Lekker Tafelen
vrijdag 16 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Gelatine, blaadjes, poeder of agar-agar

door
in Kookschool
0

Gelatine, blaadjes, poeder of agar-agar – Gelatine is een eiwit die wordt gebruikt als bindmiddel. Binnen de voedselindustrie wordt gelatine veel gebruikt in snoepgoed zoals winegums en drop, maar ook in vleesproducten zoals de kroket en paté. Gelatine wordt in de thuiskeuken vooral veel gebruikt in (gelatine)pudding, desserts en taarten of gebak. De gelatine zorgt voor het stabiliseren en stevig houden van yoghurt, slagroom, mousse of bavaroise.

Gelatine vormt bij afkoeling een gel wat de vloeistof waarin het is opgelost stevig en stabiel maakt. De meeste gelatine is afkomstig van de huiden en beenderen van varkens of runderen.

Gelatineblaadjes en poeder

Het makkelijkst te verkrijgen in de supermarkt zijn de blaadjes gelatine. In recepten komen we tegenwoordig echter ook steeds vaker poedergelatine tegen.

Gelatine (3)Pakjes met gelatineblaadjes zijn vaak verpakt per 12 blaadjes welke voldoende zou moeten zijn om van een liter vloeistof een stevige massa te kunnen maken. Gelatinepoeder wordt in zakjes of in potjes verkocht, voor het verstevigen van een liter vloeistof heb je 18 gram gelatinepoeder nodig.

De blaadjes die we in de supermarkt vinden wegen ongeveer 1,8 gram per stuk, omdat er ook weleens blaadjes van een ander formaat worden verkocht is dit een handig gegeven om af en toe eens na te wegen.

Voor 1 liter vloeistof gebruik je dus;

  • 12 gelatineblaadjes of te wel 21,5 gram aan gelatineblaadjes
  • 18 gram gelatinepoeder

Helaas is er altijd een uitzondering op de regel….

Gelatine en zuur gaan niet zo heel goed samen, hoe zuurder een bepaalde toevoeging is, hoe meer gelatine je nodig zult hebben om te kunnen binden. Er zijn zelfs stoffen die zich door hun hoge zuurtegraad niet of nauwelijks laten binden door gelatine. Cacao bijvoorbeeld bevat veel oxaalzuur, wat betekent dat chocoladehoudende vloeistoffen zich maar moeizaam laten binden, dit geldt ook voor o.a. rabarber, bosbessen, frambozen, mandarijnen, kaneel, gember, peper en thee.

Oxaalzuur is te neutraliseren met calcium. Wil je dus toch aan de slag met één van bovengenoemde toevoegingen, voeg dan eventueel wat calcium toe. Dit kan o.a. in de vorm van calciumcarbonaat (Verkrijgbaar bij de drogist als calciumcarbonaat- of calciumtablet).

Wil je vers fruit verwerken in je pudding o.i.d. houd er dan rekening mee dat er een aantal fruitsoorten de werking van gelatine tegengaan. Denk hierbij aan vijgen, meloen, kiwi, guave, papaya, passiefruit en ananas. Deze vruchten bevatten een enzym dat eiwitten afbreekt zo ook de eiwitten aanwezig in gelatine. Dit kun je voorkomen door het fruit voor gebruik even kort te koken en vervolgens goed met koud water af te spoelen. Fruit uit blik of diepvries is reeds gekookt en dus wel direct te gebruiken in combinatie met gelatine.

Hoe gebruik je gelatine ?

Gelatine dient voor gebruik geweekt te worden in koud water, neem minimaal 5 minuten hiervoor of in ieder geval tot ze zacht en glibberig is geworden. Laat het nu oplossen in een warme vloeistof.

Gelatinepoeder los je op in koud water, houd voor 1 gram poedergelatine ongeveer 10 ml water aan. Laat vervolgens zo’n 20 minuten staan. Er ontstaat dan een dik papje welke je vervolgens toevoegt aan een warme vloeistof om het op te laten lossen

Alternatief voor gelatine, agar-agar

Zoals hierboven al vermeld is gelatine een restproduct van het varken of rund, vegetariërs, veganisten en mensen met bepaalde geloofsovertuigingen zullen dit product dus niet kunnen gebruiken, maar er is een alternatief, namelijk agar-agar ook wel kanten genoemd.

Agar-agar zul je voornamelijk terug vinden in de zogehete toko’s of natuurvoedingwinkels en is verkrijgbaar in sticks, poeder en vlokken. Agar-agar wordt gemaakt van verschillende soorten roodwier, een algensoort. Agar-agar gebruik je net als gelatine; poeder en vlokken los je direct op in een warme vloeistof, sticks laat je eerst weken in koud water. De bindkracht van agar-agar is groter als dat van gelatine. 4 à 5 gram geconcentreerd agar-agar poeder of 10 gram sticks of vlokken staat gelijk aan 12 blaadjes gelatine en is dus voldoende voor een liter vloeistof.

