• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, februari 5, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Nooit meer een mislukt eitje bij het ontbijt

door Connie Derks
in Kookschool
0
4
Eieren koken

Eieren koken – Temperatuur en tijd zijn de sleutelwoorden voor een perfect gekookt ei.

Eieren koken is soms best lastig

Ken je dat? Je hebt je zo verheugd op een zacht gekookt ei en dan blijkt bij het doorsnijden toch dat de dooier hard is. Of je wil een salade maken met een stevig eitje en dan blijkt dat de eieren nog zacht zijn, of nog erger, de dooier is helemaal grauw langs de rand. Hoe lang een ei moet koken is van verschillende dingen afhankelijk. Temperatuur, de grootte van het ei, en niet onbelangrijk; hoe wil je het ei hebben, zacht, halfhard of hard gekookt?

De temperatuur

Als we het over de temperatuur hebben bedoelen we de temperatuur van het ei. Komt dat ei uit de koelkast of heb je de eieren in een mandje in de keuken staan? Dit verschil is al gauw 25 graden. En dat is best veel als je bedenkt dat het eiwit bij 60 graden stolt en de dooier bij 80 graden stolt. Haal daarom bij voorkeur de eieren een uur vooraf uit de koelkast. Komt dit niet uit? Tel dan een minuut extra bij het koken.

Eieren koken? Start dan het liefst met een ei op kamertemperatuur.

Hoe lang moeten eieren koken?

Eieren zijn er in verschillende maten. Je snapt natuurlijk al dat een groot ei langer moet koken dan een klein ei. In de meeste recepten wordt er uitgegaan van middel (M) eieren. Welke maat je hebt, vind je op de doos. Heb je kleine eieren (S) tel dan een minuutje minder dan op het schema vermeld staat. Bij eieren grote (L) eieren tel je een minuut extra.

Starten met koud of kokend water?

Je kunt de eieren opzetten met koud water, of je start met kokend water. Dat zijn twee verschillende mogelijkheden en beide mogelijkheden zijn goed. Het is maar net wat jij het handigste vindt.

Koud water:

Als je de eieren opzet met koud water komen de eieren langzaam op temperatuur. De kooktijd gaat in als het water begint te koken dus niet als je de pan met eieren op het vuur zet. Het nadeel is dat je goed op moet letten wanneer het water begint te koken. Het voordeel is dat de eieren niet snel stuk koken.

Kokend water:

Als je de eieren in het kokend water legt kunnen ze door het temperatuurverschil makkelijk stuk gaan. Er kan een gedeelte van het eiwit uit het ei lopen tijdens het koken. Een oplossing tegen dit stuk koken is om het ei aan de stompe kant bij de luchtkamer in te prikken met een eierprikker. Zo kan de spanning die door het temperatuurverschil ontstaat weg. Het voordeel is, de tijd gaat direct in als je de pan op het vuur zet. Je kunt dus direct de kookwekker zetten en iets anders gaan doen.

met koud water

vanaf het kookpunt

met kokend water
Het eiwit is vast, de dooier nog vloeibaar (zacht gekookt) 3-4 minuten 4-5 minuten
De dooier begint vast te worden (halfhard gekookt) 4-5 minuten 5-6 minuten
Zowel eiwit als dooier is vast (hard gekookt) 6-8 minuten 8-9 minuten

Rustig laten koken en daarna laten schrikken

Als je water met de eieren eenmaal kookt, kun je de warmtebron lager zetten. Als je water te hard bubbelt bewegen ze tegen elkaar en tegen de pan en gaan ze alsnog stuk, met leeglopen van het ei als gevolg.

Als de kooktijd verstreken is moeten de eieren uit het water. Als je ze dan zo af laat koelen garen ze verder door de warmte die in het ei zit. Misschien heb je wel eens een ei precies 4 minuten gekookt voor een zacht gekookt ei en toen je het ging eten was het alsnog hard. Om het nagaren te voorkomen moet je de eieren laten schrikken, dit doe je door ze kort in een bak met ijskoud water te leggen of door ze 20 seconden af te spoelen met koud water. Door de kou stopt het garen. Laat de eieren niet te lang in het koude water liggen, een warm zacht ei is natuurlijk wel lekkerder dan een koud exemplaar.

Handige tips voor het pellen van eieren

  • Een bijkomend voordeel van eieren laten schrikken is dat je ze hierdoor makkelijker kunt pellen.
  • Koude eieren zijn makkelijker te pellen omdat ze steviger zijn.
  • Verse eieren pellen lastiger dan eieren van een week oud.
  • Kneus de eierschil door een paar keer op een harde oppervlakte te tikken en leg de eieren in water. Hierdoor kan er water onder het vliesje komen en kun jij ze ze makkelijker pellen.

Tafel lekker !!

Tags: Eieren
DeelPin3Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen
Kookschool

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Kippenbouillon
Kookschool

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

soepballetjes maken
Kookschool

Soepballetjes maken

basisdeeg voor quiche of hartige taart
Kookschool

Basisdeeg voor quiche; ook te gebruiken voor hartige taart

hele kip delen
Kookschool

Een hele kip snijden in acht delen

Reacties 4

  1. Cecile Geurts-Huijbers says:
    7 maanden geleden

    Sinds wij inductie hebben lukt het ons niet meer om perfecte eitjes te koken, daarom hebben we toch maar een eierkoker aangeschaft. nu hebben we bijna 🙂 altijd perfecte eitjes.
    Lieve groet Cecile

    Beantwoorden
    • Connie says:
      7 maanden geleden

      Daarmee moet het inderdaad zeker goed lukken.

      Beantwoorden
  2. Yvonne says:
    7 maanden geleden

    Hallo Connie,
    Ik heb nog een goede tip om een perfect ei te koken.
    Opzetten met koud water, zodra het water kookt, de kookplaat uitzetten en met een deksel op de pan 7.30 minuten laten staan. Perfect eitje.
    De tijd is natuurlijk voor iedereen verschillend, ik kook op inductie.
    Groet,
    Yvonne

    Beantwoorden
    • Connie says:
      7 maanden geleden

      Bedankt voor de tip, handig voor mensen met een inductie kookplaat.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

chocolademousse taart
Taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Chocolade in drievoud want deze chocolademousse taart bevat pure chocolademousse en witte chocolademousse met stukjes chocoladekoekjes.

Check het recept of lees de info
Geroosterde knoflook

Geroosterde knoflook

Geroosterde knolgroenten

Geroosterde knolgroenten; vitamientjes in de winter

Handige kooktips

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

Een spiegelei of liever doorbakken? Met deze tips maak jij heerlijke gebakken eieren helemaal naar jou smaak.

Check het recept of lees de info
mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Cecile Geurts-Huijbers op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos Melief op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • E.Kuiper op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen