• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, juli 4, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Nooit meer een mislukt eitje bij het ontbijt

door Connie Derks
in Kookschool, Specials
0
4
Eieren koken

Eieren koken – Temperatuur en tijd zijn de sleutelwoorden voor een perfect gekookt ei.

Eieren koken is soms best lastig

Ken je dat? Je hebt je zo verheugd op een zacht gekookt ei en dan blijkt bij het doorsnijden toch dat de dooier hard is. Of je wil een salade maken met een stevig eitje en dan blijkt dat de eieren nog zacht zijn, of nog erger, de dooier is helemaal grauw langs de rand. Hoe lang een ei moet koken is van verschillende dingen afhankelijk. Temperatuur, de grootte van het ei, en niet onbelangrijk; hoe wil je het ei hebben, zacht, halfhard of hard gekookt?

De temperatuur

Als we het over de temperatuur hebben bedoelen we de temperatuur van het ei. Komt dat ei uit de koelkast of heb je de eieren in een mandje in de keuken staan? Dit verschil is al gauw 25 graden. En dat is best veel als je bedenkt dat het eiwit bij 60 graden stolt en de dooier bij 80 graden stolt. Haal daarom bij voorkeur de eieren een uur vooraf uit de koelkast. Komt dit niet uit? Tel dan een minuut extra bij het koken.

Eieren koken? Start dan het liefst met een ei op kamertemperatuur.

Hoe lang moeten eieren koken?

Eieren zijn er in verschillende maten. Je snapt natuurlijk al dat een groot ei langer moet koken dan een klein ei. In de meeste recepten wordt er uitgegaan van middel (M) eieren. Welke maat je hebt, vind je op de doos. Heb je kleine eieren (S) tel dan een minuutje minder dan op het schema vermeld staat. Bij eieren grote (L) eieren tel je een minuut extra.

Starten met koud of kokend water?

Je kunt de eieren opzetten met koud water, of je start met kokend water. Dat zijn twee verschillende mogelijkheden en beide mogelijkheden zijn goed. Het is maar net wat jij het handigste vindt.

Koud water:

Als je de eieren opzet met koud water komen de eieren langzaam op temperatuur. De kooktijd gaat in als het water begint te koken dus niet als je de pan met eieren op het vuur zet. Het nadeel is dat je goed op moet letten wanneer het water begint te koken. Het voordeel is dat de eieren niet snel stuk koken.

Kokend water:

Als je de eieren in het kokend water legt kunnen ze door het temperatuurverschil makkelijk stuk gaan. Er kan een gedeelte van het eiwit uit het ei lopen tijdens het koken. Een oplossing tegen dit stuk koken is om het ei aan de stompe kant bij de luchtkamer in te prikken met een eierprikker. Zo kan de spanning die door het temperatuurverschil ontstaat weg. Het voordeel is, de tijd gaat direct in als je de pan op het vuur zet. Je kunt dus direct de kookwekker zetten en iets anders gaan doen.

met koud water

vanaf het kookpunt

met kokend water
Het eiwit is vast, de dooier nog vloeibaar (zacht gekookt)3-4 minuten4-5 minuten
De dooier begint vast te worden (halfhard gekookt)4-5 minuten5-6 minuten
Zowel eiwit als dooier is vast (hard gekookt)6-8 minuten8-9 minuten

Rustig laten koken en daarna laten schrikken

Als je water met de eieren eenmaal kookt, kun je de warmtebron lager zetten. Als je water te hard bubbelt bewegen ze tegen elkaar en tegen de pan en gaan ze alsnog stuk, met leeglopen van het ei als gevolg.

Als de kooktijd verstreken is moeten de eieren uit het water. Als je ze dan zo af laat koelen garen ze verder door de warmte die in het ei zit. Misschien heb je wel eens een ei precies 4 minuten gekookt voor een zacht gekookt ei en toen je het ging eten was het alsnog hard. Om het nagaren te voorkomen moet je de eieren laten schrikken, dit doe je door ze kort in een bak met ijskoud water te leggen of door ze 20 seconden af te spoelen met koud water. Door de kou stopt het garen. Laat de eieren niet te lang in het koude water liggen, een warm zacht ei is natuurlijk wel lekkerder dan een koud exemplaar.

Handige tips voor het pellen van eieren

  • Een bijkomend voordeel van eieren laten schrikken is dat je ze hierdoor makkelijker kunt pellen.
  • Koude eieren zijn makkelijker te pellen omdat ze steviger zijn.
  • Verse eieren pellen lastiger dan eieren van een week oud.
  • Kneus de eierschil door een paar keer op een harde oppervlakte te tikken en leg de eieren in water. Hierdoor kan er water onder het vliesje komen en kun jij ze ze makkelijker pellen.

Tafel lekker !!

Tags: Eieren
DeelPin2Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

marineren in karnemelk
Kookschool

Marineren in karnemelk

Kernhem
Kookschool

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Steenfruit
Specials

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Broodje Hamburger
Specials

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Port Salut
Kookschool

Port-du-Salut; Een Franse kaas met een Zwitserse achtergrond

Nederlandse boerenkaas
Kookschool

Hollandse boerenkaas, onze nationale trots!

Vruchtgroenten
Specials

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

Roomsaus of Bechamelsaus
Kookschool

Roomsaus of Bechamelsaus

Reacties 4

  1. Cecile Geurts-Huijbers says:
    7 dagen geleden

    Sinds wij inductie hebben lukt het ons niet meer om perfecte eitjes te koken, daarom hebben we toch maar een eierkoker aangeschaft. nu hebben we bijna 🙂 altijd perfecte eitjes.
    Lieve groet Cecile

    Beantwoorden
    • Connie says:
      7 dagen geleden

      Daarmee moet het inderdaad zeker goed lukken.

      Beantwoorden
  2. Yvonne says:
    7 dagen geleden

    Hallo Connie,
    Ik heb nog een goede tip om een perfect ei te koken.
    Opzetten met koud water, zodra het water kookt, de kookplaat uitzetten en met een deksel op de pan 7.30 minuten laten staan. Perfect eitje.
    De tijd is natuurlijk voor iedereen verschillend, ik kook op inductie.
    Groet,
    Yvonne

    Beantwoorden
    • Connie says:
      7 dagen geleden

      Bedankt voor de tip, handig voor mensen met een inductie kookplaat.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Steenfruit
Specials

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Prachtige kleuren, zoet en zuur, in de zomer is er volop Steenfruit. Kersen, Perziken, Nectarines, Abrikozen en Pruimen. Kies voor vers fruit!

Check het recept of lees de info
Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

gekruide aardappelen header bovenaaf

Gekruide aardappelen; zo maak je ze spannend

Recept in de picture

Beef back rib van de BBQ
Vleesgerechten

Beef back ribs van de BBQ; oftewel runderspareribs!

Je hebt ongetwijfeld wel een spareribs van de BBQ gegeten. Maar neem eens runderspareribs. De beef back ribs van de BBQ zijn óók lekker!

Check het recept of lees de info
Gefrituurde kippenvleugeltjes

Gefrituurde kippenvleugeltjes, die maak je zelf!

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

Handige kooktips

marineren in karnemelk
Kookschool

Marineren in karnemelk

Wat zijn de voordelen van marineren in karnemelk? We geven uitleg, tips en een paar lekkere recepten met karnemelk marinade.

Check het recept of lees de info
Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Port Salut

Port-du-Salut; Een Franse kaas met een Zwitserse achtergrond

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen