Gerookte makreel of gestoomde makreel.. Wat is het verschil – Even bij de visboer langs. En terwijl de visboer je portie kibbeling in de frituur gooit sta jij te staren naar de vitrine. Ergens in een hoekje ligt waarschijnlijk wat verse vis. Maar al te vaak zien we daar tilapia en pangasius liggen. Naast het aanbod verse vis is steeds meer ruimte in die vitrine ingericht voor catering. Vissalades, visfrietjes, een vislasagne, je vindt het er tegenwoordig allemaal. Eigenlijk is het jammer! Jammer dat verse vis en schaal- en schelpdieren zo impopulair zijn dat de viskraam op de hoek er nauwelijks ruimte voor kan maken in de vitrine. Wat ze wel verkopen moet tenslotte wel écht vers zijn.
Makreel is er nog wel
Let er maar eens op. Naar een scholletje (duurzame vis uit onze eigen Noordzee) moet je vaak zoeken. Makreel ligt wel in die vitrine en in meerdere variaties. Een hele makreel, maar ook makreelfilet. Hiervoor is vaak nog volop ruimte. Blijkbaar is die makreel dus best populair. Maar hoe zit het met die makreel? Want als je goed kijkt, zie je dat er vooral gerookte of gestoomde makreel in die vitrine ligt. Een goede viskraam kan je ook een verse makreel verkopen, maar dat is meer uitzondering dan regel. Wat zijn nu eigenlijk de verschillen?
Makreel; De handigste tips en lekkerste recepten
Makreel is super gezond vanwege het hoge gehalte omega-3 vetzuren. Een vette vis dus en dan hebben we het over gezonde vetten.
Verse makreel
We zeiden het al, verse makreel is maar sporadisch verkrijgbaar. Verse makreel is makreel zoals die gevangen wordt. Puur, eerlijk en vers. MSC gecertificeerd? Nee. Door allerlei omstandigheden is makreel niet MSC gecertificeerd. Maar weet je? Het is niet zo belangrijk. Wat zeg je nou? Met z’n allen zien we inmiddels door de bomen het bos niet meer. Wie verschillende (ja er zijn verschillende) viswijzers checkt zal verbaast staan over de onduidelijkheid. Om er maar één in deze context te noemen…. om de MSC viswijzer zien we dat verse makreel niet MSC gecertificeerd is, maar gerookte makreel wel. Dat is best bijzonder toch?

Volgens het Nederlands Visbureau bevindt het huidige makreelbestand zich in een uitstekende staat. In 2009 was de makreelvisserij één van de eerste visserijen met een MCS-certificaat. Begin 2019 werd dit certificaat helaas geschorst. Toch is er voldoende makreel. Wij beperken ons tot deze uitleg. Want … hoe zit het nu eigenlijk echt? Voorlopig vertrouwen we maar op wat de verschillende organisaties ons hierover vertellen. Checken dus, die viswijzers!
Maar verse makreel is dus veel minder populair en wij denken ook dat je beter kunt kiezen voor een scholletje uit onze eigen Noordzee. Gerookte of gestoomde makreel? Doen!
Gerookte makreel of gestoomde makreel … Wat is het verschil
Van vers naar gerookt of gestoomd. Hoe zit dat? Vers is natuurlijk onbewerkte makreel. Dat moge duidelijk zijn. Maar dan is er gerookte makreel en gestoomde makreel. Hoe zit dat dan? We leggen het uit. De verschillen lijken misschien niet zo groot, maar zijn het wel.
Aam de buitenkant kun je de verschillen niet heel goed zien. We stelden de vraag op onze socialemediakanalen facebook, twitter en instagram. Dat het gerookte makreel en gestoomde makreel was was wel duidelijk, maar welke nu gestoomd en welke nu gerookt was was minder duidelijk. En toch is het eenvoudig. Het vel van een gerookte makreel is veel strakker. Leg je er twee naast elkaar dan is de makreel met het strakke vel dus gerookt en de andere is gestoomd.
Gestoomde makreel
Gestoomde makreel is warm gerookte makreel. Deze gaat 4 uur in een pekelbad en wordt dan 4 tot 6 uur gerookt bij een temperatuur van 70 tot 90 graden. Het visvlees wordt hierdoor heerlijk zacht en is anders van kleur dan het visvlees van een gerookte makreel. Let er eens op. Want mogelijk denk je een gerookte makreel te kopen, maar blijkt het een gestoomde makreel te zijn. Een groot voordeel van gestoomde makreel is dat het schoonmaken en vooral het verwijderen van de graat veel makkelijker gaat.
Gerookte makreel
De gerookte makreel zit dus strakker in z’n vel. Je zou er bijna jaloers op worden. In dit geval is de makreel dus koud gerookt. De makreel wordt gedompeld in een pekelbad en vervolgens zo’n 6 uur gerookt bij een temperatuur van 30 graden. De kleur is wat grauw en glazig. Het visvlees in compacter en zouter van smaak. Lees… lekkerder! Het nadeel is dat het schoonmaken van een gerookte makreel lastiger is dan het schoonmaken van een gestoomde makreel. Heb je dit nog nooit gedaan? Kies dan eerst voor een gestoomde makreel.
Gerookte makreel is lekkerder maar het verwijderen van de graat is lastiger.
Gerookte makreel of gestoomde makreel verwerken
Voor talloze recepten kun je dus zowel gerookte als gestoomde makreel gebruiken. Ga je voor de beste smaak? Kies dan voor gerookte makreel. Vind je het schoonmaken van zo’n makreel een lastig klusje? Ga dan voor een gestoomde makreel. Als je het schoonmaken en het verwijderen van de graat eenmaal onder de knie hebt ga je vanzelf voor een gerookte makreel kiezen.
Wat is jouw favoriet? De gerookte makreel of de gestoomde makreel?