Gezellig mosselen eten
Gezellig mosselen eten, dat is de associatie die wij Nederlanders met mosselen hebben. We eten de mosselen graag gezellig met vrienden of met de hele familie, met zijn allen rond een grote pan geschaard. Stokbroodje erbij of patat, misschien wat sausjes en dan gezellig kletsen en smullen. Ook vinden we het héél gezellig om een pannetje mosselen, genietend van het zonnetje- op een terrasje – glaasje wijn erbij- te verorberen. Geen Nederlandser woord trouwens dan ‘gezellig’ en mosselen en gezelligheid zijn twee handen op één buik.
Mosselseizoen
We geven het vast door! Het mosselseizoen start dit jaar op 3 juli, de dag na de veiling van de mosselen.
Omdat wij het met zijn allen zo gezellig vinden om optimaal te genieten van de ons vaak zo schaars toebedeelde echte zomerse dagen, heeft iedereen er alle belang bij dat de verkoop van de Zeeuwse mosselen al in juli start, liefst zo vroeg mogelijk, gelijk opgaand met het terrassenseizoen. Het oude credo: mosselen eet je als de ‘R’ in de maand zit, gooien we hierbij definitief overboord.
Zeeuwse (bodem)mosselen zijn doorgaans beschikbaar vanaf half juli tot zo ongeveer half april het jaar daarop. De eerste mosselen die verkocht worden, zijn daarmee niet per definitie de beste mosselen van het seizoen. Net als voor de eerste nieuwe haring geldt: het blijft een natuurproduct. De mosselen eten zich geleidelijk aan vol en rond aan het plankton in de Oosterschelde en niemand kan precies voorspellen wanneer de mosselen op zijn best zijn. Op de enige mosselveiling in Europa, in Yerseke wordt bepaald of grootte en de kleur van de mosselen, de visjes zoals ze daar zeggen, voldoende zijn om met de verkoop te starten.
‘Ik heb al mosselen gegeten op een terrasje en dat terwijl het seizoen nog niet officieel gestart is.’
Ja dat kan. Je kunt nu al mosselen op sommige terrasjes eten en ze worden ook al verkocht in de supermarkten. Dit zijn de zogenaamde hangcultuur mosselen. Mosselen worden namelijk op twee manieren gekweekt. Onze nationale trots zijn de zogenaamde Zeeuwse bodemcultuur mosselen: mosselen die op de bodem van de Oosterschelde gekweekt of verwaterd zijn. Maar tegenwoordig wordt een deel van de mosselen niet op de bodem, maar hangend in een soort sokken gekweekt. Dit noemen we hangcultuur mosselen. De hangcultuur mosselen groeien sneller en zijn dus eerder beschikbaar dan de bodemmosselen.
Mosselen; Bourgondisch feest van eigen bodem
Hoe simpel wil je het hebben? Mosselen, groenten, wijn en in no time staat er een dampende pan mosselen op tafel. Hier vind je veel recepten.
Eieren in mosterdsaus
Ga lekker verse eieren halen bij de boer. Ze zijn de basis voor dit makkelijke recept. Eieren in mosterdsaus. Vers, simpel en erg lekker.
Schaaldieren
Samen met schelpdieren zijn schaaldieren de lekkerste delicatessen uit de oceaan. Lees hier alles over schaaldieren en hoe je ze klaarmaakt.
Feta bites, krokante kaashapjes van filodeeg en feta
Waan je op de Griekse eilanden met kinderlijk eenvoudige feta bites uit de oven. Een smaakexplosie van knapperig, zout en een beetje zoet.
Mosselen bereiden
Het is nu (bijna) tijd om mosselen te eten, maar we weten dat er nog steeds mensen zijn die mosselen een beetje eng vinden. Zo’n grote bak met die schelpen erin; wat moet je ermee, hoe bewaar je ze, hoe maak je ze klaar. Is het niet heel moeilijk of bewerkelijk om mosselen te koken? Moet je er een speciale mosselpan voor aanschaffen?
Tegen al die mensen die mosselen wel op een terrasje of in restaurant eten, maar ze thuis niet durven klaar te maken, zeggen we: ‘Doen hoor!!’
Lekker Tafelen staat voor koken met verse producten en wat is er nou leuker en lekkerder dan in het mosselseizoen zelf aan de slag te gaan met een mooi vers product als de Zeeuwse mosselen. Dat ze gezond zijn bovendien, hoeven we eigenlijk niet eens verder toe te lichten. Die informatie kom je bijna in alle recepten tegen. Zo’n speciale mosselpan is echt wel een leuk hebbeding, hij staat gezellig op tafel en hij is handig omdat ie uit twee delen bestaat: een pan met extra diep deksel, waarin je de lege schelpen kwijt kan. Maar, ook zonder zo’n mosselpan kan je prima zelf mosselen koken. Gewoon in een grote pan, gebruik desnoods twee pannen en de lege schelpen die overblijven? Daarvoor zet je een aparte schaal op tafel; niks mee mis.
Mosselen makkelijk en snel
En nu komt misschien wel het beste nieuws: mosselen zijn supersnel klaar. Vroeger, ja vroeger… was je nog wel eens een poosje zoet om de mosselen schoon te krijgen. Je moest ze van zand of slib ontdoen en baarden en andere ongerechtigheden verwijderen. Maar tegenwoordig hebben de mosselverwerkingsbedrijven bijna al het werk voor je gedaan. Je krijgt de mosselen zo schoon aangeleverd! Tuurlijk was je ze even en je gooit de kapotte exemplaren weg. Ook de ongekookte exemplaren die open blijven staan na een korte tik op het aanrecht gooi je voorzichtigheidshalve weg. En dan, dan zijn ze klaar om te bereiden. Zo simpel is het. De mosselbranche heeft een zeer groot vertrouwen in het eigen product. De mosselen ondergaan strikte kwaliteitskeuringen, daarom wordt tegenwoordig gesteld dat je eigenlijk alle mosselen uit de verpakking zo kunt gebruiken, mits je de houdbaarheidsdatum in acht hebt genomen en de mosselen in de koelkast bewaard hebt.
De gouden regel bij het mosselen koken!
Gebruik slechts een klein beetje vocht en kook de mosselen in een grote pan op een tamelijk hoog vuur in korte tijd gaar; vaak zijn ze in 5 tot 10 minuten klaar. Of je ze nou in water kookt, in wijn of in bier, in vermouth of een andere alcoholhoudende drank, kort is dus het toverwoord. Alle schelpen moeten na het koken openstaan en de mosselen zelf moeten nog lekker slap aanvoelen. Zacht en smeuïg moeten ze zijn, dan heb je je werk goed gedaan.
Mosselgroenten
Heb je speciale mosselgroenten nodig en wat zijn dat dan?
Welnee! Je hebt die kant-en-klare mosselgroenten uit de supermarkt helemaal niet nodig. Zakjes mosselgroenten zijn net zo’n gemaksproduct als soepgroenten. Lees hier alles over mosselgroenten en bepaal zelf of je een zakje gebruikt of je eigen mosselgroenten samenstelt.
Leuke mosselrecepten
Mosselen wokken, gratineren, bakken, door de pasta, op de barbecue, op de pizza, je kan er van alles mee doen. Wij doen ons best om je te voorzien van leuke mosselrecepten en ook dit seizoen ga je nog nieuwe mosselrecepten op Lekker Tafelen tegenkomen. Duik in ons archief voor leuke en makkelijke mosselrecepten.
Wij van Lekker Tafelen hebben ons hart verpand aan de Zeeuwse mossel en we wensen iedereen dan ook van harte gezellig mosselen eten toe!