• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, januari 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Geitenkaas, het hele jaar door lekker!

door Redactie
in Kookschool
0
2
Geitenkaas, het hele jaar door lekker!

Geitenkaas, het hele jaar door lekker! – Geitenkaas wint de laatste jaren in populariteit. Vooral zomers zien we het kaasje vaak in salades, op toastjes en bij restaurants op kaarten. Maar geitenkaas is het hele jaar door eigenlijk gewoon lekker. Geitenkaas leent zich voor ontzettend veel smaakcombinaties en past daarom in de winter net zo goed als in de zomer.

In de wereld zijn er bijna ontelbaar vele soorten kaas. Alleen al in Nederland zijn er vele soorten en naast de Nederlandse kaas wordt er ook een verscheidenheid aan buitenlandse kazen aangeboden waaronder vele soorten geitenkaas. Vaak denkt men bij geitenkaas aan sterke aromas en een sterkere smaak dan kaas van koemelk. Maar dat is heel erg afhankelijk van het type geitenkaas dat je eet. Er zijn namelijk ook soorten die heel mild en zacht van smaak zijn en juist helemaal niet een zware smaak hebben.  Er zijn verschillende methodes voor het maken van geitenkaas en ook de duur van de rijping doet veel met de smaak. Zo zijn er verse, smeerbare, zachte en half-harde geitenkazen. Hoe korter de kaas rijpt, hoe zachter de kaas blijft. Eigenlijk kun je alle soorten kazen die je van koemelk maakt ook van geitenmelk maken.

Bij geitenkaasmaker “de Molkerei” aan de keukentafel!

In Nederland worden diverse geitenkazen gemaakt. En één van die kaasmakers is “de Molkerei” te Oude Bildtzijl in het noorden van Friesland. Zij maken al jaren heerlijke verse geitenkaasjes die door heel Nederland verkrijgbaar zijn.  De gehele productie van de geitenkaas is ambachtelijk en met de hand. Aan haar landelijke keukentafel verteld eigenaresse Els Hartog haar verhaal over de geitenkaas die ze vol passie maakt.

LT Geitenkaasmakerij raamHet begon jaren geleden met één geitje. Leuk voor de kinderen. En wat met één geitje begon eindigde met een schuur vol met 50 geiten. Van de melk van hun geiten maakten ze heerlijke geitenkaas, naar eigen geheim recept. Toen er zoveel vraag kwam naar de geitenkaas dat ze het niet meer vanuit hun huis aankonden, zijn de geiten terug gegaan naar de oorspronkelijke boer waar de lammeren ooit vandaan kwamen. De stal hebben ze toen omgebouwd tot kaasmakerij. Elke week komt er 5000 liter hoogwaardige kwaliteit geitenmelk binnen van hun vaste geitenboer waar nog altijd nakomelingen zijn van hun eigen geiten. En hier maken ze wekelijks hun kaas van. Geiten geven in tegenstelling tot schapen bijna het hele jaar door melk. Het is namelijk beter om geiten door te blijven melken om zo ontstekingen aan de uiers te voorkomen. Als een geit even geen melk wil geven, laat de geit dit vanzelf merken aan de boer en zal de boer hem niet meer melken tot ze weer een lammetje heeft gehad.

Geitenkaas maken:

Het maken van de verse kaas bij “de Molkerei” duurt 3 dagen. Na het pasteuriseren van de melk wordt er stremsel aan de melk toegevoegd waardoor wrongel ontstaat. Het begin van kaas. Deze wrongel word met de hand in vormen gedaan en daarna 2 keer omgedraaid. In de tussentijd krijgen ze nog een pekelbad. Het is een bijzonder gezicht om die kaasjes te zien rijpen met de zeedijk, met daarachter de waddenzee, op de achtergrond.

Om de geitenkaas langer houdbaar te maken worden ze, bij “de Molkerei” in zonnebloemolie bewaart. Van kleine potjes tot grote emmers voor de grootverbruikers. Zo blijft de kaas wel tot een half jaar houdbaar. Geitenmelk is over het algemeen even lang houdbaar als melk van koeien alleen word de smaak steeds sterker naarmate de melk ouder wordt. Dit is van invloed op de uiteindelijke smaak van de geitenkaas. Proef daarom verschillende kazen om uit te vinden wat jij het lekkerste vindt.

Verschillende soorten geitenkaas:

Er zijn echter nog meer soorten geitenkaas en iedere dezelfde soorten kaas zullen toch per geitenkaasmaker weer anders smaken. Zo zijn er bijvoorbeeld ook nog zachte geitenkazen. Deze hebben vaak een witte wat hardere korst (vaak een schimmelkorstje) en zijn zacht van binnen. Vooral eind jaren 90 en begin 2000 werd er veel met deze kaas in de Nederlandse horeca gewerkt. Als je hem doorsnijd dan plakt hij wat aan je mes. Het lijkt wel wat op brie of camembert.

Er  zijn ook nog de half-harde  en harde geitenkazen in Nederland deze kazen lijken veel op de kaas die we in plakjes op brood serveren qua stevigheid alleen zijn ze veel lichter van kleur. In tegenstelling tot kaas van koemelk die geel is.

Waar komt de kleur en smaak vandaan?

Geitenkaas is meestal wit en meestal altijd lichter dan kaas van koemelk. Dit heeft ermee te maken het verschil tussen de maag van een koe en die van een geit. In het eten van beide dieren zit caroteen. Een geit zet dit om in vitamine A en een koe niet. Doordat de caroteen in vitamine A is omgezet kan het de melk niet meer zo geel kleuren als er kaas van gemaakt wordt. Vandaar dat geitenkaas witter is. Maar wat zorgt er dan voor dat geitenkaas een hele andere smaak heeft dan kaas van koemelk? Dit is een andere stof in de geitenmelk met de naam carpinezuur. Dit geeft die specifieke geur en smaak aan de geitenmelk waardoor de kaas anders is maar toch ook weer heel mild smaakt.

Geitenkaas gezonder?

En ander aspect van geitenkaas is dat het minder lactose bevat dan koemelk. Hierdoor kunnen veel mensen geitenmelk en geitenkaas beter verdragen dan koemelk en kaas van koemelk. Ook heeft geitenmelk kleinere zogeheten vetbolletjes waardoor het beter verteerbaar is voor ons lichaam. Nu denk je al snel dat geitenkaas dan ook misschien minder vet bevat. Maar dat is niet zo. Geitenmelk en koeienmelk bevatten evenveel procenten vet, namelijk 48%. Dit was vroeger anders, toen kregen geiten niet hetzelfde kwaliteit eten als koeien dat kregen waardoor de melk ook magerder was.

Lekker koken & bakken met geitenkaas:

LT geitenkaasmakerij potten 3

Er blijft uiteraard nog altijd die laatste vraag over. Wat gaan we maken met die heerlijke geitenkazen? Op LekkerTafelen.nl vind je vele recepten m.b.t. geitenkaas. Wat dacht je van een hartige taart met geitenkaas of deze lekkere krokante hapjes van filodeeg? Of een lekkere ep met gedroogdspinaziesoe tomaat en geitenkaas? De mogelijkheden zijn oneindig.

Meer weten?

Wil je meer weten over de geitenkaas van de Molkerei? Op hun website, http://demolkerei.nl/ , kun je diverse filmpjes bekijken over de kaasmakerij en de geiten. Je kunt lezen hoe de kaas gemaakt word en welke kazen en smaken ze hebben. Via diverse webwinkels en landwinkels kun je de geitenkaas van de Molkerei in het bezit krijgen. Maar wij mogen 1 potje geitenkaasblokjes met Griekse melange weggeven!

 

Tags: KaasKaas - Geitenkaas
DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen
Kookschool

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Kippenbouillon
Kookschool

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

soepballetjes maken
Kookschool

Soepballetjes maken

basisdeeg voor quiche of hartige taart
Kookschool

Basisdeeg voor quiche; ook te gebruiken voor hartige taart

hele kip delen
Kookschool

Een hele kip snijden in acht delen

Maasdammer kaas
Kookschool

Maasdammer en Leerdammer

Rookworst; slagersrookworst is het lekkerst
Kookschool

Rookworst; slagersrookworst is het lekkerst

Reacties 2

  1. a ulas says:
    7 jaar geleden

    Hallo ik heb geitenboter nodig verkoopt u die misschien ? Of weet u misschien een andere plek die geitenboter verkoopt?

    mvg A.Ulas

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      7 jaar geleden

      Geitenboter kunt u online bestellen via deze link: http://beterbio.nl/geiten-en-schapenzuivel-c814/

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

witlof recepten
Specials

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Witlof is een bladgroente waarvan het hoogseizoen in de wintermaanden valt. Je kunt hier in de wintermaanden de lekkerste recepten mee maken.

Check het recept of lees de info
appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

roerei special

Roerei, een lekker begin van de dag

Rundvlees

Rundvlees; Soorten & Recepten

Recept in de picture

currysoep met spliterwten
Maaltijdsoep

Currysoep met spliterwten

Een heerlijke troostrijke en verwarmende currysoep met spliterwten boordevol gezonde ingrediënten. Dat is genieten zonder schuldgevoel.

Check het recept of lees de info
Gegratineerde paddenstoelen

Gegratineerde paddenstoelen

zuurkool ovenschotel met gehakt

Zuurkool ovenschotel met gehakt

Handige kooktips

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Natuurlijk is Parmezaanse kaas de bekendste Italiaanse kaas. Maar heb jij al eens Pecorino gegeten? Een heerlijke, zoutige schapenkaas!

Check het recept of lees de info
tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Kippenbouillon

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Vlees bereiden; Tips & Trucs
  • Redactie op Spaghetti Carbonara
  • Coor op Vlees bereiden; Tips & Trucs
  • Gerard op Spaghetti Carbonara
  • Elise de Haan op Spaghetti Carbonara
  • Jantina op Spaghetti Carbonara
  • Redactie op Spatzle met jachtsaus en gebakken witlof
  • M.J. op Spatzle met jachtsaus en gebakken witlof
  • Redactie op Spaghetti Carbonara
  • Keimpe op Spaghetti Carbonara

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen