Gezond eten – Steeds weer is het onderwerp van gesprek. Wetenschappers, doctoren, overheidsinstanties, ze houden zich allemaal bezig met dit onderwerp. Nieuwe voedingsadviezen volgen elkaar in rap tempo op. Op de website van het Voedingscentrum krijgen we bijvoorbeeld de melding “Wij werken aan de nieuwe schijf van vijf”. De informatie en adviezen op deze website passen we aan naar de nieuwe inzichten van de Gezondheidsraad (Richtlijnen Goede Voeding, verschenen op 4 november 2015).
Is gezond eten een probleem?
Door al die onderzoeken en media aandacht zouden we bijna gaan denken dat gezond eten een probleem is. We draaien al een tijdje mee in die wereld, maar zelfs wij zien vaak door de bomen het bos niet meer. Wat mag er wel en wat mag er niet? We snappen het heel goed als jij het even niet meer snapt.
Gezond eten is wat anders dan afslanken
Je slankt af door gezond te eten, maar gezond eten staat niet gelijk aan afslanken. Hè?? Wil je afvallen? Ga dan naar een diëtist. Wij geven absoluut geen advies over de beste methode om af te vallen. Wat we wel doen is met twee beentje op de grond ons serieus bezig houden met het vraagstuk: “Wat is nou eigenlijk gezond eten?”
Gezond eten is vooral goed voor jezelf zorgen. En als ouders vooral ook goed voor je kinderen zorgen. Onze stellingname is vrij simpel. Wat je er in stopt, komt er ook weer uit. Vroeg of laat ondervind je de gevolgen van ongezond eten. Wil je doorleven met het motto “Don’t worry, be happy” dan is het zaak om nu al na te denken
Onze adviezen voor gezond eten
- Denk na! Alles begint bij een bewuste en verantwoorde keuze. Je kunt er talloze media artikelen op na lezen, je kunt ook gewoon nuchter nadenken. Voedsel dat op chemische wijze tot stand gekomen is of waarvan je de herkomst of de ingrediënten niet kent is dan het eerste wat je mijdt.
- Koop altijd vers! Begint jouw dagelijkse maaltijd op de achterkant van een pak maaltijdmix? Weet dan dat je jezelf veel tekort doet. Koop altijd vanuit verse producten. Wat ga jij maken van een krop andijvie. En…. de sucadelappen zijn bij de slager in de aanbieding… ja lekker! Zullen we een stoofpot maken? Door verse ingrediënten te kopen eet je beter, voordeliger en lekkerder en verspil je minder.
- Variëren is genieten: Heb je stap 1 en 2 opgevolgd? Dat komt het aan op jouw creativiteit. Een motto van Lekker Tafelen….. LEER WEER KOKEN! Want na een stamppot andijvie hou je de helft van een krop andijvie over. Die gaat niet de vuilnisbak in maar is een geweldige basis voor een salade. Een restje chili con carne is een verrukkelijke vulling in een wrap en restjes brood waardeer je helemaal in een panzanella. Leer je weer koken dan ga je vanzelf variëren en dat is echt van belang om alle voedingsstoffen die je nodig hebt ook daadwerkelijk binnen te krijgen.
- Zelf op smaak brengen! Jouw smaak en voorkeuren kan niemand anders bepalen dan jij alleen. Zout, suiker, vetten, specerijen…. voeg ze alleen zelf toe! Je weet dan wat je eet en bovendien hou je de E-nummers uit je lichaam. Prima dat je een dosis suiker toevoegt in een jam of in een taart, maar wees je er wel bewust van. Het grote probleem van suiker is dat het verstopt zit in talloze producten terwijl je je er echt niet van bewust bent. Voeg het dus altijd zelf toe!
- Drink puur of drink fruit. Een wijntje, een kop koffie, geen probleem! Maar zorg vooral voor pure drankjes zonder suiker. Cola met suiker of versgeperste jus d’orange maakt een wereld van verschil. Als je dan toch vers koopt komen je restjes fruit en groenten ook op. Maak er sapjes of smoothies van met een blender of slowjuicer. Drink je onderweg een smoothie… weet je dan hoeveel suiker er in zit?
- Vertrouw nooit op keurmerken! Er zijn talloze keurmerken, maar ook daarin zijn talloze producten die je (als je er over nadenkt) toch niet wil eten. Keurmerk of niet…. blijf nadenken over wat je eet.
P.S. Wij hebben er niet voor geleerd, maar weten uit simpele ondervinding dat back to basic of back to nature de beste basis is die je maar kunt hebben.
Gezond eten is niet moeilijk
Onze tips voor gezond eten kennen nogal wat uitbreidingen. Bij alles blijft de basisregel: Denk na en weet wat je in je lichaam stopt. De stap van plofkip naar scharrelkip is zo gemaakt. Dat geeft een goed gevoel, toch? Maar weet je dan hoe die scharrelkip leeft? Als je het idee hebt dat dat kippetje in z’n uppie in een mooie groene wei gelopen heeft kun je nog wel eens bedrogen uitkomen. En dus komen we weer terug op het allerbelangrijkste item om gezond te eten… BLIJF NADENKEN!
Wat doe jij eraan?
We zijn echt reuze benieuwd naar jullie tips als het gaat om gezond eten. Waar let je op, waar hou je rekening mee, wat vindt je echt niet kunnen…. Laat het ons weten via het reactieformulier. Zo kun je mogelijk ook andere lezers inspireren.