Is de Feta die je koopt wel echt? De 15 Feta geboden – Feta, iedereen kent de naam van het witte Griekse kaasje. Veelal verkocht in blokjes in de supermarkt, en let op, niet alles wat op deze wijze verkocht wordt mag Feta heten! Weet dus wat je koopt.
De naam Feta is beschermd en mag alleen gedragen worden door uit Griekenland afkomstige witte kaasjes die gemaakt zijn van schapen- of geitenmelk. De laatste mag overigens maar voor 30% aanwezig zijn. Niet originele Feta wordt bijvoorbeeld verkocht als witte kaas op olie.
Natuurlijk laten we ons daardoor niet uit het veld slaan. We zoeken een originele Feta en gaan lekker experimenteren in de keuken. Er is van alles mogelijk. Niet alleen de gangbare blokjes in een Griekse salade. Probeer Feta ook eens in combinatie met vers fruit. Watermeloen, Perzik, Peer, ze maken een geweldige smaakcombi met de Feta. Op een prikker serveer je zo snel een verrukkelijk hapje bij de borrel. Probeer eens een blokje watermeloen met een blokje Feta en een blaadje mint. Zo simpel kan lekker zijn!
Hieraan moet echte Feta voldoen:
Kom je in originele Griekse winkeltjes, dan vind je daar vaak pamfletten met de 15 Feta geboden. Trots op hun eigen product (kunnen velen een voorbeeld aan nemen) laten ze de beschermde status van hun kaasje graag zien. Daarmee tonen ze de wereld ook dat er veel nep op de markt is.
Dit zijn de 15 Feta geboden:
- Het is een stukje van ons culturele erfgoed, dat we, op elke wettige manier, moeten beschermen en propageren.
- Het vormt een belangrijk onderdeel van onze voeding, omdat ieder van ons meer dan 10 kilo per jaar verbruikt; iets wat met geen enkele andere kaas in de wereld gebeurt.
- Erkend door de Europese Unie als een traditioneel Grieks product met Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB).
- De betrouwbare toepassing van haar wettelijk vastgestelde normen is vereist voor de voortzetting van de bescherming van haar door de E.U.
- Positieve perspectieven voor een succesvolle handel worden alleen gegarandeerd door een hoge kwaliteit van het product en een concurrerende kostprijs.
- Wordt vervaardigd en rijpt enkel en alleen in door de wet bepaald begrensd gebied, tot welke behoort West-Thracië, Macedonië, Epirus, Thessalië, Centraal-Griekenland, de Peloponnesos en de prefectuur van Lesbos, van verse schapenmelk of van een mengsel daarvan met geitenmelk in overeenkomst tot 30%, die wordt geproduceerd door dierenrassen, die op traditionele manier gevoerd worden in bovengenoemd gebied en voor wie het voedsel gebaseerd wordt op de natuurlijke flora.
- Rijpt gedurende ten minste 60 dagen.
- Het watergehalte mag niet meer bedragen dan 56%, terwijl het droge vetgehalte ten minste 43% moet zijn.
- De vervaardiging is verboden buiten het door de wet bepaald begrensde gebied van productie.
- De vervaardiging van Feta van schapen- en geitenmelk die niet daar geproduceerd is, is verboden binnen het gereglementeerde afgebakende gebied.
- Het gebruik van andere soorten melk dan schapen- en geitenmelk is verboden.
- Het is verboden bij het ruwe product dat men voor kaasvervaardiging gebruikt koemelk, gecondenseerde melk, melkpoeder, melkeiwitten en caseïne toe te voegen.
- Verboden is het gebruik van antibiotica, conserveermiddelen en kleuren in alle stadia van productie.
- Het is ook verboden op de verpakkingsinformatie voedingsbeweringen te vermelden die niet met de werkelijkheid stroken en de consumenten misleiden.
- Volgens handelseconomisch besluit is het verboden om in een Griekse boerensalade andere kaas dan Feta te gebruiken.
Zo maken de Grieken echte Feta
Bekijk onderstaand filmpje. Ik hou er van! Zo wordt echte Feta gemaakt.
Aan de slag met Feta
Feta ligt niet voor niets in een zoutoplossing. Laat de blokjes, of de plak, Feta daar zo lang mogelijk in liggen. Dit voorkomt dat de Feta uitdroogt. Verder is het advies om de Feta in de koelkast te bewaren maar deze, zo mogelijk, op kamertemperatuur te serveren. De nadrukkelijke Feta smaak komt dan perfect tot z’n recht.