• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, september 30, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas

door Elise de Haan
in Kookschool
0
0
Emmentaler

Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas – Genoemd naar het Emmental, zou je verwachten dat deze beroemde Zwitserse gatenkaas alleen in Zwitserland wordt gemaakt. Maar deze kaas wordt ook in Frankrijk, in het gehele Oostelijk berggebied, en in Beieren in Duitsland gemaakt. Traditioneel werd de kaas gemaakt hoog in de bergen, waar de boeren in de zomer de koeien hielden op de alpenweiden. De koeien werden daar uiteraard ook gemolken en omdat het ondoenlijk was de grote hoeveelheden melk elke dag naar de bewoonde wereld te vervoeren om te verhandelen, werd er kaas van gemaakt. Deze kaastraditie is al heel oud en gaat terug tot in de 13e eeuw.

Waar komen die gaten vandaan?

Emmentaler wordt gemaakt van rauwe melk van koeien die in de zomer alleen gras eten, en in de winter hooi. Het is niet toegestaan om de koeien bij te voeren met kuilvoer. Om een kilo kaas te maken is 12 liter melk nodig. Als de melk in de kaasmakerij is gearriveerd worden er bacteriën aan toegevoegd. Daarna wordt de melk verwarmd tot 32 graden en wordt het stremsel erbij gedaan. Na 25 minuten stremmen wordt de wrongel, de vaste stof, gescheiden van de wei, het overtollig vocht. De wrongel wordt fijngesneden en verwarmd, zodat het vocht makkelijker afscheid en om dit proces te versnellen. Na deze fase wordt de kaas in de vorm gedaan en onder druk gezet. De bacteriën gaan nu hun werk doen. Na 20 uur wordt de kaas uit de vorm gehaald en 2 dagen in een pekelbad gelegd. Het pekelen van de Emmentaler gebeurt om een goede smaak en korst te ontwikkelen.

Vervolgens ondergaat de kaas een rijpingsproces van 2 à 3 maanden. De kazen rijpen eerst op een temperatuur van 10 tot 15 graden. Nu gaan de melkzuurbacteriën aan het werk en ontstaat er koolstofdioxide in de kaas. Dit gas kan niet door de korst naar buiten. In een later stadium van het rijpingsproces wordt de kaas gerijpt in opslagruimtes van 21 tot 23 graden. Hierdoor zet het gas uit en vormen zich de gaten, die een typisch kenmerk zijn van Emmentaler. Tijdens dit proces wordt de kaas steeds gecontroleerd. Als het rijpingsproces voldoende is wordt de kaas weer kouder opgeslagen zodat het rijpingsproces niet te snel gaat.

Emmentaler kazen zijn groot. Een kaas kan een diameter hebben van wel 90 cm en kan tot 130 kg wegen.

Zwitserse kaas

Zwitserse kazen

Wat weet jij van Zwitserse kazen? Mogelijk ken je de Emmentaler en de Gruyère. Maar er is meer. Lekker Tafelen vertelt over Zwitserse kaas!

De rijpingstijden van de verschillende Emmentaler kazen

De verschillende rijpingstijden bepalen de smaak van de Emmentaler:

  • De Classic, smaakt mild en nootachtig –  minstens 4 maanden rijping.
  • De Reserve, vol van smaak –  minstens 8 maanden gerijpt.
  • Grotgerijpt, intens van smaak –  minstens 12 maanden rijping.
  • Emmentaler Urtyp, heeft een unieke oersmaak – minstens 12 maanden rijping.

AOP keurmerk

Echte Emmentaler heeft een AOP keurmerk. Dit is een herkomstbescherming. AOP staat voor Appellation d’Origine Contrôlée. Er wordt ook gecontroleerd of het productieproces op de juiste manier gebeurt, de kaas op de juiste manier rijpt en/of de kwaliteit van de kaas in orde is.

Emmentaler in de keuken en op de kaasplank

Emmentaler is een kaas waar je ook heel goed mee kunt koken. Het smelt makkelijk, dus met geraspte Emmentaler kun je heerlijke gegratineerde ovenschotels maken. En natuurlijk is Emmentaler een onmisbaar ingrediënt voor een echte Zwitserse kaasfondue.

Uiteraard hoort Emmentaler ook thuis op een Zwitsers kaasplankje. Zo’n Zwitsers kaasplank kan net zo gevarieerd zijn als een Frans of een Nederlands kaasplankje, en je serveert eens iets compleet anders!

DeelPin1Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Gevulde paddenstoelensoep met Cabrales
Maaltijdsoep

Gevulde paddenstoelensoep met Cabrales

Halloumi salade met vijgen
Salade

Halloumi salade met vijgen

Zwitserse aardappelschotel
Ovenschotel

Zwitserse aardappelschotel; met gevulde tomaten en Emmentaler

Vegetarische spiezen met halloumi en groenten
Recepten

Vegetarische spiezen met halloumi en groenten

warm knoflookbrood met brie en gebakken champignons
Lunch

Warm knoflookbrood met brie en gebakken champignons

Gorgonzola
Specials

Gorgonzola; ontdek deze heerlijke Italiaanse kaas

Zwitserse kaasfondue
Hoofdgerecht

Zwitserse kaasfondue, met een Frans tintje

Raclettekaas
Kookschool

Raclettekaas; voor het Zwitserse gerecht!?

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee
Specials

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Met deze tips bak je thuis de mooiste en lekkerste soezen, eclairs en profiteroles. Pas op, het kiezen van een vulling kan lastiger zijn.

Check het recept of lees de info
gerookte vis

Gerookte vis

karnemelk

Karnemelk; ook dat is een musthave in je koelkast

Krieltjes

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Recept in de picture

Mosselen in gele curry
Visgerechten

Mosselen in gele curry

Mosselen worden vaak gekookt in wijn, bier of visbouillon. In een gele curry moet je zeker ook eens proberen. Zo pittig als je zelf wilt.

Check het recept of lees de info
quiche met paddenstoelen

Quiche met paddenstoelen; Zet de seizoenen op tafel!

Fruitige roombotercake met peer en gember

Fruitige roombotercake met peer en gember

Handige kooktips

Groene currypasta
Kookschool

Groene currypasta; vers gemaakt het lekkerst!

Eet je graag curry? Maak hem dan eens helemaal vers, dus ook de currypasta. We hebben het recept van een heerlijke groene currypasta voor je!

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Redactie op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Ria op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Redactie op Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
  • An Quaghebeur op Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Elise de Haan op Gehaktbrood met verse kruiden
  • Peter op Gehaktbrood met verse kruiden
  • Connie Derks op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Currysoep met courgette

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen