Lekker Tafelen
zondag 18 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Extra virgine Olijfolie; Een pure en bewuste keuze

Redactie door Redactie
in Kookschool
0

Olijfolie wordt in talloze recepten genoemd. Er hangt een sfeer omheen alsof we het over perfectie hebben. Olijfolie is gezond, smaak, puur en status tegelijk. Een beetje kok pronkt met zijn goede olijfolie en ook thuis zetten we de fles graag in het zonnetje. We tellen flinke bedragen neer voor een “goed” flesje olie, maar wat is dan goed? Bij het bakken van een appeltaart weten we precies welke appel we willen gebruiken. De veel gebruikte olijfolie wordt echter helemaal niet benoemd. Jammer, want juist daarmee kun je je gerecht verfijnen. We willen je dan ook graag laten zien wat olijfolie is, en waarom je eigenlijk altijd voor Extra virgine zou moeten kiezen.

De perfecte smaak bestaat niet

Menig verkoper zal je graag doen geloven dat zijn extra virgine olijfolie de lekkerste is. Denk er rustig even over na. Vergelijk het eens met wijn. Bestaat er een lekkerste wijn? Smaak is afhankelijk van jouw voorkeur, zeker bij een ambachtelijk product als olijfolie. Factoren als klimaat, bodem, oogst, bereiding en ambacht maken de smaak van deze olie. Wees dus voorzichtig wat je jezelf wijs laat maken.

Olijfolie is lampenolie

Geschrokken van de koptekst? Dan hebben we nieuws. Olijfolie is niets anders dan lampenolie. Het is olie die geperst wordt uit de pulp. In feite ongeschikt voor menselijke consumptie. Door een chemische toevoeging wordt deze wel geschikt gemaakt voor consumptie. Om de kleur en smaak te creëren wordt de olijfolie aangelengd met een scheutje extra virgine olie. Wie ook maar enigszins belangstelling heeft voor wat hij eet zal dus al snel de keuze maken voor Extra virgine.

Extra virgine Olijfolie is puur fruitsap

Pers je wel eens een sinaasappel, of druk je wel eens een appeltje door de slowjuicer? Dat levert je vers sap. De smaak van dat sap wordt bepaald door de vrucht die je gebruikt. Zo is het ook letterlijk met olijven. De kwaliteit, de rijpheid van de vrucht bepalen het resultaat.

De olijvenbomen bloeien in april en vanaf half oktober tot half december kunnen ze geoogst worden. Hoe eerder de oogst hoe frisser en jonger de smaak van de olie. Wist je dat 60% van de olijfolie uit Spanje komt? Zelfs olie de je koopt als Italiaanse olijfolie kan uit Spanje afkomstig zijn.

Extra virgine Olijfolie

Extra virgine staat voor extra maagdelijk. Als je daarover nadenkt weet je dat het een vreemde benaming is. Het staat voor de meest zuivere olie van de eerste persing. Kies je voor een kwalitatief goede olie om alles mee te doen? Dan spreekt de keuze voor extra virgine eigenlijk al voor zich. Wie eenmaal zijn eigen favoriete kwaliteitsolie gevonden heeft zal daar echt plezier aan beleven. Een goede extra virgine kun je ook prima gebruiken voor een warme bereiding. Zelfs frituren (op een lage temperatuur) is mogelijk.

Ben je op zoek naar een echt goede extra virgine olijfolie? Neem dan een olijfolie die al voor half december geperst wordt. Het is niet bepaald de meest winstgevende methode want de olijf brengt dan maar de helft van de gebruikelijke hoeveelheid olie op, maar je hebt dan wel een geweldig en puur product. Probeer eens de olijfolie van Saborpuro die half oktober al geperst wordt. Wij mochten m al proeven en kunnen niet anders dan heel enthousiast zijn.

Saborpuro heeft ook een handige tool beschikbaar gesteld om te checken of je (duur) gekochte fles olijfolie wel echt Extra virgine is. Checken dus!

Extra virgine olijfolie

Zekerheid in de keuken? Proeven!

Een goede verkoper zal je zijn olijfolie laten proeven. Het is essentieel om te proeven, want alleen zo ontdek je jouw favoriete olie. Let vooral op een zuivere smaak. Wat zuiver is blijft lastig onder woorden te brengen, door het te doen leer je die eigenschappen filteren. Het proeven is niet zo eenvoudig als we dat hier neerzetten. Het is een ontdekkingstocht die uiteindelijk de smaak op je bord gaat bepalen. Tip: Een stevige, vettige extra virgine olie zal je het meeste resultaat opleveren. Deze kun je ook zonder problemen verhitten. Ideaal bij gebruik in warme en koude bereidingen.

