• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 14 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Kookschool

Gezellig mosselen eten

Redactie door Redactie
in Kookschool
0

Gezellig mosselen eten

Gezellig mosselen eten, dat is de associatie die wij Nederlanders met mosselen hebben. We eten de mosselen graag gezellig met vrienden of met de hele familie, met zijn allen rond een grote pan geschaard. Stokbroodje erbij of patat, misschien wat sausjes en dan gezellig kletsen en smullen. Ook vinden we het héél gezellig om een pannetje mosselen, genietend van het zonnetje- op een terrasje – glaasje wijn erbij-  te verorberen. Geen Nederlandser woord trouwens dan ‘gezellig’ en mosselen en gezelligheid zijn twee handen op één buik.

Mosselseizoen

We geven het vast door! Het mosselseizoen start dit jaar op 3 juli, de dag na de veiling van de mosselen.

Omdat wij het met zijn allen zo gezellig vinden om optimaal te genieten van de ons vaak zo schaars toebedeelde  echte zomerse dagen, heeft iedereen er alle belang bij dat de verkoop van de Zeeuwse mosselen al in juli start, liefst zo vroeg mogelijk, gelijk opgaand met het terrassenseizoen.  Het oude credo: mosselen eet je als de ‘R’ in de maand zit, gooien we hierbij definitief overboord.

Zeeuwse (bodem)mosselen zijn doorgaans beschikbaar vanaf half juli tot zo ongeveer half april het jaar daarop. De eerste mosselen die verkocht worden, zijn daarmee niet per definitie de beste mosselen van het seizoen. Net als voor de eerste nieuwe haring geldt: het blijft een natuurproduct. De mosselen eten zich geleidelijk aan vol en rond aan het plankton in de Oosterschelde en niemand kan precies voorspellen wanneer de mosselen op zijn best zijn. Op de enige mosselveiling in Europa, in Yerseke wordt bepaald  of grootte en de kleur van de mosselen, de visjes zoals ze daar zeggen,  voldoende zijn om met de verkoop te starten.

‘Ik heb al mosselen gegeten op een terrasje en dat terwijl het seizoen nog niet officieel gestart is.’

Ja dat kan. Je kunt nu al mosselen op sommige terrasjes eten en ze worden ook al verkocht in de supermarkten. Dit zijn de zogenaamde hangcultuur mosselen. Mosselen worden namelijk op twee manieren gekweekt. Onze nationale trots zijn de zogenaamde Zeeuwse bodemcultuur mosselen: mosselen die op de bodem van de Oosterschelde gekweekt of verwaterd zijn. Maar tegenwoordig wordt een deel van de mosselen niet op de bodem, maar hangend in een soort sokken gekweekt. Dit noemen we hangcultuur mosselen. De hangcultuur mosselen groeien sneller en zijn dus eerder beschikbaar dan de bodemmosselen.

Wil je meer lezen over de veiling van Yerseke en hoe het kweken van de mosselen in zijn werk gaat, klik dan hier.

mosselen eten

Mosselen; Bourgondisch feest van eigen bodem

Hoe simpel wil je het hebben? Mosselen, groenten, wijn en in no time staat er een dampende pan mosselen op tafel. Hier vind je veel recepten.

Watermeloen snijden

Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt

Watermeloen snijden is simpel, voordelig en véél lekkerder dan kant-en-klaar. Lees hoe je dit makkelijk zelf aanpakt.

Gebakken schol met gepofte tomaatjes

Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar

Met deze gebakken schol met gepofte tomaatjes zet je in 20 minuten een makkelijke, verse vismaaltijd met veel smaak op tafel.

Wijn bij zomerse gerechten

Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s

Ontdek welke wijn past bij zomerse gerechten zoals salade, vis en pasta. Kies licht en fris – en til elk gerecht naar een hoger niveau.

Mosselen bereiden

Het is nu (bijna) tijd om mosselen te eten, maar we weten dat er nog steeds mensen zijn die mosselen een beetje eng vinden. Zo’n grote bak met die schelpen erin; wat moet je ermee, hoe bewaar je ze, hoe maak je ze klaar. Is het niet heel moeilijk of bewerkelijk om mosselen te koken? Moet je er een speciale mosselpan voor aanschaffen?

Tegen al die mensen die mosselen wel op een terrasje of in restaurant eten, maar ze thuis niet durven klaar te maken, zeggen we: ‘Doen hoor!!’

lafraicheur.comLekker Tafelen staat voor koken met verse producten en wat is er nou leuker en lekkerder dan in het mosselseizoen zelf aan de slag te gaan met een mooi vers product als de Zeeuwse mosselen. Dat ze gezond zijn bovendien, hoeven we eigenlijk niet eens verder toe te lichten. Die informatie kom je bijna in alle recepten tegen. Zo’n speciale mosselpan is echt wel een leuk hebbeding, hij staat gezellig op tafel en hij is handig omdat ie uit twee delen bestaat: een pan met extra diep deksel,  waarin je de lege schelpen kwijt kan. Maar, ook zonder zo’n mosselpan kan je prima zelf mosselen koken. Gewoon in een grote pan, gebruik desnoods twee pannen en de lege schelpen die overblijven? Daarvoor zet je een aparte schaal op tafel; niks mee mis.

Mosselen makkelijk en snel

En nu komt misschien wel het beste nieuws: mosselen zijn supersnel klaar. Vroeger, ja vroeger… was je nog wel eens een poosje zoet om de mosselen schoon te krijgen. Je moest ze van zand of slib ontdoen en baarden en andere ongerechtigheden verwijderen. Maar tegenwoordig hebben de mosselverwerkingsbedrijven bijna al het werk voor je gedaan.  Je krijgt de mosselen zo schoon aangeleverd! Tuurlijk was je ze even en je gooit de kapotte exemplaren weg. Ook de ongekookte exemplaren die open blijven staan na een korte tik op het aanrecht gooi je voorzichtigheidshalve weg. En dan, dan zijn ze klaar om te bereiden. Zo simpel is het. De mosselbranche heeft een zeer groot vertrouwen in het eigen product. De mosselen ondergaan strikte kwaliteitskeuringen, daarom wordt tegenwoordig gesteld dat je eigenlijk alle mosselen uit de verpakking zo kunt gebruiken, mits je de houdbaarheidsdatum in acht hebt genomen en de mosselen in de koelkast bewaard hebt.

De gouden regel bij het mosselen koken!

Gebruik slechts een klein beetje vocht en kook de mosselen in een grote pan op een tamelijk hoog vuur in korte tijd gaar; vaak zijn ze in 5 tot 10 minuten klaar. Of je ze nou in water kookt, in wijn of in bier, in vermouth of een andere alcoholhoudende drank, kort is dus het toverwoord. Alle schelpen moeten na het koken openstaan en de mosselen zelf moeten nog lekker slap aanvoelen. Zacht en smeuïg moeten ze zijn, dan heb je je werk goed gedaan.

Mosselgroenten

Heb je speciale mosselgroenten nodig en wat zijn dat dan?

Welnee! Je hebt die kant-en-klare mosselgroenten uit de supermarkt helemaal niet nodig. Zakjes mosselgroenten zijn net zo’n gemaksproduct als soepgroenten. Lees hier alles over mosselgroenten en bepaal zelf of je een zakje gebruikt of je eigen mosselgroenten samenstelt.

Leuke mosselrecepten

Mosselen wokken, gratineren, bakken, door de pasta, op de barbecue,  op de pizza, je kan er van alles mee doen. Wij doen ons best om je te voorzien van leuke mosselrecepten en ook dit seizoen ga je nog nieuwe mosselrecepten op Lekker Tafelen tegenkomen. Duik in ons archief voor leuke en makkelijke mosselrecepten.

 

Wij van Lekker Tafelen hebben ons hart verpand aan de Zeeuwse mossel en we wensen iedereen dan ook van harte gezellig mosselen eten toe!

Tags: Camping receptenHollandsVis - Verse visZeeland
DeelPin1VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Watermeloen snijden
Kookschool

Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt

Vlees invriezen
Kookschool

Vlees invriezen? Slim! Zo doe je het goed

Kalfsbouillon
Kookschool

Maak krachtige kalfsbouillon zonder pakjes of potjes

Kippenvleugeltjes bereiden
Kookschool

Zo maak je kippenvleugeltjes klaar: 6 manieren

Stap voor stap schnitzels paneren
Kookschool

Stap voor stap schnitzels paneren; het geheim van een knapperige korst

liaison
Kookschool

Liaison; voor een fluweelzachte soep of saus

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Vis

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar
  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief