Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Extra virgine Olijfolie; Een pure en bewuste keuze

We varen bijna blind op de term Extra virgine Olijfolie. Maar wat is het nu eigenlijk? Hoe wordt het gemaakt, en waar let je op als je het koopt?

2 1.317

Olijfolie wordt in talloze recepten genoemd. Er hangt een sfeer omheen alsof we het over perfectie hebben. Olijfolie is gezond, smaak, puur en status tegelijk. Een beetje kok pronkt met zijn goede olijfolie en ook thuis zetten we de fles graag in het zonnetje. We tellen flinke bedragen neer voor een “goed” flesje olie, maar wat is dan goed? Bij het bakken van een appeltaart weten we precies welke appel we willen gebruiken. De veel gebruikte olijfolie wordt echter helemaal niet benoemd. Jammer, want juist daarmee kun je je gerecht verfijnen. We willen je dan ook graag laten zien wat olijfolie is, en waarom je eigenlijk altijd voor Extra virgine zou moeten kiezen.

De perfecte smaak bestaat niet

Menig verkoper zal je graag doen geloven dat zijn extra virgine olijfolie de lekkerste is. Denk er rustig even over na. Vergelijk het eens met wijn. Bestaat er een lekkerste wijn? Smaak is afhankelijk van jouw voorkeur, zeker bij een ambachtelijk product als olijfolie. Factoren als klimaat, bodem, oogst, bereiding en ambacht maken de smaak van deze olie. Wees dus voorzichtig wat je jezelf wijs laat maken.

Olijfolie is lampenolie

Geschrokken van de koptekst? Dan hebben we nieuws. Olijfolie is niets anders dan lampenolie. Het is olie die geperst wordt uit de pulp. In feite ongeschikt voor menselijke consumptie. Door een chemische toevoeging wordt deze wel geschikt gemaakt voor consumptie. Om de kleur en smaak te creëren wordt de olijfolie aangelengd met een scheutje extra virgine olie. Wie ook maar enigszins belangstelling heeft voor wat hij eet zal dus al snel de keuze maken voor Extra virgine.

Extra virgine Olijfolie is puur fruitsap

Pers je wel eens een sinaasappel, of druk je wel eens een appeltje door de slowjuicer? Dat levert je vers sap. De smaak van dat sap wordt bepaald door de vrucht die je gebruikt. Zo is het ook letterlijk met olijven. De kwaliteit, de rijpheid van de vrucht bepalen het resultaat.

De olijvenbomen bloeien in april en vanaf half oktober tot half december kunnen ze geoogst worden. Hoe eerder de oogst hoe frisser en jonger de smaak van de olie. Wist je dat 60% van de olijfolie uit Spanje komt? Zelfs olie de je koopt als Italiaanse olijfolie kan uit Spanje afkomstig zijn.

Extra virgine Olijfolie

Extra virgine staat voor extra maagdelijk. Als je daarover nadenkt weet je dat het een vreemde benaming is. Het staat voor de meest zuivere olie van de eerste persing. Kies je voor een kwalitatief goede olie om alles mee te doen? Dan spreekt de keuze voor extra virgine eigenlijk al voor zich. Wie eenmaal zijn eigen favoriete kwaliteitsolie gevonden heeft zal daar echt plezier aan beleven. Een goede extra virgine kun je ook prima gebruiken voor een warme bereiding. Zelfs frituren (op een lage temperatuur) is mogelijk.

Ben je op zoek naar een echt goede extra virgine olijfolie? Neem dan een olijfolie die al voor half december geperst wordt. Het is niet bepaald de meest winstgevende methode want de olijf brengt dan maar de helft van de gebruikelijke hoeveelheid olie op, maar je hebt dan wel een geweldig en puur product. Probeer eens de olijfolie van Saborpuro die half oktober al geperst wordt. Wij mochten m al proeven en kunnen niet anders dan heel enthousiast zijn.

Saborpuro heeft ook een handige tool beschikbaar gesteld om te checken of je (duur) gekochte fles olijfolie wel echt Extra virgine is. Checken dus!

Extra virgine olijfolie

Zekerheid in de keuken? Proeven!

Een goede verkoper zal je zijn olijfolie laten proeven. Het is essentieel om te proeven, want alleen zo ontdek je jouw favoriete olie. Let vooral op een zuivere smaak. Wat zuiver is blijft lastig onder woorden te brengen, door het te doen leer je die eigenschappen filteren. Het proeven is niet zo eenvoudig als we dat hier neerzetten. Het is een ontdekkingstocht die uiteindelijk de smaak op je bord gaat bepalen. Tip: Een stevige, vettige extra virgine olie zal je het meeste resultaat opleveren. Deze kun je ook zonder problemen verhitten. Ideaal bij gebruik in warme en koude bereidingen.

Goede olie moet je niet verspillen.

Wist je dat olijfolie tot 1 ½ jaar na botteling houdbaar is? Kijk eens naar de datum op je fles. Echte fans zullen daar geen last van hebben, je kunt het maar even weten. Als je dan zo’n mooie fles olie hebt aangeschaft is niet alleen die datum van belang. Goede olijfolie is gevoelig voor licht, warmte en zuurstof. Zorg dus dat je olie afgesloten blijft, zet de fles niet te dicht bij het fornuis. Heel belangrijk is ook de kleur van de fles. Olie hoort niet in een doorzichtige fles, maar in een gekleurde fles te zitten. Zullen we dan ook maar direct afrekenen met olie uit de tap? Wat zit er in die tap, en hoe doorzichtig is die tap? Ik durf niet op olie uit de tap te vertrouwen. Jij?

Over Saborpuro

Saborpuro is samenvoeging van de Spaanse woorden voor “smaak” en “puur” en werd geboren vanuit een passie voor lekker eten. Sinds 2009 importeert Saborpuro pure, eerlijke, Spaanse delicatessen. Alle producten in ons assortiment zijn gegarandeerd gemaakt met respect voor traditie, natuur, mens en dier.

In 2001 kochten zij een kleine finca (boerderij) in Andalusië, Spanje. De percelen liggen tegen de flanken van de Sierra Nevada en geven uitzicht over de Middellandse Zee. Sindsdien kwamen ze steeds meer authentieke Spaanse delicatessen op het spoor. Die worden daar nog ambachtelijk en met liefde gemaakt. Van hun Spaanse vrienden leerden ze proeven en echt van namaak onderscheiden.

Meer weten? Kijk eens op de website: https://www.saborpuro.nl of bezoek de facebookpagina.

Smaakexpeditie

Dit artikel kwam tot stand door onze aanwezigheid bij een smaakexpeditie bij kasteel Sypestein in Nieuw-Loosdrecht. Georganiseerd door Saborpuro. Nieuwsgierig naar wijnen uit het Spaanse Andalusië? Kijk dan eens bij http://www.granadawijnen.nl/ Ook die hebben we mogen proeven. Passiewijnen uit een prachtige streek en ook nog eens heel betaalbaar.

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
 1. Lekker Tafelen zegt

  Het blijft triest George dat er zoveel tekst voor nodig is. Echt transparant is het niet toch?

 2. gregor christiaans zegt

  Olijfolie is lampenolie.

  allereerst, complimenten voor het stuk, altijd goed als consumenten bewust worden van het prachtige vloeibare goud.

  Ik ben ietwat in verwarring gebracht door de bovenstaande kop. Wellicht bedoelen we hetzelfde, maar bij deze de officiële gradaties: extra vierge, vierge, (gewone) olijfolie (geraffineerd) en pomace olijfolie (geraffineerd). De laatste twee zijn dus geraffineerd. verschil is dat laatstgenoemde olijfolie gemaakt wordt van olijfolie die nog in de pulp zit.

  Het is dus niet zo dat olijfolie per definitie lampenolie (lampante) is. Wat er gebeurd is dat een tasting panel de olijfolie kwalificeert (nadat het al lab testen heeft doorstaan zoals zuurtegraad etcetera). De kwalificatie van het panel is dan eigenlijk extra vierge, vierge of lampante. De laatste is oneetbaar en moet echt geraffineerd worden. De ‘vierge’ variant wordt soms gewoon verkocht als ‘vierge’. Dat mag en kan. Soms wordt het echter ook alsnog geraffineerd omdat het echt niet smaakt/ruikt. Als een vierge als ‘extra vierge’ verkocht wordt dan is het een gevalletje fraude, dat is evident.

  Overigens zijn er meer smaken/geuren te herkennen dan diegene die in het schema staan. Wel een overzichtelijk en leuk schema trouwens.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer