Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Groenten invriezen, zo doe je dat

Groenten invriezen, een stappenplan voor de thuiskok. Langer genieten van het seizoen bereik je met groenten invriezen. Zo heb je altijd lekker vers in huis

1 6.889

Groenten invriezen – Meestal kook ik vrij veel in een week. Maar afgelopen week moest ik echt nadenken wat ik toch allemaal had gemaakt. En al gauw kwam ik tot de conclusie dat ik voornamelijk groente heb ingemaakt voor de komende maanden. Op dit moment zijn vele soorten groenten erg voordelig en lekker natuurlijk want precies in het seizoen. Ik heb mijn slag dan ook geslagen in de kool, prei en bloemkool. Uit eigen tuin lagen er nog worteltjes die ook de diepvries in zijn gegaan.

Maar bij vrienden om mij heen zie ik dit eigenlijk helemaal niet. Ik heb het invriezen en inmaken van huis uit meegekregen. Vanuit oma’s moestuin kwam altijd de wereld aan prei, bieten en aardappelen. Mijn moeder kocht op de markt groenten in om ze in te vriezen en mijn opa haalde veel groente en fruit voordelig uit Duitsland. We woonden op de grens, dus dat was maar een kort stukje. En zo koop en verbouw ik nu mijn eigen groenten om ze vervolgens in te vriezen voor de winter.

Het is zo jammer om het niet te doen, want het heeft vele voordelen. Het is goedkoper om groente in het seizoen te kopen en scheelt je dus aardig in de portemonnee. En je hebt altijd een voorraad in huis aan gezonde groenten.

Na enige twijfel over het onderwerp van dit blog was er nog maar één mogelijkheid. Het invriezen van groenten.


Groenten invriezen

Invriezen van groenten heeft als doel dat de groenten langer houdbaar blijven. Met invriezen behoudt je ontzettend veel vitamines en smaak van de groente. Het invriezen heeft een standaard stappenplan die voor alle groenten hetzelfde is.  Deze is namelijk als volgt:

  • Zet een pan met water op en breng deze aan de kook.
  • Maak de groente schoon en snijd hem in de gewenste grote. Bijvoorbeeld bloemkool in roosjes.
  • Kook de groente circa 3 minuten.
  • Giet de groenten af en spoel deze koud om het garen te stoppen.
  • Verdeel de groente in diepvrieszakjes. Zo veel of weinig als je zelf wilt.
  • Als de groente koud is dan kun je deze in de diepvries doen.

Het koken van de groenten is erg belangrijk bij invriezen. Bederf gaat namelijk in de diepvries op een zeer trage snelheid gewoon door. Het koken zorgt ervoor dat de enzymen die dit doen, gestopt worden en je groenten langer houdbaar blijven in de diepvries.

Recept voor lekkere gekookte bloemkool

Haal de bloemkool uit de diepvries en doe deze in een pan. Doe water in de pan tot de groente half onder staat. Zet de pan op het vuur en laat de bloemkool ontdooien en gaar worden. Als de bloemkool gaar is giet je hem af. Doe de bloemkool terug in de pan. Doe er een klontje boter bij. Vervolgens breng je de bloemkool op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Zo is de bloemkool lekker op smaak en nog gezond ook.

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie
  1. Anne zegt

    Bedankt voor de tip, omdat we maar met zijn tweeën zijn door de weeks heb ik al gauw groente over. Om het niet weg te hoeven gooien wil ik het invriezen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer