- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Haaskarbonade, wat kunnen we je daar nog meer over vertellen

Haaskarbonade

Filetlapje, net geen echte karbonade

Geen echte karbonade omdat het stuk vlees uitgebeend wordt, het bot wordt weggesneden. Een filetlapje kan zowel van een haas- als een ribkarbonade zijn.

Bereiding

Het is de meest magere karbonade van allemaal. Daarom heeft deze ook de kortste bereidingswijze van allemaal omdat de karbonade anders snel droog wordt. Een t-bone steak bijvoorbeeld mag mooi rosé zijn en met wat kort aanbraden aan beide kanten en op laag vuur nog een minuut of 2 doorgaren, is deze al klaar om onder folie te rusten. Varkensvlees wordt geadviseerd door en door te garen en heeft dus een langere bereidingstijd nodig.

Tips en een recept

Voor welke bereiding je ook kiest, laat het bot aan de karbonade zitten bij de bereiding. Dit kleine stukje geeft extra smaak aan je stukje vlees. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: haal je vlees minstens een half uur voor bereiding uit de koelkast. Snijd het vetlaagje in. Zowel de rib- als de haaskarbonade hebben een typerend vetlaagje eromheen. Snijd dit vetlaagje op een paar plekken in zodat het vlees niet krom trekt bij het bakken. Neem de tijd, laat je karbonade na het bereiden even rusten onder wat aluminiumfolie, net zoals je dat ook doet met een biefstuk. Je vlees gaart dan nog even rustig door. Vooral bij de rib- en haaskarbonade is dit belangrijk. Varieer met de bereiding van de haaskarbonade en maak eens een gemarineerde haaskarbonade [1] uit de oven.