Eieren koken – Temperatuur en tijd zijn de sleutelwoorden voor een perfect gekookt ei.
Eieren koken is soms best lastig
Ken je dat? Je hebt je zo verheugd op een zacht gekookt ei en dan blijkt bij het doorsnijden toch dat de dooier hard is. Of je wil een salade maken met een stevig eitje en dan blijkt dat de eieren nog zacht zijn, of nog erger, de dooier is helemaal grauw langs de rand. Hoe lang een ei moet koken is van verschillende dingen afhankelijk. Temperatuur, de grootte van het ei, en niet onbelangrijk; hoe wil je het ei hebben, zacht, halfhard of hard gekookt?
De temperatuur
Als er wordt gesproken over de temperatuur, wordt de temperatuur van het ei bedoeld. Komt dat ei uit de koelkast of heb je de eieren in een mandje in de keuken staan? Dit verschil is al gauw 15 graden. En dat is best veel als je bedenkt dat het eiwit bij 60 graden stolt en de dooier bij 80 graden stolt. Haal daarom bij voorkeur de eieren een uur vooraf uit de koelkast. Komt dit niet uit? Tel dan een minuut extra bij het koken.
Eieren koken? Start dan het liefst met een ei op kamertemperatuur
Hoe lang moeten eieren koken?
Eieren zijn er in verschillende maten. Je snapt natuurlijk al dat een groot ei langer moet koken dan een klein ei. In de meeste recepten wordt er uitgegaan van middel (M) eieren. Welke maat je hebt, vind je op de doos. Heb je kleine eieren (S) tel dan een minuutje minder dan op het schema vermeld staat. Bij eieren grote (L) eieren tel je een minuut extra.
Starten met koud of kokend water?
Je kunt de eieren opzetten met koud water, of je start met kokend water. Dat zijn twee verschillende mogelijkheden en beide mogelijkheden zijn goed. Het is maar net wat je het handigste vindt.
Koud water:
Als je de eieren opzet met koud water komen de eieren langzaam op temperatuur. De kooktijd gaat in als het water begint te koken, dus niet als je de pan met eieren op het vuur zet. Het nadeel is dat je goed op moet letten op welk moment het water begint te koken. Het voordeel is dat de eieren niet snel stuk koken.
Kokend water:
Als je de eieren in het kokend water legt, kunnen ze door het temperatuurverschil makkelijk stuk gaan. Er kan een gedeelte van het eiwit uit het ei lopen tijdens het koken. Een oplossing tegen dit stuk koken is om het ei aan de stompe kant bij de luchtkamer in te prikken met een eierprikker. Zo kan de spanning, die door het temperatuurverschil ontstaat, weg. Het voordeel is, de tijd gaat direct in als je de pan op het vuur zet. Je kunt dus direct de kookwekker zetten en iets anders gaan doen.
met koud water
vanaf het kookpunt |
met kokend water | |
Het eiwit is vast, de dooier nog vloeibaar (zacht gekookt) | 3-4 minuten | 4-5 minuten |
De dooier begint vast te worden (halfhard gekookt) | 4-5 minuten | 5-6 minuten |
Zowel eiwit als dooier is vast (hard gekookt) | 6-8 minuten | 8-9 minuten |
Rustig laten koken en daarna laten schrikken
Als het water met de eieren eenmaal kookt, kun je de warmtebron lager zetten. Als het water te hard bubbelt bewegen de eieren tegen elkaar en tegen de pan en gaan ze alsnog stuk, met leeglopen van het ei als gevolg.
Als de kooktijd verstreken is moeten de eieren uit het water. Als je ze dan zo af laat koelen, garen ze verder door de warmte die in het ei zit. Misschien heb je wel eens een ei precies 4 minuten gekookt voor een zacht gekookt ei en toen je het ging eten was het alsnog hard. Om het nagaren te voorkomen moet je de eieren laten schrikken, dit doe je door ze kort in een bak met ijskoud water te leggen of door ze 20 seconden af te spoelen met koud water. Door de kou stopt het garen. Laat de eieren niet te lang in het koude water liggen, een warm zacht ei is natuurlijk wel lekkerder dan een koud exemplaar.
Handige tips voor het pellen van eieren
- Een bijkomend voordeel van eieren laten schrikken is dat je ze hierdoor makkelijker kunt pellen.
- Koude eieren zijn makkelijker te pellen omdat ze steviger zijn.
- Verse eieren pellen lastiger dan eieren van een week oud.
- Kneus de eierschil door een paar keer op een harde oppervlakte te tikken en leg de eieren in water. Hierdoor kan er water onder het vliesje komen en kun je ze ze makkelijker pellen.
Tafel lekker !!
Eieren
Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.
Eh, 25 graden temperatuurverschil tussen de koelkast en het mandje in de keuken (kamertemperatuur)?
Sorry Joris daar is een foutje ingeslopen, We passen het aan. Het moet 15 graden zijn. Van 5 graden van de koelkast tot 20 graden kamertemperatuur. Maar ook die temperaturen zijn bij benadering want dit is bij iedereen weer anders.
Sinds wij inductie hebben lukt het ons niet meer om perfecte eitjes te koken, daarom hebben we toch maar een eierkoker aangeschaft. nu hebben we bijna 🙂 altijd perfecte eitjes.
Lieve groet Cecile
Daarmee moet het inderdaad zeker goed lukken.
Hallo Connie,
Ik heb nog een goede tip om een perfect ei te koken.
Opzetten met koud water, zodra het water kookt, de kookplaat uitzetten en met een deksel op de pan 7.30 minuten laten staan. Perfect eitje.
De tijd is natuurlijk voor iedereen verschillend, ik kook op inductie.
Groet,
Yvonne
Bedankt voor de tip, handig voor mensen met een inductie kookplaat.