Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Tagliatelle aglio olio e peperoncino + pastamachine review

0 2.137

Lekker tafelen kreeg een mailtje van het eigentijdse webwarenhuis Fonq.nl, of het ons leuk lijkt om een product te reviewen… Hier zijn wij als foodies natuurlijk altijd voor in! Mijn oog viel al snel op een pastamachine, ik wilde graag testen of verse pasta nou echt zoveel lekkerder is als de gedroogde variant uit de supermarkt. En hoe moeilijk en tijdrovend is het nou om zelf pasta te maken?

pastamachine (2)Niet veel later was het al zover, mijn pakketje met de pastamachine is gearriveerd! Het is de GEFU Pastamachine Pasta Perfetta. Je kunt hiermee drie verschillende soorten pasta maken; taglionline, tagliatelle en lasagne.  De RVS machine ziet er degelijk uit en bestaat uit twee onderdelen; het deel om het pastadeeg de gewenste dikte te geven en het deel om het deeg te snijden in de gewenste pastavorm. De pastamachine heeft een antislip bodem en je bevestigd hem met een schroefklem aan je aanrecht of tafel. Lekker tafelen collega Conny tipte mij om er eventueel een stuk keukenblad onder te maken voor de stabiliteit, maar ik kon de machine gelukkig goed en stevig aan mijn aanrecht bevestigen zodat ik meteen aan de slag kon!

Huisgemaakte pasta, de machine helpt!

Om te beginnen maakte ik het pastadeeg, voor vier personen gebruikte ik de volgende ingrediënten:

  • 400 gram meel van durum tarwe (te koop bij Jumbo)
  • 4 eieren
  • 1 eetlepel olijfolie
  • een snufje zout

pastamachine (3)

Maak op je aanrecht een hoop van het meel en maak in het midden een    kuil, groot genoeg voor de eieren. Breek de eieren in de kuil en voeg ook  het  zout en de olijfolie toe. Met een vork klop je nu de eieren los en            tijdens het  kloppen neem je, voorzichtig zodat de wand heel blijft,      steeds een beetje  meel mee. Blijf kloppen tot de eieren en het meel een  stroperige massa zijn geworden. Kneed nu de rest van het meel met je  handen door het deeg.  Kneed het deeg stevig door tot een egaal en  soepel deeg, zodra het deeg  terug veert als je er een vinger in drukt is  het klaar. Eventueel kun je het  deeg met wat water besprenkelen als het  te droog is of voeg nog wat meel toe als je deeg te nat is. Als het deeg klaar is bestuif het dan met bloem, wikkel het in huishoudfolie en leg het in de koelkast tot je de pasta gaat maken.

Nu gaan we aan de slag met de pastamachine, bevestig het handvat op de machine. Haal het deeg uit de koelkast en snijd het in plakken. Op de pastamachine vind je een knop met verschillende standen; stand 1 tot en met 9. Deze standen geven de dikte van de pasta aan, stand 9 geeft de pasta een dikte van 2 mm. Mocht de pasta aan de machine blijven plakken bestuif het deeg dan met een beetje bloem. Begin met stand 1, draai de pasta 5 tot 6 keer door de machine tot deze een gelijke dikte heeft. Herhaal dit met stand 2, stand 3 enz. tot de pasta de gewenste dikte heeft. Bestuif de pastabladen met een klein beetje bloem.

Nu kun je ervoor kiezen om deze bladen te gebruiken voor lasagne of om ze te snijden en er taglionline of tagliatelle van te maken. Voor de taglionline en tagliatelle bevestig je het handvat nu op het snijd onderdeel. Draai de pasta door de machine om het te snijden in de gewenste pastavorm. Bestuif de pasta met een beetje bloem en laat de pasta daarna op een droge theedoek drogen voor een uur. Je kunt eventueel hiervoor ook een speciaal pastadroogrek gebruiken.

De pastamachine maak je schoon met een droge theedoek of keukenpapier en een borsteltje. Gebruik geen water om de machine schoon te maken.

Na een uurtje wachten kun je aan de slag met de pasta! Ik koos ervoor om het simpel te houden zodat de smaak van de verse pasta goed tot zijn recht komt. Ik maakte

Tagliatelle aglio olio e peperoncino

pastamachine (1)voor 4 personen

  • verse tagliatelle, zie basisrecept hierboven
  • 1 chilipeper
  • 3 flinke tenen knoflook
  • bosje bladpeterselie
  • olijfolie
  • vers geschaafde Parmezaanse kaas, voor erbij

Snijd de peper fijn, verwijder eventueel de zaadjes. Pel en snijd de knoflook fijn en pluk de blaadjes bladpeterselie, hak deze ook fijn.

Kook de pasta in ruim kokend en gezouten water voor ongeveer 2 á 5 minuten, afhankelijk van de dikte van de pasta. Roel de pasta regelmatig door terwijl het kookt.

Verhit olijfolie in een pan en fruit hierin de peper en knoflook, let op dat de knoflook niet aanbrandt! Voeg de tagliatelle en bladpeterselie toe en meng alles goed door elkaar. Breng op smaak met zout en een scheut goede olijfolie. Schep de pasta op borden en bestrooi met de geschaafde Parmezaanse kaas.

…Niet veel later waren de bordjes leeg, de pasta was heerlijk! Naar onze smaak was de pasta nog iets te dik, dus volgende keer toch nog even door draaien zodat de tagliatelle dunner is. Maar voor een eerste keer zelf pasta maken viel het niet tegen. De GEFU pastamachine is erg makkelijk in gebruik en de prijs/kwaliteit verhouding vind ik erg goed. Zelf pasta maken is alleen wel een tijdrovende klus en je kunt het ook het beste met z’n tweeën doen, maar dat is wel zo gezellig! De smaak van de verse pasta maakt heel veel goed, de smaak is voller en rijker dan de gedroogde supermarkt variant. Ik ben erg blij met de machine en kan niet wachten om er weer pasta mee te maken! Ook ga ik zeker experimenten met het toevoegen van kruiden zodat je gespikkelde pasta krijgt en bijvoorbeeld het toevoegen van spinazie voor groene pasta.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer