Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Gepofte bietjes; kleine moeite, veel smaak

De lekkerste manier om bieten klaar te maken is om ze te poffen. Gepofte bietjes behouden al hun kleur en smaak en je hebt er geen omkijken naar.

2 12.867

Gepofte bietjes; kleine moeite, veel smaak – Regelmatig krijg ik verse bietjes uit de grond. In de winter de winterse variant en – je raad het al – in de zomer zomerbietjes. Omdat mijn vader niet van bietjes hield, maakte mijn moeder (die ik er van verdenk dat zij ze ook niet graag at) thuis nooit bietjes. Ik moest het dus van vriendinnen hebben, hoe ik ze het beste kon klaarmaken.

Al jaren geleden tipte een vriendin van mij dat haar moeder de lekkerste bietjes klaarmaakte. Hoe? Door ze te poffen in de oven. En inderdaad, dit geeft heerlijke zoete bietjes, waar alle smaakstoffen nog in zitten. Je hebt er geen omkijken naar, je moet alleen even geduld hebben, terwijl de oven de rest doet. Ik vind het echt de lekkerste methode om bietjes klaar te maken!


Let op: zomerbieten of winterbieten

Is er verschil tussen zomerbieten en winterbieten? Jawel: zomerbieten zijn veel sneller gaar dan winterbieten! Let daar dus even op bij de bereiding.

Gepofte bietjes

Voor 4 personen:

  • 500 à 750 gr. bietjes
  • Aluminiumfolie

Verwarm de oven voor op 200 graden en zet het rooster redelijk hoog in de oven (de bietjes moeten er nog wel tussen passen en niet het verwarmingselement raken).

Was de bietjes, laat de wortels gewoon zitten, en snijd alleen eventueel het loof er af. Droog de bietjes met wat keukenpapier en wikkel ze vervolgens één voor één in een stukje aluminiumfolie. Pak ze goed in, want anders kunnen ze gaan lekken en kun jij je oven schoon gaan boenen.

Laat zomerbietjes 45 minuten tot 1 uur in de oven staan en winterbietjes 2 uur.

Haal de gare bietjes uit de oven en laat ze even – met opengevouwen aluminiumfolie – uitwasemen. Snijd het kapje eraf en als het goed is kun je het schilletje er bijna helemaal afpellen, zonder dat je ze hoeft te schillen.

Verwerk ze verder zoals je wilt, afhankelijk van het recept. Maar ook al heel erg lekker zó, met een klein scheutje witte wijnazijn of appelazijn.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
  1. Fred Kok zegt

    De receptuur ziet er aantrekkelijk uit.

    1. Redactie zegt

      Dank Fred, dit is typisch zo’n recept waarmee je heel veel smaak creëert. Laat je ons weten of de bietjes zo extra lekker smaken?

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer