Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen
- Advertentie -
Adverteren op deze plek? Klik hier!

- Advertentie -

- Advertentie -

Franse kazen; een wereld vol kleur en smaak

Franse kazen zijn er teveel om op te noemen. Er zijn wel meer dan 500 soorten. Hieronder een korte opsomming van franse kazen die wat bekender zijn.

Blue d’Auvergnefrk1

Een blauwaderkaas, heerlijk geurig en pittig (50+). De kaas is afkomstig uit de Auvergne. De vorm van de kaas is een platte cilinder tussen de 1 en 3 kilogram.
De kaas is gemaakt van koemelk.

Boursault (70+)

Boursault is één van de beste Franse (fabrieks)roomkazen en doet denken aan de brie. De kaas wordt gemaakt van koemelk. De smaak van boursault heeft echter een zachte dunne korst. Door het hoge roomgehalte is de smaak heel zacht. De kaas is van binnen stevig en loopt niet uit.

Boursinfrk2

Een zacht romig fabriekskaasje zonder korst gemaakt van (oorspronkelijk Normandische) koemelk. De kaas is verkrijgbaar met knoflook en kruiden en met peper. Deze kaas smelt op de tong en is niet alleen heerlijk op een toastje of stokbrood maar ook heel erg lekker in hoofdgerechten met pasta, kip, vlees, etc.

Camembert

De camembert is een zachte kaas gemaakt van rauwe koemelk en oorspronkelijk afkomstig uit Normandië waar deze kaas voor het eerst werd gemaakt aan het einde van de 18e eeuw.
Het is een platte ronde kaas van 250 gram die altijd in zijn geheel wordt verkocht.
Camembert heeft een zachte, romige en licht kruidige smaak en heeft een witte korst.

Cantal

De Cantal, een harde kaassoort, is één van de oudste kazen en is afkomstig uit de Auvergne. De kaas wordt gemaakt van rauwe koemelk. De kaas wordt verkocht als “jeune” als hij ± 1 maand oud is, als “entre deux” als de kaas tussen de 2 en 6 maanden oud is en als “vieux” als de kaas minstens 6 maanden oud is. De Cantal heeft een hoge cilindervorm met een wat grijzige korst.

Chaumesfrk3

De chaumes is een zogenaamde “rodekorstkaas”. De kaas is gemaakt van koemelk. De kaas heeft een dunne zachte oranje korst en is licht van binnen. De korst is voorzien van een dun laagje papier. Chames ziet eruit of hij elk moment kan uitlopen, maar is vrij compact en vol en romig van smaak met een pittig accent.
De korst van deze kaas kan beter niet gegeten worden.

Chèvre

Een fabrieksgeitenkaas met een witte fluweelachtige korst die er geribbeld uitziet. De kaas wordt gemaakt in een rolvorm van ± 3 kg. De kaas wordt verkocht in plakken. De kaas wordt onder meer verkocht onder de namen Bettine Blacn en Bucheron. De kaas is wat korrelig van structuur.
Deze geitekaas is verrukkelijk onder de grill, ingesmeerd met een beetje honing en wat tijm.

Coeur de Camembert au Calvadosfrk4

Een variatie op de gewone Camembert ook afkomstig uit Normandië. Deze Camembert wordt – nog niet helemaal rijp – ontkorst en dan geweekt in calvados. Dan wordt de kaas door broodkruimels gerold en gegarneerd met e walnoot.
Je kunt je wel voorstellen hoe lekker dit kaasje is.

Comté

Comté is een Franse gruyère´s afkomstig uit de streek Comté.
De kaas wordt gemaakt van koemelk en is herkenbaar aan de vorm van een heel groot wagenwiel. De kwaliteit van de kaas kan onder meer worden beoordeeld aan de grootte van de gaten in de kaas.
De smaak is romig pikant, maar ook een beetje zoetig.
Comté is uitermate geschikt voor kaasfondue en het gratineren van gerechten.

Crottin de Chavignolfrk5

Een heerlijk klein kaasje tussen 60-100 gram met een natuurlijke korst, afkomstig uit de Loire-streek.
De kaas wordt gemaakt van rauwe geitenmelk.
De naam Crottin de Chavignol betekent eigenlijk “paardenvijg”. Als het kaasje verder rijpt komen er donkergrijze schimmels over de korst, die het vocht aan de kaas onttrekken. Dan zie een donker hard schijfje wat op een paardenvijg lijkt.
De kaas wordt meestal jong verkocht, vaak op olie met kruiden.. Gegrild wordt deze jonge crottin vaak gebruikt in die overheerlijke Franse salade met geitenkaas.

