Groene currypasta – Groene currypasta, dat is een explosie van smaken. Deze pittige smaakmaker mag eigen in geen enkele keuken ontbreken. Gemaakt van een mix van onder andere chilipepers, knoflook, sjalotten, gember, citroengras, verse koriander en andere specerijen, voeg je met deze pasta een Oosters tintje toe aan je gerechten. Of je nu een eenvoudige roerbakschotel een pittig smaakje wilt meegeven of een smaakvolle curry wilt maken, met currypasta kan het allemaal. Dus laat je verleiden door de pittige, en verrukkelijke kracht van groene currypasta. Neem je tafelgenoten mee op een heerlijk culinair avontuur! Want een echte curry, die maak je toch helemaal vers! Dus ook de currypasta.
Zelf groene currypasta maken heeft veel voordelen
Je kunt natuurlijk in elke toko en elke supermarkt groene currypasta kopen. Maar waarom zou je het niet zelf maken? Het voordeel van een zelfgemaakte, verse currypasta is ook dat je weet wat er in zit. En dat zijn om te beginnen geen dingen die er niet in hoeven, zoals kunstmatige kleurstoffen, smaakstoffen en conserveringsmiddelen. Wat ook handig is, is dat je zelf bepaalt hoe pittig de currypasta wordt. Hoeft het niet zo heet? Verwijder dan de zaadjes uit de pepers of gebruik er wat minder. Houd je van heel spicy? Voeg dan gewoon wat extra chilipeper aan de groene currypasta toe, of gebruik heel hete, groene rawitpepers.
Maak eens een voorraadje currypasta
Het kan best de moeite waard zijn om een voorraadje groene currypasta te maken. Als je toch bezig bent is het net zo makkelijk om de hoeveelheid te verdubbelen. Je kunt verse currypasta heel goed invriezen, bijvoorbeeld in een ijsblokjesvorm. Haal de blokjes eruit als ze bevroren zijn, en doe ze over in een plastic zakje of diepvriesdoosje. Zo kun je heel makkelijk elke keer als je curry maakt, de juiste hoeveelheid currypasta pakken.
Voor het zelf maken van groene currypasta heb je een blender of een staafmixer met een hakmolen nodig. Je kunt het ook eventueel met een vijzel doen. In dat geval ben je wel iets langer bezig met de bereiding.
Groene currypasta
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 100 gram sjalotten
- 3 teentjes knoflook
- 4 groene chilipepers
- 2 stengels citroengras
- 1 limoen, sap en rasp
- 20 gram verse koriander
- 1 duim verse gember
- 5 limoenblaadjes, vers of gedroogd
- 1 eetlepel gemalen korianderzaad
- 1 eetlepel gemalen komijnzaad
- 1 theelepel trassie
- 50 ml zonnebloemolie of rijstolie
- Optioneel: zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je groene currypasta:
Rooster in een kleine koekenpan het gemalen korianderzaad en het komijnzaad een paar minuten. Als de specerijen wat donkerder kleuren en beginnen te geuren is het goed. Let er wel op dat het niet verbrandt.
Als je gedroogde limoenblaadjes gebruikt, week ze dan even in wat heet water.
Snipper de sjalotten en snijd de knoflook in dunne plakjes.
Schil de gember en snijd hem in dunne plakjes.
Verwijder de steel van de chilipepers en snijd ze in ringen.
Verwijder de onderkant en de top van het citroengras en snijd in kleine stukjes.
Was de limoen goed, pers hem uit en rasp de schil.
Doe alle ingrediënten bij elkaar in een blender, of de hakmolen die bij de staafmixer hoort. Voeg ook de olie en eventueel zout toe. Hak of blender tot je een pasta hebt. Zo eenvoudig maak je zelf verse groene currypasta.
Doe de currypasta over in een schoon glazen potje. Bewaar dit in de koelkast of vries het in.
Tafel lekker !!