• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, november 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Gedroogde linzen weken en koken

Omdat gedroogde peulvruchten gewoon echt lekkerder zijn

door Elise de Haan
in Kookschool
1
0
Gedroogde linzen weken en koken

Gedroogde linzen weken en koken – Linzen worden zowel gedroogd, als in blik verkocht. Natuurlijk is het heel makkelijk om naar een blik te grijpen, want dat kost minder tijd en moeite. Toch willen we je graag vertellen dat het erg de moeite waard is om ze zelf te koken. Om te beginnen is het gewoon veel lekkerder. En heb je al eens een blik linzen opengemaakt en er aan geroken? Dat zou natuurlijk al een reden moeten zijn. Maar daarnaast is het zo dat er, behalve de bruine linzen in het blik, veel meer soorten linzen zijn. Denk aan de rode linzen, de zwarte linzen en de Franse berglinzen. Die soorten vind je niet in blik. En die zul je dus als je ze wilt verwerken in een recept toch echt zelf moeten koken. Ook gedroogde linzen kun je lang bewaren als je dat op de juiste manier doet. En het is dan ook best handig om een paar verschillende soorten op voorraad te hebben. Want linzen zijn natuurlijk naast lekker, ook nog eens hartstikke gezond, multi-inzetbaar en een geweldige vleesvervanger in vegetarische en vegan recepten. Hebben we je overtuigd? En vraag je je nu af hoe je ze dan zelf moet bereiden? Wij vertellen je hoe je dat doet!

Heb je al eens een blik linzen open gemaakt en er aan geroken?

Gedroogde linzen weken en koken?

Bonen en erwten, behalve spliterwten, moeten voor het koken geweekt worden. Nu denk je waarschijnlijk dat dan bij linzen koken ook wel het geval zal zijn. Niets is minder waar! Linzen kun je koken zonder dat ze van tevoren geweekt zijn. Dat valt niet tegen, hè? Je hoeft dus minder ver vooruit te plannen dan bij andere peulvruchten. Het kan echter voor komen dat je een recept treft waarin de linzen wel geweekt worden. Daar willen we dan een kanttekening bij plaatsten; als je het echt graag wilt, kun je ze weken. Het is echter niet nodig. Het enige wat je er mee bereikt is dat de kooktijd met een paar minuten wordt verkort. Echt maar een paar minuten en niet meer dan dat. Die moeite kun je je dus wel besparen.

gedroogde linzen recepten

Gedroogde linzen; heerlijke recepten voor enthousiaste eters

Gedroogde linzen, het geitenwollen sokken imago is er af. Want linzen zijn gewoon heel erg lekker en super gezond. Kijk eens bij de recepten!

Linzen koken; zo ga je te werk

  • Controleer de linzen die je wilt gaan koken op steentjes en andere mogelijke vervuilingen. Gedroogde peulvruchten bevatten vaak stof of zand.
  • Doe de linzen in een vergiet of zeef en spoel ze onder de koude kraan goed schoon.
  • Zet de linzen op in een pan met ruim, koud water en breng dit aan de kook. Voeg nog geen zout toe. Peulvruchten kun je beter na het koken zouten of aan het gerecht waarin je ze verwerkt zout toevoegen. Als je ze in water met zout kookt, loop je het risico dat het velletje wat taaier wordt.
  • Kook de linzen gaar. Het is moeilijk aan te geven hoe lang ze moeten koken. Rode linzen zullen eerder gaar zijn dan de andere soorten omdat ze geen velletje meer hebben. Voor alle soorten peulvruchten geldt dat hoe ouder ze zijn, hoe langer ze moeten koken. De kooktijd van linzen kan variëren van 20 minuten tot wel een uur. Je zult dus tussendoor moeten controleren of de linzen gaar zijn.  Dit doe je door ze te proeven.
  • Als de linzen de juiste gaarheid hebben kun je ze in een vergiet afgieten en verder verwerken.
  • Bij het koken van peulvruchten kan het gebeuren dat er een schuimlaag ontstaat. Dit betekent niet dat ze bedorven zijn of iets dergelijks. Het is eiwitschuim dat vrijkomt en je kunt het er met een schuimspaan gewoon afscheppen.
Linzen spoelen
Linzen koken

Het bewaren van gekookte linzen

Heb je linzen gekookt en heb je over? Je kunt de linzen in een afgesloten bakje 3 dagen bewaren in de koelkast. Wil je ze invriezen? Bewaar dan wat van het kookvocht en vries ze daarin in. Altijd handig om wat extra te koken voor een snelle maaltijd!

DeelPin15TweetVerstuurVerstuur

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Decoreren met zoetzure groenten
Kookschool

Decoreren met zoetzure groenten

Soorten gedroogde erwten
Kookschool

Soorten gedroogde erwten; het overzicht

paneermeel
Kookschool

Paneermeel zelf maken; heel makkelijk!

beurre noisette
Kookschool

Beurre noisette

slagroom kloppen
Kookschool

Slagroom kloppen doe je zo

Soorten gedroogde bonen
Kookschool

Soorten gedroogde bonen: het overzicht

briochedeeg
Kookschool

Briochedeeg; een rijk deeg (Basisrecept)

mandarijnen-soorten-gezond
Kookschool

Mandarijnen; proef altijd voor je koopt

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Recepten met garnalen
Specials

Recepten met garnalen; een feestje op je bord!

Recepten met garnalen, je kunt er niet genoeg van hebben. Lekker, gezond, en in veel gerechten te gebruiken. Kook ook eens met garnalen!

Check het recept of lees de info
Oesters

Oesters; een feestelijk hapje!

slagroom

Slagroom

poké bowl recepten

Poké bowl recepten; ontdek deze varianten

Recept in de picture

Spruitjes met cranberry en geitenkaas
Hoofdgerecht

Spruitjes met cranberry’s en geitenkaas; uit de oven

Dit bijgerecht is heerlijk bij een stukje vlees of wild. Spruitjes met cranberry's en geitenkaas passen dus prima in een feestdagenmenu!

Check het recept of lees de info
Romige aardappelschotel met kip en paprika

Romige aardappelschotel met kip en paprika

haring salade

Rode bietjes-haring salade

Handige kooktips

Decoreren met zoetzure groenten
Kookschool

Decoreren met zoetzure groenten

Maak de leukste en lekkerste decoraties met bijna geen moeite. Decoreren met zoetzure groenten geeft je gerecht net dat beetje extra.

Check het recept of lees de info
Soorten gedroogde erwten

Soorten gedroogde erwten; het overzicht

paneermeel

Paneermeel zelf maken; heel makkelijk!

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Ossenstaartsoep
  • Eric Hoyer op Ossenstaartsoep
  • Connie Derks op Kibbeling zelf maken; Gebakken vis naar jouw eigen smaak
  • Elise de Haan op Garnalenmousse in een glaasje
  • letta de Jong op Kibbeling zelf maken; Gebakken vis naar jouw eigen smaak
  • Catharina op Garnalenmousse in een glaasje
  • Elise de Haan op Hollandse borrelplank; een feestje!
  • Vera van Geresteijn op Hollandse borrelplank; een feestje!
  • Connie Derks op Witte kool met spek en ui
  • Ria Willems op Witte kool met spek en ui

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen