Gyroskruiden zelf mengen – Wanneer je je kruidenmix zelf maakt kun je deze naar eigen smaak aanpassen. Ook gebruik je op deze manier ongemerkt veel minder zout. Heb je het etiket al eens goed bekeken? In de kant en klare mixen zijn ze vaak royaal met zout en vaak ook bindmiddelen, dit is goedkoper dan kruiden dus pure winst. Vaak zijn de kant en klare kruidenmixen vrij prijzig. Je betaald tenslotte ook de mooie verpakking en de persoon die de receptuur heeft geschreven.
Zelf je gyroskruiden mixen is leuk
Wanneer je zelf je kruiden gaat mixen moet je wel een redelijke hoeveelheid basis kruiden in huis hebben. Dit is een keer aanschaffen maar je maakt er dan ook heel veel van de heerlijkste mengsels mee. Wanneer je een bepaalde mix vaak gebruikt kun je ervoor kiezen om hier een grotere hoeveelheid van te maken. Bewaar dit dan in een goed afgesloten pot op een donkere plek. Maak wel eerst een mix in een kleine hoeveelheid en gebruik deze eerst. Zo kun je altijd je mix een beetje naar wens aanpassen, want wanneer een mix je niet helemaal bevalt zou het zonde zijn als je een grote hoeveelheid hebt.
Griekse gyros
De meest opvallende smaak in gyros is de oregano, gevolgd door knoflook, maar verder zitten er nog veel meer kruiden in die per recept behoorlijk kunnen verschillen. Dit is mijn recept maar wellicht wil jij het pittiger of heb je er graag gerookt paprikapoeder in. Maak 1 keer dit basisrecept, dit is genoeg voor ongeveer 1 kg vlees. Maak daarna je eigen versie of wanneer je het lekker vindt een dubbele portie.
Gyroskruiden
voor +/- 1 kg vlees
- 4 tl gedroogde oregano
- 2 tl gedroogde tijm
- 2 tl gedroogde basilicum
- 1 tl paprika poeder zoet
- ½ tl komijn
- 1 tl gedroogde ui
- 1 tl rozemarijn
- ½ tl koriander poeder
- 1 tl chilipoeder
- ½ tl kaneel
- ½ tl piment
- 1-2 tl zout
- 1 tl zwarte peper
Meng alles in een kommetje of maal het desgewenst nog fijn met een keukenmachine of vijzel. Bewaar de gyroskruiden koel en droog.
Tafel lekker!!