Een essentieel verschil tussen agar-agar en gelatine is dat gelatine flink moet afkoelen voor het gaat stijven, agar-agar bindt daarentegen al op kamertemperatuur. Agar-agar verliest echter na 2 dagen al zijn bindende werking.

Nog enkele tips;

* Wil je stukjes fruit verwerken in je pudding, laat het dan eerst licht opstijven voor je de stukjes fruit er doorheen schept, zo krijgen de stukjes fruit een mooi “zwevend” effect.

* Om de pudding goed te kunnen lossen uit de vorm, kun je de vorm licht insmeren met olie of een bakspray voor het vullen.

* Houd de vorm voor het lossen heel even in warm water en snijd de randjes van je pudding los van de vorm. Los de pudding op een bord of schaal en zet hem tot gebruik terug in de koelkast.

* Gelatine heeft minimaal 4 uur nodig om in de koelkast op te stijven. De opstijvende werking blijft tot wel 15 uur.

* Gelatine smelt in de mond (net als chocolade) wat als een prettig mondgevoel wordt ervaren. Gelatine geeft geen bijsmaak aan je gerecht.

DeelPin27TweetVerstuurVerstuur

Gerelateerde Recepten en ideeën

Vlees invriezen
Kookschool

Vlees invriezen? Slim! Zo doe je het goed

Kalfsbouillon
Kookschool

Maak krachtige kalfsbouillon zonder pakjes of potjes

Kippenvleugeltjes bereiden
Kookschool

Zo maak je kippenvleugeltjes klaar: 6 manieren

Reacties 15

  1. Kees says:
    3 jaar geleden

    Hallo

    Kan iemand mij vertellen hoeveel gelatine poeder ik moet gebruiken op 200ml

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 jaar geleden

      20 gram per liter Kees, dus 4 gram op 200 ml.

      Beantwoorden
  2. braeckevelt darline says:
    3 jaar geleden

    hoeveel gelatine moet ik gebruiken voor 350 ml room en 150 gr rolo’s en 200 gr chocolade bij elkaar al gedaan zonder als je het snijdt loop alles nog volgens het recept moeten er geen in

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 jaar geleden

      De vraag is ons niet duidelijk Darline. Om welk recept gaat het?

      Beantwoorden
  3. Jane de la Fosse says:
    4 jaar geleden

    Goedendag,
    Nog een vraag: er staat agar agar verliest na twee dagen zijn bindende werking.. Is het dan bijvoorbeeld niet mogelijk je kroketjes in te vriezen en later te frituren?
    Met groet,
    Jane

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      4 jaar geleden

      Ja in principe wel. Maar voor een goede kroket heb je in feite dit bindmiddel niet nodig. Check dit recept https://lekkertafelen.nl/recepten/rundvleeskroketten/

      Beantwoorden
      • Jane de la Fosse says:
        4 jaar geleden

        Dank voor het antwoord. Het gaat om een vegan kroket, gemaakt van paddestoelen. Beetje extra stevigheid is dan toch wel handig?

        Beantwoorden
  4. Wilga says:
    4 jaar geleden

    Ik wil annanasbavrois maken ,maar bedoelen ze in het recept kleine vellen gelatine? Vroeger waren de vellen langer dacht ik .

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      4 jaar geleden

      Dat is inderdaad een probleem Wilga, de vellen waren vroeger langer en daarom publiceren wij het liefst gelatine per gram. Maar ik weet niet over welk recept je het hebt?

      Beantwoorden
  5. Mohamedali says:
    4 jaar geleden

    Goede dag.
    Kan je Agar Agar ook gebruiken als gelatine voor kip worst(sausge)?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      4 jaar geleden

      Ja, dat kan zeker Mohamedali

      Beantwoorden
  6. Rebecca says:
    6 jaar geleden

    Kan ik agar agar gebruiken om marshmallow te makken???

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      6 jaar geleden

      Wij hebben het nog nooit geprobeerd Rebecca, en uit verhalen weten we dat dat niet heel succesvol is.

      Beantwoorden
  7. MC says:
    6 jaar geleden

    Hoi Samanta, voor het maken van croquet/bitterbal gelatine vervangen met agar-agar of plantaardig kaas? Em hoeveel gram per liter?
    Gr Marta

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      6 jaar geleden

      Agar agar kan prima Marta. Gebruik in dat geval 8 gram per liter.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche Oude
  • Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar
  • Nieuw: zoutmolen van Peugeot waarmee je tot drie keer minder zout gebruikt
  • Lunchsalade met asperge en gepocheerd ei
  • Kaaskletskoppen van oude kaas: hartig en vers uit de oven
  • Wraps met gegrilde groenten en mozzarella
  • Lunchsalade met gebakken ei, spek en oude kaas met een caesar dressing
  • Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten

Reacties

  • Redactie op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Tessa op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Redactie op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Almeerder op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Redactie op Rabarbertaart met schuim
  • Karin op Rabarbertaart met schuim

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!