Eieren pellen – dit is soms best lastig, maar hoe komt dat?
Een gepeld ei zonder beschadigingen
Soms pel je een ei en het allermooiste exemplaar komt tevoorschijn. Een andere keer krijg je dat rot ding niet gepeld, allemaal kleine stukjes waar het ei nog aan zit, het hele eiwit ziet er uit als een kraterlandschap met stukjes schil. Je hebt hetzelfde gedaan als altijd, hoe kan dit dan? Hier zijn een paar tips om eieren makkelijker te kunnen pellen zonder dat ze beschadigen. Het eieren pellen is dan misschien soms heel vervelend, maar dat eitje smaakt er echt niet minder om.
Verse eieren of liever iets ouder?
De leeftijd van de eieren is van groot belang bij het verwijderen van de schil. We eten graag verse eieren, maar juist deze laten zich slecht pellen. Dit komt doordat er een vliesje aan de binnenkant van de schil zit, dat het ei beschermt. De schil is namelijk poreus en neemt makkelijk geur en smaak op. Doordat deze poreus is droogt het ei als het ware heel langzaam op. Een ouder ei heeft dan lucht tussen de schaal en het vlies. En die lucht is handig bij het pellen van eieren.
Is een gaatje prikken nodig?
Nodig is het niet, wel handig. Door eieren te prikken, prik je het luchtzakje kapot zodat dit niet kan uitzetten tijdens het koken zodat de eieren minder snel breken. En omdat er nu een gaatje in de schil zit kan er ook makkelijker lucht tussen het vlies en de schil, wat het eieren pellen makkelijker maakt. Als je de eieren laat schrikken zuigt dit gaatje het water als het ware naar binnen waardoor het vlies loslaat van de schil.
Waarom eieren laten schrikken
We willen lucht tussen het ei en de schil. Als je het ei laat schrikken, krimpt het en dan kan het vliesje loskomen van de schil. Dat is dus hetzelfde als met gaatjes prikken.
Onder water pellen
Om precies dezelfde reden is onder water pellen ook erg handig. Hierbij beschadig je het ei op een paar plaatsen waarna je ze in het water legt. Het water kan door de barsten tussen de schil en het vlies komen en laat zo makkelijker los. Je kunt de eieren onder water in een bak pellen, maar ook onder de stromende kraan. Door de stroming zal het water makkelijker zijn weg vinden. Het voordeel van eieren pellen in water is dat er veel minder makkelijk restjes schil aan het ei blijven hangen.
Hoe lang kun je gepelde eieren bewaren?
Eieren zonder schil bewaar je onder water omdat er zo geen lucht bij kan, want lucht zit vol bacteriën. Dit bakje met eieren en water bewaar je natuurlijk koud. Ze zijn zo een dag of 5 te bewaren. Eieren met schil kun je langer bewaren en ze hoeven ook niet onder water bewaard te worden omdat ze de bescherming van de schil hebben. Als ze beschadigd zijn, schil ze dan liever en doe ze in een bakje water.
Tafel lekker !!
Eieren
Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.