Epoisses

Époisses zijn kleine platte kaasjes afkomstig uit Bourgondië. Als je een keer in de Morvan komt moet je daar de verse époisses ees proeven die daar in sommige restaurantjes worden geserveerd overgoten met dikke room.
Soms worden de kaasjes gerijpt in Marc de Bourgogne, wat de kaasjes natuurlijk een heel bijzonder aroma geeft.

GaperonArnaud's Vacherin Du Haut-Doubs Cheese

Een lekker zacht kaasje, gemaakt van karnemelk en melk, vermengd met knoflook en peper. Gaperon is afkomstig uit de Auvergne. De kaas wordt gemaakt als een hoge, halve bol van ± 300 gram die is gewikkeld in raffia.

La vache qui rit

We kennen allemaal het bekende romige “smeerkaasje” met de “lachende koe” op de wikkel. Vooral kinderen zijn er dol op, maar het kaasje wordt ook door veel volwassenen gewaardeerd. Ik vind het kaasje erg lekker dik gesmeerd op een crackertje.
Het is een heel zacht kaasje en smaakt erg romig.

Langres

Een zachte kaas met een rode korst afkomstig uit de Langres. De kaas is herkenbaar aan het kuiltje aan de bovenzijde van de kaas wat aangeeft dat de kaas rijp is.
Langres smaakt heel romig en pittig en smelt op de tong.

Lingot du Berryfrk7

Lingot du Berry is een lekker romig (45+), vers en zacht geitenkaasje met knoflook en kruiden. De kaas wordt verkocht als een “staafje” bestrooid met kruiden. De kaas heeft een friszurige smaak.

Mimolette Française

De mimolette is oorspronkelijk afkomstig uit Nederland en is in Frankrijk terecht gekomen toen Vlaanderen nog bij Nederland hoorde.
Mimolette is van oorsprong een hele rijpe Edammer kaas die heel hard en brokkelig is geworden.
De kaas wordt gemaakt in een bolvorm van ± 3 kilogram. De kleur is helder oranje.

Morbierfrk8

Morbier wordt gemaakt van rauwe koemelk in het Jura gebergte. De vorm is een groot wagenwiel van ± 7 kilogram.
Door de kaas loopt een laagje as en zout, niet zozeer voor de smaak, maar meer als decoratie.
Morbier is een geurige milde kaas. De smaak is een beetje zoetig.

Munster

Munster is afkomstig uit de Elzas en de Vogezen. Ook deze kaas wordt gemaakt van rauwe koemelk. Het is een kleine ronde kaas. De korst is roodbruin en wat kleverig omdat de kaas tijdens de rijping regelmatig wordt ingesmeerd met pekelwater. De geur is heftig, maar de smaak is daarentegen verrukkelijk romig en pikant.
Traditie in de Elzas is om de kaas te eten met in de schil gekookte aardappelen, komijnzaad en een lekkere Vin d’Alsace.
Munster is één van de lekkerste kazen.

Pavé D’Affinoisfrk9

De Pavé D’Affinois wordt gemaakt in de streek Lyonnais. Het is kaasje met een witte schimmelkorst en gemaakt van koemelk. Voor het maken van deze kaas wordt geen stremsel gebruikt, maar alleen zuursel en is dus geschikt voor vegetariërs.
De kaas wordt gemaakt als een klein blokje van ± 150 gram met een ribbelkorst.
De smaak van de kaas doet denken aan brie.

Perail de Brébis

Een romig 45+ schapenkaasje afkomstig uit de Franse Pyreneeën. De kaas heeft een romige structuur.

Petit-Suissefrk9a

Een klein vers kaasje van ± 30 gram zonder korst, wat heel veel wordt verkocht. De kaas wordt gemaakt door verse room aan de wrongel toe te voegen. De kaas wordt al verkocht voordat zich een korst heeft gevormd. De kaas wordt over het algemeen per 6 stuks tegelijk verkocht en is heerlijk als dessert met honing en noten.

Picadou of cabécou

De picadou is een klein, stevig geitenkaasje. Het kaasje is zacht geurend en heeft een smaak die aan hazelnoten doet denken. De kaasjes worden ingepakt in kastanjeblad of notenblad en overgoten met een rode wijn uit de Rouergue of met Armagnac. De kaasjes krijgen dan een heerlijke pittige smaak.

