Gepofte bietjes; kleine moeite, veel smaak – Regelmatig krijg ik verse bietjes uit de grond. In de winter de winterse variant en – je raad het al – in de zomer zomerbietjes. Omdat mijn vader niet van bietjes hield, maakte mijn moeder (die ik er van verdenk dat zij ze ook niet graag at) thuis nooit bietjes. Ik moest het dus van vriendinnen hebben, hoe ik ze het beste kon klaarmaken.
Al jaren geleden tipte een vriendin van mij dat haar moeder de lekkerste bietjes klaarmaakte. Hoe? Door ze te poffen in de oven. En inderdaad, dit geeft heerlijke zoete bietjes, waar alle smaakstoffen nog in zitten. Je hebt er geen omkijken naar, je moet alleen even geduld hebben, terwijl de oven de rest doet. Ik vind het echt de lekkerste methode om bietjes klaar te maken!
Let op: zomerbieten of winterbieten
Is er verschil tussen zomerbieten en winterbieten? Jawel: zomerbieten zijn veel sneller gaar dan winterbieten! Let daar dus even op bij de bereiding.
Rode bieten; kleur op je bord!
Een groente die kleur op je bord brengt? Dan moet je rode bieten hebben, of gele, gestreepte of witte natuurlijk. Leef je uit met bietjes!
Gepofte bietjes
Voor 4 personen:
- 500 à 750 gr. bietjes
- Aluminiumfolie
Verwarm de oven voor op 200 graden en zet het rooster redelijk hoog in de oven (de bietjes moeten er nog wel tussen passen en niet het verwarmingselement raken).
Was de bietjes, laat de wortels gewoon zitten, en snijd alleen eventueel het loof er af. Droog de bietjes met wat keukenpapier en wikkel ze vervolgens één voor één in een stukje aluminiumfolie. Pak ze goed in, want anders kunnen ze gaan lekken en kun jij je oven schoon gaan boenen.
Laat zomerbietjes 45 minuten tot 1 uur in de oven staan en winterbietjes 2 uur.
Haal de gare bietjes uit de oven en laat ze even – met opengevouwen aluminiumfolie – uitwasemen. Snijd het kapje eraf en als het goed is kun je het schilletje er bijna helemaal afpellen, zonder dat je ze hoeft te schillen.
Verwerk ze verder zoals je wilt, afhankelijk van het recept. Maar ook al heel erg lekker zó, met een klein scheutje witte wijnazijn of appelazijn.
Wat eenvoudig en zoveel smaak !!
Ik doe een flinke hoeveelheid zeezout en 4seizoens peper in de aluminium folie voordat ik de bietjes inpak.
Meestal doe ik in de ochtend de bieten in de oven en laat ze daar dan ook langzaam in afkoelen, als je direct uit de oven de buitenschil moet verwijderen is dat een minder fijn klusje.
Nadat ze een uurtje in de oven hebben gezeten gooi ik nog twee hele (rode) uien of sjalotjes ongepeld in de aluminium folie in de oven. en laat deze het laatste uurtje mee (poffen) . (5 personen)
Zodra de bieten koud zijn buiten schilletje verwijderen (Tip om latex handschoen aan te trekken) in blokjes snijden en samen met de ui in stukjes mengen en kort opwarmen in een pannetje.
Nou echt zoveel lekkerder als voorgekookte bietjes uit plastic verpakking of pot.
E.v.t ook in combinatie met een gepoft aardappeltje en zure room… MMM
Heerlijk !!
Leuke tip… Wij hadden dat zout alleen bewust weggelaten. De bietjes hebben van zichzelf al zoveel smaak.
Achteraf is zout inderdaad geen goede keuze het onttrekt het vocht uit de bietjes.
Het is beter om iets bij te zouten als de bietjes uit de oven komen.
Aldoende leert men !
De receptuur ziet er aantrekkelijk uit.
Dank Fred, dit is typisch zo’n recept waarmee je heel veel smaak creëert. Laat je ons weten of de bietjes zo extra lekker smaken?