Gedroogde bonen koken en weken – Gedroogde erwten en bonen, veel lekkerder dan peulvruchten uit een potje of een blik, heel gezond en erg lang houdbaar. Dus een prima product om wat van in je voorraadkast te hebben. Je hebt ze ongetwijfeld wel eens in de supermarkt zien liggen. Dat zullen dan vooral de gangbare soorten als groene spliterwten, bruine bonen, groene erwten en linzen zijn geweest. Er zijn overigens veel meer soorten, dus het is ook nog eens een ingrediënt waarmee je variatie in je maaltijden kunt aanbrengen. Mogelijk is nu je interesse gewekt. Maar vraag je je ook meteen af wat je er mee moet en hoe je ze moet klaarmaken. Geen probleem, wij hebben alle informatie voor je!
Gedroogde bonen; Handige tips en heerlijke recepten
Ze zijn lekker, ze zijn gezond en je kunt er heel gevarieerd mee koken. We hebben het over gedroogde bonen! Zelf koken is het lekkerst!
Gedroogde erwten; Met deze recepten scoor je altijd!
Gedroogde linzen, het geitenwollen sokken imago is er af. Want linzen zijn gewoon heel erg lekker en super gezond. Kijk eens bij de recepten!
De juiste planning
Gedroogde bonen of erwten klaarmaken is een handeling die je moet voorbereiden. Je kunt niet een half uur van tevoren bedenken dat je straks een chili van gedroogde bruine bonen wilt eten. Plannen dus.
De avond van tevoren
Je hebt besloten een gerecht met gedroogde peulvruchten te gaan maken. Hoe verder? Heel simpel, je gaat eerst bepalen of het soort peulvruchten dat je gekozen hebt van tevoren geweekt moet worden. Niet alle soorten hoeven dat. Om te beginnen, als je een recept hebt gekozen met linzen, kun je direct aan de slag. Linzen, in alle soorten en kleuren, hoeven niet geweekt te worden. Daarnaast hoeven ook gele en groene spliterwten niet te worden geweekt. Dit artikel beperkt zich dus tot bonen en erwten. En die moet je voordat je ze kunt gaan koken weken. Je kunt in principe uitgaan van 8 uur weken in koud water. Iets langer is ook geen probleem, dus je kunt de erwten of bonen de avond van tevoren al in de week zetten.
Gedroogde erwten en bonen koken en weken; zo ga je te werk
- Controleer of er geen steentjes of ander dingen die er niet in horen tussen de peulvruchten zitten.
- Doe de erwten of bonen in een zeef en spoel ze goed af onder de koude kraan.
- Neem een grote en diepe schaal en doe daar de gewassen peulvruchten in. Vul de schaal verder met water tot de inhoud ruim onder water staat. Houd er rekening mee dat de bonen of erwten uit gaan zetten tijdens het weken. Dus zorg echt voor een schaal die groot genoeg is en voldoende water.
- Laat de peulvruchten nu minimaal 8 uur in het water staan. Langer, tot zeg 12 uur, is geen probleem. Zeker peulvruchten die wat ouder zijn mag je best wat langer laten weken. Dit omdat de schil dan wat harder is geworden.
- Ben je vergeten om de erwten of bonen die je wilt gaan koken te weken? Dan kun je misschien nog een noodgreep uithalen. Als je nog een paar uur hebt, kun je het oplossen door een grote pan water te koken, van het vuur te halen, en de peulvruchten hier minstens 3 uur in te laten weken. Met het deksel op de pan.
- Na het weken kun je twee dingen doen. Je kunt de peulvruchten opzetten met schoon water, of je gebruikt het weekwater om ze in te koken. Een van de redenen om het weekwater te gebruiken is dat er voedingsstoffen en smaakstoffen in zitten.
- Zet de erwten of bonen op in water zonder zout. Het zout zou het velletje tijdens het koken wat taaier kunnen maken. Daarnaast, je kunt altijd nog zout toevoegen na het koken en bij de verdere bereiding van het recept dat je wilt maken.
- Hoe lang je de peulvruchten moet koken is wat lastig aan te geven. Het is afhankelijk van het soort dat je gebruikt en hoe oud ze zijn. Je kunt het beste beginnen met 30 minuten. En daarna blijven controleren of de erwten of bonen gaar zijn. Let er op dat je ze goed gaar kookt. Dit is gezonder, en bovendien lekkerder. Als ze de juiste gaarheid hebben kun je ze in een vergiet afgieten en verder verwerken.
- Bij het koken van peulvruchten kan het gebeuren dat er een schuimlaag ontstaat. Dit betekent niet dat ze bedorven zijn of iets dergelijks. Het is eiwitschuim dat vrijkomt en je kunt het er met een schuimspaan gewoon afscheppen.
Het bewaren van gekookte peulvruchten
Heb je peulvruchten gekookt en heb je over? Je kunt ze in een afgesloten bakje 3 dagen bewaren in de koelkast. Wil je ze invriezen? Bewaar dan wat van het kookvocht en vries ze daar in, in. Altijd handig om wat extra te koken voor een snelle maaltijd!