Port Salut of Saint Paulin

Port Salut is een 50+ kaasje die vroeger gemaakt werd door de monniken van de abdij Notre-Dame de Port du Salut. De kaas heeft een oranjerode korst en is lekker romig van smaak. De Port Salut en de Saint Paulin die oorspronkelijk afkomstig is uit Bretagne lijken qua smaak heel erg op elkaar.

Raclettefrk9b

De Franse raclette is afkomstig uit de Savoie. Deze kaas wordt gemaakt van rauwe koemelk. Raclette wordt pas echt lekker van smaak als hij verwarmd wordt. Raclette wordt vooral gesmolten gegeten met gekookte aardappelen.

Rambol

Rambol is een zachte gesmolten Franse kaas 55+. De kaas wordt verkocht als walnotenkaas (gemengd met walnoten) en peperkaas (gemengd met groene peper).
De kaas wordt vooral gegeten op stokbrood of toast.

Reblochon

Reblochon wordt vooral gemaakt in de Haute-Savoie. Ook weer een kaas gemaakt van rauwe koemelk. De kaas wordt gemaakt in een ronde vorm en weegt tussen de 250 en 550 kilogram. De korst is oranje een heeft een wat poederige schimmel.
De kaas heeft een wat nootachtige zoete smaak.

Rigotte d’Echalas

Een heerlijk romig 50+ geitenkaasje uit de Franse Alpen. Het geitenkaasje heeft een zacht oranje gekleurde korst.

Roquefortfrk9c

Deze verrukkelijke blauwe kaas, afkomstig uit Rouergue, aan de zuidzijde van de Auvergne. Roquefort kan niet worden nagemaakt. omdat de kaas nog altijd wordt gerijpt in de kalksteengrotten van Cambalou. Onder invloed van de luchtstromingen in deze grotten ontstaan de blauwe aderen in de kaas.
Een rijpe roquefort smaakt zacht pikant. De kaas is stevig als koude boter. De kleur is romig wit met blauwgroene aders.
Kortom: voor wie van blauwe kaas houdt de allerlekkerste kaas die er is.

Saint Agur

Een blauwe kaas afkomstig uit de Auvergne. De kaas wordt in de fabriek gemaakt van gepasteuriseerde koemelk. Saint Agur heeft een romige structuur en een pikante smaak. De kaas is de zachtste van de Franse blauwaderkazen.

Saint Albray

Saint Albray is afkomstig uit de Aquitaine. De smaak lijkt op die van camembert maar is wat minder sterk. Lekker mild, maar wel met veel smaak. De korst van de Saint Albray is gemengd roodbruin met wit. Deze kaas wordt over de hele wereld in alle supermarkten verkocht.

Tête de Moine

Een lekker pittig 50+ kaasje die op een speciale manier (met een girolle) in dunne plakjes wordt geschaafd. Deze plakjes worden dan bestrooid met gemalen komijn opgegeten.

Tomme de Savoiefrk9d

Tomme de Savoie is een stevige Franse bergkaas die (natuurlijk) gemaakt wordt in de Savoie van rauwe koemelk. Het is een “magere” kaas (20+ of 40+). De smaak van deze kaas is zacht nootachtig tot pittig.
Voor een goede Tomme de Savoie moet je er op letten of er “lait cru” op het etiket staat.

Vacherin Mont d’Or

Vacherin Mont d’Or is een beroemde Franse AOC kaas, gemaakt uit rauwe koemelk in het Massif de Mont d’Or (Jura). Jarenlang is er stijd tussen de Zwitsers en de Fransen geweest over de vraag wie als eerste deze kaas maakte. Natuurlijk doet dat er niet toe; belangrijker is dat wij de ‘Vacherin’ of ‘Mont d’Or’ in Nederland kennen als een bijzondere seizoenskaas (augustus – maart). Minimaal 3 weken gerijpt, in een rand van sparrenhout wat een apart, fijn aroma aan de kaas meegeeft. De kaas laat zich het lekkerst eten als hij totaal aangerijpt is, het zuivel is dan zacht lopend en kan dan gewoon uitgelepeld worden of men kan er een gepoft aardappeltje in dopen. De verpakking Vacherin Mont d’Or met een inhoud van 500 gram kan uitstekend gebruikt worden als ‘fondue-tje voor twee’. Dit met een mooie zachte rode of witte wijn en het feest kan beginnen.

Valençay

Valençay is een geitenkaasje afkomstig uit Berry. De kaas heeft een kleine piramidevorm en is meestal bestoven met as. De kaas heeft een pittige geitensmaak.

Printen

- Advertentie -

- Advertentie -

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.