtig

Eieren kunnen verbazend veel lucht opnemen. Een dooier kan twee keer zijn volume aan lucht dragen en een eiwit zelfs drie keer. Als de eieren op kamertemperatuur zijn zullen ze makkelijker luchtig geklopt kunnen worden dan dat ze rechtstreeks uit de koelkast komen. En als je er suiker aan toevoegt, zal de massa elastischer worden wat de luchtigheid positief beïnvloed. Gebruik je alleen eiwit? Dan moet je met vetvrije materialen werken. Met een heel ei is dit niet van toepassing omdat de dooier ook vet bevat.

Bijvoorbeeld: een biscuit om een taart te bakken. Hiervoor gebruik je eieren en suiker die je zeer luchtig klopt. Daarna spatel je er voorzichtig luchtig gezeefde bloem of maïzena doorheen al naar gelang het recept. Dit bak je af in een oven waarin door de temperatuur de lucht uit zal gaan zetten. De eieren houden deze lucht vast en zullen bij een bepaalde temperatuur gaan stollen. Doordat de eieren stollen wordt de lucht er als het ware in gebakken en zakt het biscuit niet meer in. Dit is te zien als je het biscuit doorsnijdt, je ziet dan heel veel minuscuul kleine gaatjes. Dit zijn de luchtbelletjes die je erin hebt geklopt.

Eieren in beslag voor de stevigheid

Als je eieren verwarmd zullen deze stollen. Het eiwit zal altijd eerder gaar zijn dan de dooier.

  • Eiwit stolt bij 60 graden.
  • Eidooier stolt bij 80 graden.

Dit is duidelijk te zien als je een eitje bakt. Als ei in een deeg zit zal dit dus ook gaan stollen en daardoor stevigheid aan het deeg geven. Voeg je te veel ei toe dan zal het deeg er niet beter op worden, wat vaak wel gedacht wordt. Daarom is het volgen van een recept erg belangrijk. De hoeveelheid van een ingrediënt heeft een duidelijke rol in het bakproces.

Voor de malsheid

Eidooiers bevatten voor 32 % vet en zullen daardoor gebak malser maken. Neem brioche brood. Hier zitten meestal alleen de dooiers in omdat de bloem en de gist wel voor de luchtigheid en de stevigheid zorgen. Voeg je echter ook eiwit toe dan moet je opletten dat het gebak niet te droog gaat worden. Eiwitten worden erg stevig en bevatten geen vet, wat een droog effect kan geven. Als er in het recept voor een cake staat: “de eieren een voor een toevoegen” heeft dit als reden dat de emulgatoren uit de dooier tijd nodig hebben om het vet uit het beslag op te nemen. Doe je dit te snel dan zal het beslag gaan schiften. Op zich is dat niet heel erg, maar dan heb je een minder luchtig beslag. Je moet dan voorzichtig zijn met de bloem toevoegen, zeef deze altijd en meng deze kort door. Als je bij geschift beslag de bloem er te lang door mengt, zal de bloem gluten gaan vormen met het vocht waardoor je cake taai gaat worden.

Conclusie:

  • Eidooier maakt mals
  • Eiwit maakt droog

Belangrijk: volg altijd het recept en voeg niet zomaar een extra ei toe.

Leuk weetje. Vroeger toen er armoede was deed de bakker bewust een klein beetje eierschaal in zijn beslag zodat de mensen wisten dat de bakker er ook echt ei in had gedaan.

Tags: Eieren
DeelPin5Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Cheddar
Kookschool

Cheddar; maar dan de echte

Vers fruit bewaren
Kookschool

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Rijst koken
Kookschool

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Kippenpoten kruiden met jouw zelfgemaakte kipkruiden of met een marinade
Kookschool

Kippenpoten kruiden; voor verbluffend lekkere kip

vlees ontdooien
Kookschool

Vlees ontdooien; met deze tips lukt het beter

Vlees invriezen
Kookschool

Vlees invriezen; dit is waar je op moet letten

Kalfsbouillon
Kookschool

Kalfsbouillon

Geraspte kaas
Kookschool

Geraspte kaas; de voordelen van zelf raspen

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

5 × twee =

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info
Keukenpraatjes

Keukenpraatjes

Praat mee over…

  • Eieren van de boer
  • Hollandse nieuwe haring komt een beetje later dit jaar
  • Waarom liggen er appels uit Zuid-Afrika in de Nederlandse supermarkt?
  • Bloemkool 54% duurder volgens de consumentenbond.
  • Wat wil jij graag kopen bij een boerderijwinkel? Broccoli?

Uitgelicht

Kip op de barbecue
Specials

Kip op de barbecue; recepten die je niet wilt missen

Kip op de barbecue grillen, er zijn ontelbare manieren om dat te doen. Een kip op een bierblik, kipsaté, of kippenpoten, het kan allemaal!

Check het recept of lees de info
Varkensvlees op de barbecue

Varkensvlees op de barbecue; met deze recepten maak je vrienden

exotisch fruit

Exotisch fruit; lekker vers fruit uit de Tropen

rundvlees op de barbecue

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

Recept in de picture

Lamsbiefstuk met verse salsa
Vleesgerechten

Lamsbiefstuk met verse salsa

Van een sappige lamsbiefstuk met verse salsa wordt elke vleesliefhebber blij. Heerlijk lamsvlees met een Zuid-Amerikaans accentje!

Check het recept of lees de info
fruitsalade met mango en kiwi

Fruitsalade met mango en een zalige dressing van limoen en munt

steak sandwich bavette

Steak sandwich met rundvlees

Handige kooktips

Cheddar
Kookschool

Cheddar; maar dan de echte

Cheddar is een populaire en veelzijdige kaas. En dan bedoelen we niet de 'plastic' plakjes in de supermarkt. Wat weet jij van cheddar?

Check het recept of lees de info
Vers fruit bewaren

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Rijst koken

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Petra H op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Redactie op Uiensaus voor bij vlees of vis
  • J.F. Feunekes op Uiensaus voor bij vlees of vis
  • Redactie op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Nanette op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Redactie op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • pieter op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen