• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
donderdag 13 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Kookschool

Gegrilde paprika uit een pot? Echt niet! Lekker zelf doen

Gegrilde paprika op 3 manieren

0
gegrilde paprika

Gegrilde paprika – Echte smaakmakers zijn het, die gegrilde paprika’s. Door het grillen krijgen ze een heerlijk diepe, iets zoete smaak. Geef soepen en sauzen een geweldige smaak boost of gebruik gegrilde paprika in een salade of op brood. De mogelijkheden zijn eindeloos. Ben je een liefhebber van tapas? Beleg dan een bruschetta met een stukje van die zalige gegrilde paprika, een beetje olijfolie, zout en peper erover en je hebt een geweldig hapje.

Paprika uit een pot? 

Je kent ze vast wel de gegrilde paprika’s uit een pot. Lekker, makkelijk maar totaal anders van smaak dan gegrilde paprika’s die je zelf maakt. Dat komt doordat ze in het glas in een zoetzuur badje worden bewaard. In sommige gevallen worden ze ook op olie verkocht, maar ook dan zit er suiker, zout en zuurteregelaar bij. Die procedure is nodig om ze langer houdbaar te maken, maar het beïnvloedt ook de smaak. De paprika’s uit een pot zijn zoetzuur van smaak, terwijl zelf geroosterde paprika zoet en vol van smaak is, zonder allemaal toevoegingen.

Paprika is een echte zomergroente

Het hele jaar door worden er volop paprika’s verkocht, waardoor er soms vergeten wordt dat paprika een echte zomergroente is. Het is ook meteen te zien aan de prijs: paprika’s zijn in de winter duurder dan in de zomer. Koop als de paprika’s volop verkrijgbaar zijn, eens een flinke portie, grill ze in de oven, airfryer of op de barbecue en vries ze in, eventueel met een beetje olie. Zo kun je het hele jaar door van lekkere zelf gegrilde paprika’s genieten.

Door ze te grillen worden ze lekkerder

Als je paprika’s grilt krijgen ze meer smaak. Door het grillen verbrandt de buitenkant. Dit geeft veel smaak aan de groente. Dat zwartgeblakerde velletje kun je natuurlijk niet eten, dat haal je eraf. En dat gaat verrassend eenvoudig als je de paprika af laat koelen onder een laagje folie. Eenmaal afgekoeld haal je de velletjes er zo vanaf. Gooi het vrijgekomen vocht niet weg, dit zit boordevol smaak. 

Gooi het vrijgekomen vocht niet weg, dit zit boordevol smaak

Gegrilde paprika op 3 manieren

De oven

Snijd de paprika’s in vieren en haal de zaden en zaadlijsten eruit. Leg ze in een ovenschaal of op een bakplaat met opstaande rand. Schuif ze in de oven en draai de oven op de hoogste stand, vaak is dit 225-230 graden. Voorverwarmen hoeft niet. Eenmaal op temperatuur laat je ze 10 minuten garen. Heb je een grillstand, zet de oven dan na die 10 minuten op grillen en gril de paprika’s nog 10 minuten tot ze zwart verkleuren. Heb je geen grill, laat ze dan net zo lang in de oven staan tot ze zwart verkleuren.

De barbecue

In de zomer als er volop paprika’s zijn, gaat ook bij menigeen met regelmaat de barbecue aan. Als iedereen klaar is met grillen, heb je vaak nog een best goed vuurtje. Maak daar gebruik van en leg een paar paprika’s op de grill. Zo gril je de lekkerste paprika’s, want op de barbecue heb je ook nog de lichte rooksmaak van de houtskool. Een win-winsituatie dus. Gebruik hele paprika’s e prik die op een paar plaatsen in met een vork. Draai ze tussendoor een keertje. Het is een beetje afhankelijk van de hitte van de kolen hoe lang je ze moet laten grillen. Als ze zwart zijn haal de gegrilde paprika dan van het vuur en leg ze in een schaal die je afdekt met aluminiumfolie. Laat ze helemaal afkoelen en je haalt de velletjes er zo vanaf. 

In de airfryer

Steeds meer huishoudens hebben een airfryer, een handig en snel apparaat waar vaak meer mee kan dan waar hij voor gebruikt wordt. Gegrilde paprika’s kun je dus ook in een airfryer maken. Prik de paprika in met een vork en leg hem in een ovenschaaltje of aluminium bakje. Zet dit in de airfryer en zet hem 10 minuten op 200 graden. Draai na die 10 minuten de paprika voorzichtig aan het steeltje om en zet de airfryer nog 5 minuten aan. Haal het bakje uit de airfryer en dek het af met aluminiumfolie en laat dit volledig afkoelen. Eenmaal afgekoeld, haal je de velletjes van de paprika. 

gegrilde paprika uit de airfryer
gegrilde paprika uit de airfryer
gegrilde paprika uit de oven
gegrilde paprika uit de oven

Zo bewaar je de gegrilde paprika

Het lekkerste is het om de gegrilde paprika direct te gebruiken natuurlijk. Maar als je toch paprika grilt, is het slim om er meer gelijk te grillen en dan weet je dat je over gaat houden. Wil je hem langer bewaren dan een paar dagen, vries de paprika dan in. Gebruik je hem nog dezelfde week, bewaar het dan in een schoon glazen potje en overgiet het met een beetje olie zodat er geen lucht bij kan. Die olie is trouwens erg lekker om salades en pasta mee op smaak te brengen.

Paprika

Paprika; in alle kleuren van de regenboog!

Met paprika's, de supergezonde groente, die in alle kleuren van de regenboog wordt geteeld, maak je de lekkerste en mooiste gerechten!

Connie D.

Connie D.

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Ook interessant

  • bruine bonensoep

    Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

  • gekarameliseerde witlof recept

    Gekarameliseerde witlof met honing en balsamico

  • knoflook-champignons

    Knoflook-champignons (Heerlijk op de borrelplank)

  • Tomatengroentesoep

    Tomatengroentesoep

  • Tomatensalsa

    Zo maak je zelf tomatensalsa van verse tomaten

  • boterboontjes

    Boterboontjes; Botermals volgens oma’s recept

  • Uiensaus

    Uiensaus; erg lekker bij vlees of vis!

  • Verse aspergesoep

    Verse aspergesoep; met dit recept kun je zelf aspergesoep maken

  • gebakken zoete aardappels

    Gebakken zoete aardappels; lekker en snel

  • Hollandse zuurkoolstamppot met spek en rookworst

    Hollandse zuurkoolstamppot met spek

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst en klaar in 25 minuten
  • Gevuld broodje ei; lekker voor ontbijt of lunch
  • Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven
  • Puddingbroodjes; de enige echte en ook de allerlekkerste
  • Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees
  • Cheesecake met gekaramelliseerde peren; Nederlandse peren op z’n Amerikaans

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.