Gegrilde paprika – Echte smaakmakers zijn het, die gegrilde paprika’s. Door het grillen krijgen ze een heerlijk diepe, iets zoete smaak. Geef soepen en sauzen een geweldige smaak boost of gebruik gegrilde paprika in een salade of op brood. De mogelijkheden zijn eindeloos. Ben je een liefhebber van tapas? Beleg dan een bruschetta met een stukje van die zalige gegrilde paprika, een beetje olijfolie, zout en peper erover en je hebt een geweldig hapje.
Paprika uit een pot?
Je kent ze vast wel de gegrilde paprika’s uit een pot. Lekker, makkelijk maar totaal anders van smaak dan gegrilde paprika’s die je zelf maakt. Dat komt doordat ze in het glas in een zoetzuur badje worden bewaard. In sommige gevallen worden ze ook op olie verkocht, maar ook dan zit er suiker, zout en zuurteregelaar bij. Die procedure is nodig om ze langer houdbaar te maken, maar het beïnvloedt ook de smaak. De paprika’s uit een pot zijn zoetzuur van smaak, terwijl zelf geroosterde paprika zoet en vol van smaak is, zonder allemaal toevoegingen.
Paprika is een echte zomergroente
Het hele jaar door worden er volop paprika’s verkocht, waardoor er soms vergeten wordt dat paprika een echte zomergroente is. Het is ook meteen te zien aan de prijs: paprika’s zijn in de winter duurder dan in de zomer. Koop als de paprika’s volop verkrijgbaar zijn, eens een flinke portie, grill ze in de oven, airfryer of op de barbecue en vries ze in, eventueel met een beetje olie. Zo kun je het hele jaar door van lekkere zelf gegrilde paprika’s genieten.
Door ze te grillen worden ze lekkerder
Als je paprika’s grilt krijgen ze meer smaak. Door het grillen verbrandt de buitenkant. Dit geeft veel smaak aan de groente. Dat zwartgeblakerde velletje kun je natuurlijk niet eten, dat haal je eraf. En dat gaat verrassend eenvoudig als je de paprika af laat koelen onder een laagje folie. Eenmaal afgekoeld haal je de velletjes er zo vanaf. Gooi het vrijgekomen vocht niet weg, dit zit boordevol smaak.
Gooi het vrijgekomen vocht niet weg, dit zit boordevol smaak
Gegrilde paprika op 3 manieren
De oven
Snijd de paprika’s in vieren en haal de zaden en zaadlijsten eruit. Leg ze in een ovenschaal of op een bakplaat met opstaande rand. Schuif ze in de oven en draai de oven op de hoogste stand, vaak is dit 225-230 graden. Voorverwarmen hoeft niet. Eenmaal op temperatuur laat je ze 10 minuten garen. Heb je een grillstand, zet de oven dan na die 10 minuten op grillen en gril de paprika’s nog 10 minuten tot ze zwart verkleuren. Heb je geen grill, laat ze dan net zo lang in de oven staan tot ze zwart verkleuren.
De barbecue
In de zomer als er volop paprika’s zijn, gaat ook bij menigeen met regelmaat de barbecue aan. Als iedereen klaar is met grillen, heb je vaak nog een best goed vuurtje. Maak daar gebruik van en leg een paar paprika’s op de grill. Zo gril je de lekkerste paprika’s, want op de barbecue heb je ook nog de lichte rooksmaak van de houtskool. Een win-winsituatie dus. Gebruik hele paprika’s e prik die op een paar plaatsen in met een vork. Draai ze tussendoor een keertje. Het is een beetje afhankelijk van de hitte van de kolen hoe lang je ze moet laten grillen. Als ze zwart zijn haal de gegrilde paprika dan van het vuur en leg ze in een schaal die je afdekt met aluminiumfolie. Laat ze helemaal afkoelen en je haalt de velletjes er zo vanaf.
In de airfryer
Steeds meer huishoudens hebben een airfryer, een handig en snel apparaat waar vaak meer mee kan dan waar hij voor gebruikt wordt. Gegrilde paprika’s kun je dus ook in een airfryer maken. Prik de paprika in met een vork en leg hem in een ovenschaaltje of aluminium bakje. Zet dit in de airfryer en zet hem 10 minuten op 200 graden. Draai na die 10 minuten de paprika voorzichtig aan het steeltje om en zet de airfryer nog 5 minuten aan. Haal het bakje uit de airfryer en dek het af met aluminiumfolie en laat dit volledig afkoelen. Eenmaal afgekoeld, haal je de velletjes van de paprika.
Zo bewaar je de gegrilde paprika
Het lekkerste is het om de gegrilde paprika direct te gebruiken natuurlijk. Maar als je toch paprika grilt, is het slim om er meer gelijk te grillen en dan weet je dat je over gaat houden. Wil je hem langer bewaren dan een paar dagen, vries de paprika dan in. Gebruik je hem nog dezelfde week, bewaar het dan in een schoon glazen potje en overgiet het met een beetje olie zodat er geen lucht bij kan. Die olie is trouwens erg lekker om salades en pasta mee op smaak te brengen.
Paprika; in alle kleuren van de regenboog!
Met paprika's, de supergezonde groente, die in alle kleuren van de regenboog wordt geteeld, maak je de lekkerste en mooiste gerechten!
Wow, wat ziet dat er lekker uit zeg, ga ik zeker maken, heb gisteren zelf paprika´s geroosterd en daarna kwam ik op dit recept, toppie dus.
groet, Yvonne