Gebakken kipfilet – Vaak wordt gezegd dat kipfilet droog en smaakloos is. Dit hoeft echt niet als je de kip goed bereidt. Je kunt ervoor kiezen om de kipfilet eerst te kruiden en dan te bakken, maar je kunt deze ook eerst marineren voor nog meer smaak. Door het marineren trekken de smaken beter in het vlees en dat bevordert ook de malsheid. Het moet niet maar mag wel.
Op temperatuur laten komen
Voor gebakken kipfilet is het verstandig de kipfilet eerst minimaal 15 tot 30 minuten op kamertemperatuur te laten komen. Verhit een beetje boter of olie in een pan en bak de kipfilet rustig gaar. Ga er alsjeblief niet in prikken, want dan lopen alle kostbare sappen eruit.
Hoe lang moet kipfilet bakken?
Afhankelijk van de dikte en grootte van het stukje kip zal deze 15 tot 20 minuten moeten bakken. Na 15 minuten kun je, als je een thermometer hebt, de kerntemperatuur meten. Doe dit op het dikste stuk. Is de temperatuur boven de 72 graden dan zit je goed. Heb je geen keukenthermometer? Geen nood. Snijd de kip op het dikste stuk even in. Als er helder vocht uit komt, is het gaar, het vlees moet niet meer “blinken”.
Laat kipfilet net als biefstuk een paar minuten rusten voordat je deze aansnijdt. Dat voorkomt dat de sappen er bij het aansnijden uitlopen en dat zorgt dus voor malser vlees.
Gebakken kipfilet bewaren
Als je denkt te veel kipfilet te hebben gebakken, of heb je deze gebakken om koud te gebruiken? Zorg er dan voor dat deze zo snel mogelijk afkoelt. Haal de kipfilet uit de warme pan en laat deze op een koud bord afkoelen.
Restjes zijn heerlijk op brood. Snijd deze in dunne plakjes. Ook lekker in een (maaltijd) salade.
Gebakken kipfilet is in de koelkast 2 dagen houdbaar. In de vriezer kan, maar daarmee verlies je weer vocht en malsheid. Het resultaat wordt na het ontdooien dus weer droger.
Kipfilet recepten en inspiratie
Heel veel kipfilet recepten ter inspiratie. Maar mensen, neem dan alsjeblieft wel een (H)eerlijk stukje kipfilet dan eet je echt lekkerder.