• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, februari 8, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Gezellig mosselen eten

door Redactie
in Kookschool
0
0
Gezellig mosselen eten

Gezellig mosselen eten

Gezellig mosselen eten, dat is de associatie die wij Nederlanders met mosselen hebben. We eten de mosselen graag gezellig met vrienden of met de hele familie, met zijn allen rond een grote pan geschaard. Stokbroodje erbij of patat, misschien wat sausjes en dan gezellig kletsen en smullen. Ook vinden we het héél gezellig om een pannetje mosselen, genietend van het zonnetje- op een terrasje – glaasje wijn erbij-  te verorberen. Geen Nederlandser woord trouwens dan ‘gezellig’ en mosselen en gezelligheid zijn twee handen op één buik.

Mosselseizoen

We geven het vast door! Het mosselseizoen start dit jaar op 3 juli, de dag na de veiling van de mosselen.

Omdat wij het met zijn allen zo gezellig vinden om optimaal te genieten van de ons vaak zo schaars toebedeelde  echte zomerse dagen, heeft iedereen er alle belang bij dat de verkoop van de Zeeuwse mosselen al in juli start, liefst zo vroeg mogelijk, gelijk opgaand met het terrassenseizoen.  Het oude credo: mosselen eet je als de ‘R’ in de maand zit, gooien we hierbij definitief overboord.

Zeeuwse (bodem)mosselen zijn doorgaans beschikbaar vanaf half juli tot zo ongeveer half april het jaar daarop. De eerste mosselen die verkocht worden, zijn daarmee niet per definitie de beste mosselen van het seizoen. Net als voor de eerste nieuwe haring geldt: het blijft een natuurproduct. De mosselen eten zich geleidelijk aan vol en rond aan het plankton in de Oosterschelde en niemand kan precies voorspellen wanneer de mosselen op zijn best zijn. Op de enige mosselveiling in Europa, in Yerseke wordt bepaald  of grootte en de kleur van de mosselen, de visjes zoals ze daar zeggen,  voldoende zijn om met de verkoop te starten.

‘Ik heb al mosselen gegeten op een terrasje en dat terwijl het seizoen nog niet officieel gestart is.’

Ja dat kan. Je kunt nu al mosselen op sommige terrasjes eten en ze worden ook al verkocht in de supermarkten. Dit zijn de zogenaamde hangcultuur mosselen. Mosselen worden namelijk op twee manieren gekweekt. Onze nationale trots zijn de zogenaamde Zeeuwse bodemcultuur mosselen: mosselen die op de bodem van de Oosterschelde gekweekt of verwaterd zijn. Maar tegenwoordig wordt een deel van de mosselen niet op de bodem, maar hangend in een soort sokken gekweekt. Dit noemen we hangcultuur mosselen. De hangcultuur mosselen groeien sneller en zijn dus eerder beschikbaar dan de bodemmosselen.

Wil je meer lezen over de veiling van Yerseke en hoe het kweken van de mosselen in zijn werk gaat, klik dan hier.

mosselen eten

Mosselen; Bourgondisch feest van eigen bodem

Hoe simpel wil je het hebben? Mosselen, groenten, wijn en in no time staat er een dampende pan mosselen op tafel. Hier vind je veel recepten.

Mosselen bereiden

Het is nu (bijna) tijd om mosselen te eten, maar we weten dat er nog steeds mensen zijn die mosselen een beetje eng vinden. Zo’n grote bak met die schelpen erin; wat moet je ermee, hoe bewaar je ze, hoe maak je ze klaar. Is het niet heel moeilijk of bewerkelijk om mosselen te koken? Moet je er een speciale mosselpan voor aanschaffen?

Tegen al die mensen die mosselen wel op een terrasje of in restaurant eten, maar ze thuis niet durven klaar te maken, zeggen we: ‘Doen hoor!!’

lafraicheur.comLekker Tafelen staat voor koken met verse producten en wat is er nou leuker en lekkerder dan in het mosselseizoen zelf aan de slag te gaan met een mooi vers product als de Zeeuwse mosselen. Dat ze gezond zijn bovendien, hoeven we eigenlijk niet eens verder toe te lichten. Die informatie kom je bijna in alle recepten tegen. Zo’n speciale mosselpan is echt wel een leuk hebbeding, hij staat gezellig op tafel en hij is handig omdat ie uit twee delen bestaat: een pan met extra diep deksel,  waarin je de lege schelpen kwijt kan. Maar, ook zonder zo’n mosselpan kan je prima zelf mosselen koken. Gewoon in een grote pan, gebruik desnoods twee pannen en de lege schelpen die overblijven? Daarvoor zet je een aparte schaal op tafel; niks mee mis.

Mosselen makkelijk en snel

En nu komt misschien wel het beste nieuws: mosselen zijn supersnel klaar. Vroeger, ja vroeger… was je nog wel eens een poosje zoet om de mosselen schoon te krijgen. Je moest ze van zand of slib ontdoen en baarden en andere ongerechtigheden verwijderen. Maar tegenwoordig hebben de mosselverwerkingsbedrijven bijna al het werk voor je gedaan.  Je krijgt de mosselen zo schoon aangeleverd! Tuurlijk was je ze even en je gooit de kapotte exemplaren weg. Ook de ongekookte exemplaren die open blijven staan na een korte tik op het aanrecht gooi je voorzichtigheidshalve weg. En dan, dan zijn ze klaar om te bereiden. Zo simpel is het. De mosselbranche heeft een zeer groot vertrouwen in het eigen product. De mosselen ondergaan strikte kwaliteitskeuringen, daarom wordt tegenwoordig gesteld dat je eigenlijk alle mosselen uit de verpakking zo kunt gebruiken, mits je de houdbaarheidsdatum in acht hebt genomen en de mosselen in de koelkast bewaard hebt.

De gouden regel bij het mosselen koken!

Gebruik slechts een klein beetje vocht en kook de mosselen in een grote pan op een tamelijk hoog vuur in korte tijd gaar; vaak zijn ze in 5 tot 10 minuten klaar. Of je ze nou in water kookt, in wijn of in bier, in vermouth of een andere alcoholhoudende drank, kort is dus het toverwoord. Alle schelpen moeten na het koken openstaan en de mosselen zelf moeten nog lekker slap aanvoelen. Zacht en smeuïg moeten ze zijn, dan heb je je werk goed gedaan.

Mosselgroenten

Heb je speciale mosselgroenten nodig en wat zijn dat dan?

Welnee! Je hebt die kant-en-klare mosselgroenten uit de supermarkt helemaal niet nodig. Zakjes mosselgroenten zijn net zo’n gemaksproduct als soepgroenten. Lees hier alles over mosselgroenten en bepaal zelf of je een zakje gebruikt of je eigen mosselgroenten samenstelt.

Leuke mosselrecepten

Mosselen wokken, gratineren, bakken, door de pasta, op de barbecue,  op de pizza, je kan er van alles mee doen. Wij doen ons best om je te voorzien van leuke mosselrecepten en ook dit seizoen ga je nog nieuwe mosselrecepten op Lekker Tafelen tegenkomen. Duik in ons archief voor leuke en makkelijke mosselrecepten.

 

Wij van Lekker Tafelen hebben ons hart verpand aan de Zeeuwse mossel en we wensen iedereen dan ook van harte gezellig mosselen eten toe!

Tags: Camping receptenHollandsVis - Verse visZeeland
DeelPin1Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Leidse kaas
Kookschool

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen
Kookschool

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Kippenbouillon
Kookschool

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

soepballetjes maken
Kookschool

Soepballetjes maken

basisdeeg voor quiche of hartige taart
Kookschool

Basisdeeg voor quiche; ook te gebruiken voor hartige taart

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Knolgroenten
Specials

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben vaak een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!

Check het recept of lees de info
tortilla van aardappel

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Recept in de picture

Citroenboter met geroosterde knoflook
Bijgerecht

Citroenboter met geroosterde knoflook

Citroenboter met geroosterde knoflook, heerlijk op een stukje stokbrood, maar ook erg lekker om op een stukje vis of kip te doen!

Check het recept of lees de info
Vijfschaft

Vijfschaft; ouderwets lekkere Hollandse pot

Bruschetta met Parmaham en Parmezaanse kaas

Bruschetta met Parmaham en Parmezaanse kaas

Handige kooktips

Leidse kaas
Kookschool

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Iedereen kent Goudse kaas, en natuurlijk de Edammer. Maar we hebben nóg een beroemde kaas, namelijke Leidse kaas. Vol smaak en lekker mager!

Check het recept of lees de info
ei bakken

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op In de pan gebakken banaan met een heerlijke karamel
  • Connie Derks op Gestoofde witte kool | De kracht van pure eenvoud
  • Esther Di Luca op In de pan gebakken banaan met een heerlijke karamel
  • Petra op Gestoofde witte kool | De kracht van pure eenvoud
  • Connie Derks op Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat
  • Linda op Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat
  • Connie Derks op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Mireille Meems op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen