- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Formaggio: 10 Italiaanse kazen voor alle daags genieten

Misschien is het helemaal basic, maar wat we zeker weten is dat de op deze pagina genoemde Italiaanse kazen, bijna overal te koop zijn. Een beetje kaasleverancier levert je deze kazen vers en goed.

Formaggio: 10 Italiaanse kazen voor alle daags genieten

Bel Paese

De naam van deze kaas betekent ‘mooi land’. Het is een zeer romige kaas met een milde smaak en een gele korst van was. Hij kan zo gegeten worden of in een gerecht worden verwerkt.

Dolcelatte

Dit is een romige, subtiel smakende soort gorgonzola. Dolcelatte betekent ‘zoete melk’.

Fontina

Dit is een milde kaas met een nootachtige smaak en een romige textuur. Fontina wordt gemaakt van de ongepasteuriseerde melk van vee dat op de alpenweide kruiden en in de Val d’Aoste gras heeft gegraasd. Als de kaas vers is, is hij verrukkelijk om zo te eten. De rijpe kaas kun je verwerken in allerlei gerechten.

Gorgonzola

Dit is een romige kaas die groenblauw geaderd is en waarvan de smaak kan variëren van mild tot sterk. Hij kan prima zo worden gegeten, maar smaakt ook goed in pastasauzen of door polenta.

Mascarpone

Mascarpone is een roomkaas uit Lombardije, die kan worden gebruikt bij het maken van kwarktaart en desserts. Hij geeft risotto’s en pastasauzen een vollere smaak.

Mozzarella

Geen enkele Italiaanse keuken is compleet zonder een voorraadje van deze vochtige, witte, eivormige kaas. Oorspronkelijk werd hij gemaakt van buffelmelk. Dit is dan ook de beste mozzarella. Over het algemeen wordt veel mozzarella van koemelk aangeboden. Mozzarella is een ideale kaas om mee te koken, maar hij wordt ook veel gebruitk in salades met tomaten en verse basilicum. De salade caprese is bekend over de gehele wereld. Mozzarella komt oorspronkelijk uit het gebeid rond Napels. De beste mozzarella komt daar nog steeds vandaan, maar hij wordt nu in heel Italië geproduceerd, meestal uit koemelk.

Parmezaanse kaas

Deze misschien wel bekendste Italiaanse kaas wordt in de keuken heel veel gebruikt. Parmigiano Reggiano wordt onder streng gecontroleerde omstandigheden geproduceerd in een beperkt gebied. Men laat hem ten minste een jaar rijpen, maar die periode kan oplopen tot zeven jaar. De kaas is gemaakt van koemelk en heeft een korrelige, schilferige textuur en een iets nootachtige smaak.

Pecorino

Pecorino is een harde of halfharde kaas van schapenmelk. net als parmezaanse kaas heeft hij een sterke smaak en een korrelige textuur. Pecorino pepato uit Sicilië zit vol zwarte peperkorreltjes

Provolone

Verse provolone kan zo gegeten worden of in gerechten verwerkt. Hij wordt van diverse soorten melk gemaakt; de sterkst smakende is van geitenmelk gemaakt. Buffelmelk wordt in het zuiden van Italië veel gebruikt. De vorm varieert sterk, van cilindrisch tot ovaal en je kunt hem vaak zien hangen in Italiaanse delicatessenwinkels.

Ricotta

Ricotta betekent letterlijk ‘opnieuw gekookt’. Het is een zachte, witte, gestremde kaas die oorspronkelijk van geiten- of schapenmelk werd gemaakt; tegenwoordig wordt vaker koemelk gebruikt. Ricotta wordt veel verwerkt in zowel hartige als zoete gerechten en wordt vooral veel gecombineerd met spinazie.