Goede olie moet je niet verspillen.

Wist je dat olijfolie tot 1 ½ jaar na botteling houdbaar is? Kijk eens naar de datum op je fles. Echte fans zullen daar geen last van hebben, je kunt het maar even weten. Als je dan zo’n mooie fles olie hebt aangeschaft is niet alleen die datum van belang. Goede olijfolie is gevoelig voor licht, warmte en zuurstof. Zorg dus dat je olie afgesloten blijft, zet de fles niet te dicht bij het fornuis. Heel belangrijk is ook de kleur van de fles. Olie hoort niet in een doorzichtige fles, maar in een gekleurde fles te zitten. Zullen we dan ook maar direct afrekenen met olie uit de tap? Wat zit er in die tap, en hoe doorzichtig is die tap? Ik durf niet op olie uit de tap te vertrouwen. Jij?

Over Saborpuro

Saborpuro is samenvoeging van de Spaanse woorden voor “smaak” en “puur” en werd geboren vanuit een passie voor lekker eten. Sinds 2009 importeert Saborpuro pure, eerlijke, Spaanse delicatessen. Alle producten in ons assortiment zijn gegarandeerd gemaakt met respect voor traditie, natuur, mens en dier.

In 2001 kochten zij een kleine finca (boerderij) in Andalusië, Spanje. De percelen liggen tegen de flanken van de Sierra Nevada en geven uitzicht over de Middellandse Zee. Sindsdien kwamen ze steeds meer authentieke Spaanse delicatessen op het spoor. Die worden daar nog ambachtelijk en met liefde gemaakt. Van hun Spaanse vrienden leerden ze proeven en echt van namaak onderscheiden.

 

Tags: OlijfolieOlijven
DeelPin1TweetVerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Vlees invriezen
Kookschool

Vlees invriezen? Slim! Zo doe je het goed

Kalfsbouillon
Kookschool

Maak krachtige kalfsbouillon zonder pakjes of potjes

Kippenvleugeltjes bereiden
Kookschool

Zo maak je kippenvleugeltjes klaar: 6 manieren

Reacties 3

  1. Patricia says:
    12 maanden geleden

    Ik zou iedereen eens willen aanraden een ontdekkingstocht te maken over de Kroatische eilanden bij de lokale kleine ondernemers. Ik denk dan dat je nooit meer zomaar olijfolie koopt zonder eerst te proeven want dat is al een feestje op zich voor de smaakpapillen.

    Beantwoorden
  2. Lekker Tafelen says:
    8 jaar geleden

    Het blijft triest George dat er zoveel tekst voor nodig is. Echt transparant is het niet toch?

    Beantwoorden
  3. gregor christiaans says:
    8 jaar geleden

    Olijfolie is lampenolie.

    allereerst, complimenten voor het stuk, altijd goed als consumenten bewust worden van het prachtige vloeibare goud.

    Ik ben ietwat in verwarring gebracht door de bovenstaande kop. Wellicht bedoelen we hetzelfde, maar bij deze de officiële gradaties: extra vierge, vierge, (gewone) olijfolie (geraffineerd) en pomace olijfolie (geraffineerd). De laatste twee zijn dus geraffineerd. verschil is dat laatstgenoemde olijfolie gemaakt wordt van olijfolie die nog in de pulp zit.

    Het is dus niet zo dat olijfolie per definitie lampenolie (lampante) is. Wat er gebeurd is dat een tasting panel de olijfolie kwalificeert (nadat het al lab testen heeft doorstaan zoals zuurtegraad etcetera). De kwalificatie van het panel is dan eigenlijk extra vierge, vierge of lampante. De laatste is oneetbaar en moet echt geraffineerd worden. De ‘vierge’ variant wordt soms gewoon verkocht als ‘vierge’. Dat mag en kan. Soms wordt het echter ook alsnog geraffineerd omdat het echt niet smaakt/ruikt. Als een vierge als ‘extra vierge’ verkocht wordt dan is het een gevalletje fraude, dat is evident.

    Overigens zijn er meer smaken/geuren te herkennen dan diegene die in het schema staan. Wel een overzichtelijk en leuk schema trouwens.

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse kapucijners met spirelli en kiphaasjes
  • Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Spiezenfeest: zelf barbecue spiesjes maken
  • Van gloeiend rooster tot gekoeld glas
  • Zelfgemaakte graskaassalade voor op brood of toast
  • Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche Oude

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Martine op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Tessa op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Redactie op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Almeerder op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!