- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Getoerd, gerezen deeg ook wel bekend als croissantdeeg

Getoerd, gerezen deeg ook wel bekend als croissantdeeg – Getoerd gerezen deeg heeft veel dezelfde kenmerken als bladerdeeg. Er is echter één groot verschil, de naam zegt het eigenlijk al, dit deeg moet rijzen. In het deeg zit gist verwerkt dat zorgt voor een nog luchtigere structuur. De toevoeging van gist heeft echter ook een nadeel, het deeg dient vrijwel direct verwerkt te worden, u kunt het dus niet  bereiden en het vervolgens een paar uur laten liggen.


Getoerd, gerezen deeg of croissantdeeg

Reuzel is een dierlijk vet voornamelijk afkomstig van de varkensbuik wat verkregen wordt door het vet van de varkensbuik op lage temperatuur uit te bakken.

Bereiding van het croissantdeeg

Doe de bloem, het water, de gist en het ei in een kom en meng dit alles met de deeghaken van de mixer tot een los geheel. Voeg er vervolgens de reuzel en het zout aan toe en kneed dit tot een deeg. Zorg ervoor dat je deeg mooi soepel is en stevig genoeg om straks uit te kunnen rollen. Na het kneden, wat ongeveer 20 minuten duurt,  vorm je het deeg tot een vierkante plak en legt deze verpakt in plasticfolie 15 minuten in de koelkast.

Neem het deeg er na 15 minuten uit en duw de lucht eruit. Vouw de boter erin (gelijk als bij bladerdeeg [1]) rol uit tot een rechthoek en vouw in drie, verpak het deeg weer in de folie en laat het weer 15 minuten rusten in de koelkast. Rol en vouw het deeg nog 2 maal in 3. Let wel op in tegenstelling tot bladerdeeg kun je getoerd gerezen niet bewaren. Dit komt door de gist, je deeg zal blijven rijzen tot de gist is uitgewerkt. Zorg er bij getoerd gerezen voor dat je in de 15 minuten rust alles klaar zet voor de verdere bewerking. Na het uitrollen en vormen moet het product nog een klein uurtje rijzen voor het af gebakken kan worden.

Zelf croissants maken

Van getoerd gerezen deeg kunt u heerlijk croissants maken, snijd uw plak deeg in driehoekjes (waarbij de zijkanten de dubbele lengte hebben van de onderkant), en rol vanaf de onderkant op. Bestrijk ze met losgeklopt ei en bak ze in een op 220 graden voorverwarmde oven in 20 minuten glanzend bruin en gaar.

Bekijk dit recept[1] voor hartige varianten van croissantdeeg zoals het saucijzenbroodje, frikandelbroodje of kroketbroodje.

Links in dit artikel:
  1. dit recept: https://lekkertafelen.nl/recepten/saucijzenbroodjes-maken-2/