Gedroogde linzen weken en koken – Linzen worden zowel gedroogd, als in blik verkocht. Natuurlijk is het heel makkelijk om naar een blik te grijpen, want dat kost minder tijd en moeite. Toch zou je moeten beseffen dat het erg de moeite waard is om ze zelf te koken. Om te beginnen is het gewoon veel lekkerder. En heb je al eens een blik linzen opengemaakt en er aan geroken? Dat zou natuurlijk al een reden moeten zijn. Maar daarnaast is het zo dat er, behalve de bruine linzen in het blik, veel meer soorten linzen zijn. Denk aan de rode linzen, de zwarte linzen en de Franse berglinzen. Die soorten vind je niet in blik. En die zul je dus als je ze wilt verwerken in een recept toch echt zelf moeten koken. Ook gedroogde linzen kun je lang bewaren als je dat op de juiste manier doet. En het is dan ook best handig om een paar verschillende soorten op voorraad te hebben. Want linzen zijn natuurlijk naast lekker, ook nog eens hartstikke gezond, multi-inzetbaar en een geweldige vleesvervanger in vegetarische en vegan recepten. Ben je overtuigd? En vraag je je nu af hoe je ze dan zelf moet klaarmaken? Wij vertellen je hoe je dat doet!
Heb je al eens een blik linzen open gemaakt en er aan geroken?
Gedroogde linzen weken en koken?
Bonen en erwten, behalve spliterwten, moeten voor het koken geweekt worden. Nu denk je waarschijnlijk dat dan bij linzen koken ook wel het geval zal zijn. Niets is minder waar! Linzen kun je koken zonder dat ze van tevoren geweekt zijn. Dat valt niet tegen, hè? Je hoeft dus minder ver vooruit te plannen dan bij andere peulvruchten. Het kan echter voor komen dat je een recept treft waarin de linzen wel geweekt worden. Daar kun je dan een kanttekening bij plaatsen; als je het echt graag wilt, kun je ze weken. Het is echter niet nodig. Het enige wat je er mee bereikt is dat de kooktijd met een paar minuten wordt verkort. Echt maar een paar minuten en niet meer dan dat. Die moeite kun je je dus wel besparen.
Gedroogde linzen; heerlijke recepten voor enthousiaste eters
Gedroogde linzen, het geitenwollen sokken imago is er af. Want linzen zijn gewoon heel erg lekker en super gezond. Kijk eens bij de recepten!
Linzen koken; zo ga je te werk
- Controleer de linzen die je wilt gaan koken op steentjes en andere mogelijke vervuilingen. Gedroogde peulvruchten bevatten vaak stof of zand.
- Doe de linzen in een vergiet of zeef en spoel ze onder de koude kraan goed schoon.
- Zet de linzen op in een pan met ruim, koud water en breng dit aan de kook. Voeg nog geen zout toe. Peulvruchten kun je beter na het koken zouten of aan het gerecht waarin je ze verwerkt zout toevoegen. Als je ze in water met zout kookt, loop je het risico dat het velletje wat taaier wordt.
- Kook de linzen gaar. Het is moeilijk aan te geven hoe lang ze moeten koken. Rode linzen zullen eerder gaar zijn dan de andere soorten omdat ze geen velletje meer hebben. Voor alle soorten peulvruchten geldt dat hoe ouder ze zijn, hoe langer ze moeten koken. De kooktijd van linzen kan variëren van 20 minuten tot wel een uur. Je zult dus tussendoor moeten controleren of de linzen gaar zijn. Dit doe je door ze te proeven.
- Als de linzen de juiste gaarheid hebben kun je ze in een vergiet afgieten en verder verwerken.
- Bij het koken van peulvruchten kan het gebeuren dat er een schuimlaag ontstaat. Dit betekent niet dat ze bedorven zijn of iets dergelijks. Het is eiwitschuim dat vrijkomt en je kunt het er met een schuimspaan gewoon afscheppen.
Het bewaren van gekookte linzen
Heb je linzen gekookt en heb je over? Je kunt de linzen in een afgesloten bakje 3 dagen bewaren in de koelkast. Wil je ze invriezen? Bewaar dan wat van het kookvocht en vries ze daarin in. Altijd handig om wat extra te koken voor een snelle maaltijd!