Gele currypasta – Curry is een geliefde gerecht over de hele wereld. Het bestaat in verschillende smaken en variaties, maar een heel populaire is gele curry. Gele currypasta is een geliefd en veelzijdige ingrediënt in de Aziatische keuken. Met zijn rijke smaak en aromatische kruidenmix voegt het diepte en complexiteit toe aan tal van gerechten. Currypasta is vooral iets wat in de Thaise keuken wordt gebruikt, en gele currypasta is dus vaak een ingrediënt dat wordt gebruikt in een recept met een Thais tintje. Het gebruik van kurkuma geeft gele currypasta zijn karakteristieke kleur en milde, en wat aardse smaak. Historisch gezien werd gele curry vaak geassocieerd met de Thaise koninklijke keuken en werd het beschouwd als een gerecht voor speciale gelegenheden. Tegenwoordig eet je curry vooral als een gewone, doordeweekse, makkelijke maaltijd.
Gele currypasta maak je heel makkelijk vers
In vrijwel elke supermarkt en zeker in elke toko kun je kant-en-klare zakjes en potjes met currypasta in alle kleuren kopen. Hartstikke makkelijk natuurlijk. Maar waarom zou je, als je een verse curry gaat maken, een potje kiezen? Je maakt currypasta, en dus ook gele currypasta heel makkelijk en snel zelf met onderstaand recept. Met verse ingrediënten en de geurigste specerijen. Voordeel van het zelf maken is ook dat je zoveel of weinig pepers kunt toevoegen als jij lekker vindt. Houd je van mild, dan maak je een milde currypasta. Ben je meer van het hot en spicy werk, gebruik dan vooral meer pepers dan in het recept staan vermeld. Een ander voordeeltje is dat er geen conserveringsmiddelen in gaan, en dat je zelf bepaalt hoeveel zout er in gaat. Zelf gemaakt is dus niet alleen lekkerder, maar ook nog eens gezonder.
Maak eens een voorraadje currypasta en vries het in
Als je dan toch aan de slag gaat met het zelf maken van gele currypasta, dan is het niet veel meer werk om wat extra te maken. Maak een dubbel of driedubbel recept. Zo kun je een voorraadje aanleggen in de vriezer. Als je de currypasta in vriest in een ijsblokjesvorm, en de blokjes als ze bevroren zijn in een diepvriesdoosje of zakje over doet, kun je altijd heel makkelijk de juiste hoeveelheid currypasta toevoegen aan een gerecht.
Om zelf de currypasta uit dit recept te kunnen maken heb je een blender of een staafmixer met een hakmolentje nodig. Met een vijzel lukt het ook, maar dat is wel wat meer werk.
Met deze curry recepten steel jij de show aan tafel
Curry eten is hot. En hoe leuk is het om die curry zelf te maken? Moeilijk? Nee, hoor! Lekker Tafelen geeft je de lekkerste curry recepten!
Gele currypasta
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 100 gram sjalotten
- 4 teentjes knoflook
- 2 stengels citroengras
- 2 verse rode chilipepers (of meer)
- 1 stukje verse gember, ter grootte van een duim
- 1 stukje verse laos (galangal)
- 5 cm verse kurkumawortel
- versgeperst sap van 1 limoen
- 10 gram verse koriander
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel garam masala
- 2 eetlepels vissaus
- 75 ml neutrale olie (zonnebloemolie of rijstolie)
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gele currypasta:
Snipper de sjalot en de knoflook grof. Snijd de gember, de laos, en de kurkuma in dunne plakjes. Verwijder de onderkant en de bovenkant van het citroengras en snijd het in dunne ringetjes. Snijd de chilipepers in stukken. Pers de limoen uit.
Doe alles met de vissaus, de korianderpoeder, de komijnpoeder, de garam masala, de verse koriander en de olie in een blender of het hakmolentje van de staafmixer.
Pureer tot je een pasta hebt.
Schep de gele currypasta over in een schone glazen pot en bewaar die maximaal 2 weken in de koelkast of vries het in.
Verse gele currypasta is heerlijk in een zelfgemaakte curry, een currysoep, of als smaakmaker in een maaltijd met een Oosters tintje.
Tafel lekker !!